Zoeken

Vergelijk: RS 457 vs Ninja 500 SE vs 450SRS

Kawasaki Ninja 500 SE

5 maart 2025

 

Na zes jaar bewezen dienst, waarin maar liefst tien wereldtitels (5x rijder en 5x constructeur) in de wacht werden gesleept in het WK Supersport 300, heeft Kawasaki voor 2024 de vierde generatie van het ‘kleintje Ninja’ geïntroduceerd, die nu uit twee uitvoeringen bestaat: Ninja 500 en Ninja 500 SE, waarvan in de Benelux alleen de SE-versie leverbaar is. De Ninja 500 oogt als een echte volwassen supersport motor en de SE versie in KRT kleuren is echt prachtig. De gelijkenis met de Ninja ZX-4R,De 400 was al vet, maar deze 500 is nog veel vetter. Mooi passende outfit aangetrokken Ninja 650, Ninja ZX-6R en Ninja ZX-10R is treffend en van een afstandje zal je van goeden huize moeten komen om de vier uit elkaar te houden. Van diezelfde afstand bekeken lijkt de Ninja 500 ook als twee druppels water op de oude Ninja 400 (behoudens dan de KRT-stickers), totdat je beide motoren naast elkaar zet, van dichtbij bestudeert en tot de ontdekking komt dat echt alles anders is. 

Te beginnen met de neus, waar de LED-koplampen à la ZX-6R zijn gevormd en nu smaller zijn en dieper liggen, terwijl de kieuwen forser zijn van vorm. Net als bij de ZX-6R heeft Kawasaki bij de zijkuipdelen een meerlagen-techniek toegepast, waardoor er naast de koplampen een soort tunnel is ontstaan die downforce genereert. Dat ook Kawasaki voor een geslaagde combinatie sportiviteit en comfort is gegaan blijkt voor mij het duidelijkste uit de kuipruit, want dit aan de bovenzijde breed uitlopende model biedt weliswaar een hoge mate van bescherming maar past in mijn ogen qua looks beter op een toermotor. Persoonlijk zou ik dus op zoek gaan naar een wat sportiever ruitje ook al zit je daarvoor wat meer in de wind. Verder zijn er andere gaten voorzien om de warme lucht van het blok af te voeren. Neem vervolgens plaats op de SE-versie en er vallen twéé dingen op: het 4,3” TFT kleurendisplay dat via Bluetooth aan de Kawasaki Rideology app kan worden gekoppeld en het contactslot, dat nu sleutelloos is – een unicum in dit segment.

Kloppend hart van de Ninja 500 is een 451cc paralleltwin, die weliswaar van de 399cc paralleltwin van de Ninja 400 is afgeleid, maar zo grondig is aangepakt dat het met recht als een nieuw blok mag worden gezien. De 52cc extra longinhoud is verkregen door de slaglengte te verlengen van 51,8 mm naar 58,6 mm. In combinatie met de nieuw ontwikkelde krukas met verzwaarde krukwangen en nieuwe drijfstangen, nieuwe zuigers compressieverhouding die op de grotere cilinderinhoud is geoptimaliseerd moet
Heel herkenbaar Ninja. Het smoked windscherm is een beetje té voor op circuit

Geen elektronica, omdat het bij een A2-fiets totaal overbodig is. Geen fratsen, dat scheelt

Nissin remmen en Bridgestone S22 banden. Dat wil wel op circuit 

Het blok is een enorme stap tov de 400, en klinkt dankzij Akra zeker niet verkeerd
dit in een veel sterker middengebied hebben geresulteerd. Wat meer dan logisch is, wat topvermogen betreft zat Kawasaki namelijk al op de grens van wat toelaatbaar is voor het A2-rijbewijs. 

Om de cijfers er even bij te pakken: de 451cc twin levert een topvermogen van 45 pk bij 9.000 tpm en een maximum koppel van 42,6 Nm bij 6.000 tpm (Ninja 400: 45 pk @ 10.000 tpm / 38 Nm @ 8.000 tpm), maar het is zoals gezegd vooral in de toerenkelder en het middengebied waar een welkome sprong is gemaakt. De 5,8 liter airbox is zo groot mogelijk gemaakt om het blok zo soepel mogelijk te laten lopen waarbij de bovenkant is verstijfd om ongewenst vibratie-geluid te elimineren en in plaats daarvan een veel helderder inlaatgeluid te creëren dat – zo zal blijken – als muziek in onze oren klinkt. 

De 6 versnellingsbak (zonder quickshifter, ook géén Kawasaki optie helaas) wordt bediend via een slip-assist koppeling, wat betekent dat de koppeling zeer weinig handkracht vergt (assist) en de achterkant niet gaat stuiteren wanneer je bij hard remmen te rap hebt teruggeschakeld (slip).

Het blok is gemonteerd in een lichtgewicht vakwerkbuisframe, dat is ontworpen met dezelfde software die Kawasaki tien jaar geleden speciaal voor de Ninja H2 had ontwikkeld. Het chassis heeft een Supersport-stijl “korte wielbasis, lange achterbrug” lay-out, waarbij de korte wielbasis van 1.375 mm ervoor zorgt dat de motor ontzettend wendbaar is, terwijl de lange achterbrug veel mechanische grip genereert. De achterbrug scharniert trouwens in een spuitgiet aluminium Swingarm Mounting Plate, die aan de achterkant van het blok is geschroefd, wat de stabiliteit ten goede moet komen. Kawasaki claimt een rijklaargewicht van 172 kilo. 

Ook het Showa veringspakket waarmee de Ninja 500 is uitgerust is niet regelbaar wat demping betreft en het enige dat middels de bekende haaksleutel kan worden aangepast is de veervoorspanning van de achtershock. Aan de voorzijde ook hier een enkele schijf (310 mm) en een 220 mm schijf achter, beide met Nissin remklauwen en voorzien van een Nissin ABS unit. Het kleintje groen is standaard wel voorzien van bekend kwaliteitsrubber, namelijk een set Bridgestone S22 banden.