Zoeken

Classic test: Yamaha YZF750R Suzuka 8h replica

Met mijn grijze haren en rimpels mooi en veilig verscholen in mijn hagelnieuwe Arai RX-7V EVO Haga 41 behoeft het geen uitleg als wie ik me voel, als ik vroeg in de ochtend voor de eerste keer de pitlane uitrij op deze speciale Yamaha YZF750 8H Suzuka replica. Mijn YZF750, want dit is geen beschikbaar gestelde testmotor, maar mijn eigen “project” waar ontelbare uren bloed, zweet en de tranen in steken.

Classic test: 1998 Suzuki GSX-R750 SRAD

Met de lancering van de allereerste GSX-R750 heeft Suzuki in 1985 aan de bakermat van het Supersport succesverhaal gestaan. De zevenenhalf vier-in-lijn dolf echter begin jaren ’90 het onderspit tegen de Kawasaki ZXR 750 en Yamaha YZF 750. In 1996 gooide Suzuki het roer radicaal om en lanceerde de GSX-R750 SRAD, waarmee in een klap het gat met de concurrentie werd gedicht.

Test: MFR Ducati Mutant

Het idee dat Ducati een custom cruiser zou bouwen zou tot 2011 als een bedrijfsbusje bij Ferrari zijn geweest. Als in, vriend, doe dat nou niet. Maar in dat jaar onthulden de Italianen de Diavel, een Desmo V-Max met de helft aantal cilinders en een styling waar Roland Sands of Jesse James trots op zouden zijn. En was het ineens oké om Ducati als Custom bike fabrikant te zien – eindelijk.

Test: 1956 Montesa 125 Sprint Racer

Toen Montesa in 1944 werd opgericht door Pedro Permanyer en Francisco Bultó, werd dankzij de passie van Bultó voor alle vormen van motorsport de 125cc klasse voor competitie gekozen, waarbij elk nieuw model eerst in de wegrace of enduro werd ingezet als onderdeel van hun ontwikkeling. Het circuit van Jarama was toneel voor een circuittest van de 1956 Montesa 125 Sprint racer, de machine waar het Spaanse team dat jaar 2e, 3e en 4e in de Isle of Man TT werd.

Het verhaal achter de Moto Guzzi V7

Met de V7 heeft Moto Guzzi een knetterleuke retro in huis die een geheel nieuwe dimensie aan de term onthaasten heeft gegeven, waardoor het bijna niet is voor te stellen dat de allereerste V7 55 jaar geleden juist om z’n sportieve prestaties werd geroemd. En dat terwijl het V7 blok in eerste instantie was ontworpen als motorblok voor een sportievere versie van de Fiat 500.