Zoeken

Introductie: Honda CBR1000RR Fireblade SP

Een geblueprint motorblok, Öhlins vering rondom, Brembo M4 Monoblocs, een eenzitter én een uniek kleurschema, dat is in een notendop de 2014 Honda CBR1000RR Fireblade SP, de eerste SP versie van Honda’s sportieve vlaggenschip dat 21 jaar geleden geschiedenis schreef. Op het circuit van Qatar maakten wij kennis met de fiets, die weliswaar nog steeds elektronische gadgets ontbeert, maar zich desondanks ontpopte tot de beste Fireblade ooit.

Introductie: BMW S1000R

BMW’s eerste superbike, de S1000RR, zette bij haar lancering in 2009 meteen een nieuwe maatstaf in het supersport segment en wist in haar eerste seizoen het meteen tot best verkochte supersport te schoppen. De verzamelde meute Japanse en Italiaanse fabrikanten stonden erbij en keken ernaar. Van deze über-fiets onmiskenbaar afgeleid bieden de Duitsers nu met de naakte S1000R de logische afgeleide aan, de met een prijs van 14.700 voor de basisversie zich meteen in de kijker heeft gezet. Tijdens de presentatie voorafgaand aan de test gaf BMW’s CEO Stephan Schaller aan zich hardop af te hebben gevraagd of de prijs misschien niet een beetje té scherp was gecalculeerd. Per slot van rekening is ook de basisversie goed voor een vermogen van 160 pk bij een rijklaargewicht van 207 kilo en is daarbij voorzien van race-ABS, tractiecontrole ASC en twee rijmodi.

Introductie Kawasaki Z1000

Kawa-36Op ‘gepast’ tempo rijden we na de laatste fotosessie –godzijdank nu met droog weer- op eigen gelegenheid het laatste stuk van de route af. De ter gelegenheid gemonteerde Garmins weten waar we heen moeten, wij hoeven enkel de instructies te volgen. En hier in de binnenlanden van het land rond Carmona zijn die instructies best eenvoudig. Het gebrek aan zijwegen of zelfs andere obstakels als bebouwing of überhaupt medeweggebruikers maken de nieuw geasfalteerde weg tot de droom die iedere Nederlander wel zou willen meemaken. De Z laat zich flink opwinden, het rijwielgedeelte beantwoordt het vertrouwen. Een lichte knik over een heuvel maakt het voorwiel net licht genoeg om onder aanmoediging van 111 Nm een stuk boven het wegdek te gaan hangen – en daar te blijven, zonder tussenkomst van enige elektronica. Wat nou ‘zonde dat het er niet op zit’?

Test: Yamaha FJR1300A

Nadat door Yamaha het afgelopen jaar op de Intermot in Keulen als grote nieuws de voor 2013 vernieuwde FJR1300 bekend werd gemaakt kon ook bij ons een lichte mate van teleurstelling niet worden onderdrukt. Op het oog leek alleen de voorkant van de fiets van een frisse neus te zijn voorzien, terwijl de achterkant en onderhuids Yamaha's toursportieve buffel nog van hetzelfde laken een pak leek te zijn.