Vergelijk: RS 457 vs Ninja 500 SE vs 450SRS
Aprilia RS457
Om het behoorlijke gat in hun line up tussen de RS 125 en de populaire RS 660 op te vullen heeft men bij Aprilia de RS 457 gelanceerd. De motor richt zich nadrukkelijk op het populaire A2 300-500cc segment, waarbij geheel in lijn met de “RS” benaming vooral aandacht is besteed aan de sportieve prestaties zowel op circuit maar zeker ook op straat. Het ontwerp van de RS 457 is onmiskenbaar gericht op een optimale aerodynamica en lijkt sterk op de rest van de RS familie en dat is een zonder twijfel een meer dan geslaagd
Aprilia. Be A Racer
De elektronica is overgenomen van de RS 660, incl. rijmodi en tractiecontrole
Geen Brembo, maar budget ByBre, en geen Pirelli, maar budget TVS. Da's nou jammer
Dat geluid... hoe die Italianen dat toch maar telkens weer weten te flikken...
design. Indien je de motor in zijprofiel ziet valt op dat de lijn, in tegenstelling tot veel andere sportmotoren, van voor naar achteren afloopt, een look waar ik zelf wel wat aan moet wennen omdat de meeste sportieve fietsen juist op hun neus staan en een hogere achterkant hebben.
De luchtkanalen in de kuip voeren warme lucht weg van de rijder en de brandstoftank is zo ontworpen dat de rijder zich prima in een aerodynamische houding achter het kuipruitje kan nestelen. Geheel anno 2024 is de motor voorzien van LED-verlichting en heeft de RS een mooi 5-inch TFT-scherm met daarop een overzichtelijk menu. De livery is meteen als Aprilia herkenbaar en draagt ook bij aan een extra sportieve look.
De RS 457 heeft een 457cc (vandaar de naam dus) vloeistofgekoelde DOHC paralleltwin met vier kleppen per cilinder en een 270-graden krukas, goed voor 47,6 pk bij 9.400 tpm en 43,4 Nm koppel bij 6.700 tpm. Volgens Aprilia zijn verschillende oplossingen bedacht om de inwendige fricties te verlagen. Zo hebben de balansas en waterpomp naaldlagers in plaats van lagerbussen, hebben de pistonpennen een DLC coating en hebben de cilinders een offset van 6,5°. Tot slot draait de 6 versnellingsbak in kogellagers in plaats van lagerbussen (net als de RSV4) en wordt deze standaard bediend door een slipper/assist koppeling. Optioneel heeft onze testmotor zelfs een quickshifter voor zowel op- als terugschakelen compleet met blipperfunctie… Be a racer!
Evenals bij ‘grote broer’ de RS 660, is het motorblok van de RS 457 een belangrijk structureel onderdeel in het totaal ontwerp. Het prachtige aluminium frame, uniek in deze klasse, is direct aan de motor bevestigd, evenals de stalen banaanvormige swingarm, laag gepositioneerd uitlaat en voetsteunen waardoor de motor compact, smal en licht blijft en de weegschaal exact 175 kg rijklaar aangeeft. De vering bestaat uit een niet instelbare 41mm USD voorvork en een (goed bereikbare!) monoshock Echt wel vet cool dit...met instelbare veervoorspanning aan de achterzijde. De fraai opengewerkte kroonplaat ziet er mooi en racy uit, echter de stuurpennen zijn in de kroonplaat bevestigd, waardoor deze niet verstelbaar zijn er dus niets aan deze positie kan worden veranderd. Een gemiste kans in mijn ogen voor een fiets met race aspiraties, temeer omdat dit al een puntje van kritiek was bij de RS660.
De remmen bestaan uit een enkele 320mm schijf met een Bybre vierzuiger remklauw met staal omvlochten remleiding en een instelbare remhendel aan de voorzijde en een 220mm schijf met een tweezuigerklauw achteraan. Dat Aprilia hier de India-Brembo heeft verkozen voor de Italiaanse snappen we ergens nog wel, maar dat ze ook voor Indiase banden zijn gegaan helemaal niet. Leuk, TVS Eurogrip Protorq Extreme compleet met Aprilia logo, maar waarom niet gewoon Pirelli? Of Dunlop, of Bridgestone, of…
De RS 457 is tot slot uitgerust met een uitgebreide en geavanceerd elektronica pakket, vergelijkbaar met de rest van Aprilia’s RS-lijn: ride-by-wire gasklepbediening, drie rijmodi (Sport, Eco, Regen), drie niveaus van tractiecontrole (ATC 1, 2, 3) en twee niveaus van ABS waarbij de tractiecontrole en rijmodi al rijdend kunnen worden aangepast. Volgens Aprilia geeft SPORT de meest dynamische gasrespons met TC op level 1 (minst ingrijpend), bij ECO bouwt vermogensafgifte meer progressief met de TC op level 2, terwijl bij RAIN het vermogen er extreem geleidelijk inkomt, met de TC op level 3.