Zoeken

Test: Moto Guzzi Norge 1200 GT

Pagina 9

11 september 2006
Inhoudsopgave
Test: Moto Guzzi Norge 1200 GT
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8
Pagina 9
Pagina 10

Nakaarten

Zoals we eigenlijk altijd proberen te doen, hebben we bij het terugbrengen van de Moto Guzzi Norge 1200 een onderonsje met de importeur. Moto Tri Colore is in dit geval de importeur en samen met Pepijn Schoemaker praten we na over de Norge.

MF: Een groot toerist met misschien een net wat andere uitstraling dan de gevestigde toerbuffels, een motorfiets met passie en beleving. De motor beweegt - door de krachten en trillingen van het motorblok en de kantelbeweging van de aandrijving - zonder dat deze storend zijn, behalve misschien dat boven de 6.000 toeren de spiegels een waas zijn geworden door de trillingen. Het motorgeluid klinkt lekker in de oren en de rijeigenschappen zijn goed. De motor is netjes afgewerkt en compleet. Kortom wij hebben ons goed vermaakt met de Moto Guzzi Norge.
PS: Goed om te horen.

MF: Altijd maar gelijk een vergelijk willen maken is misschien een menselijk trekje en niet altijd van toepassing, maar wat ziet Moto Guzzi eigenlijk zelf als concurrent van de Norge?
PS: Dit is een serieuze aanvulling in de keuze binnen het toersegment. Waar consumenten jaren lang alleen de keuze had uit een (dure) FJR 1300, Pan European of BMW R1200RT is er nu ook een Moto Guzzi Norge 1200 te verkrijgen. Dit in twee varianten, de instap variant Norge GT of de luxe Norge 1200 GTL.

MF: Zittend of lopend met de motor, merk je duidelijk dat de Norge geen lichte motorfiets is, maar zodra je erop rijdt is hij toch verrassend wendbaar. Niet alleen handig voor krappe bochtige wegen waarbij je met het vermogen onderin gemakkelijk een bocht kan uitkomen, maar ook in de stad of in de file kan je met de Norge uit de voeten.
PS: Klopt. Maar zwaar, in verhouding tot? De FJR weegt 268 kg, de Pan 287 kg, en de R1200RT 259 kg (rijklaargewicht, red.). De Norge weegt 246 kg, What more do I have to say? Wel kan, mede door het ontwerp van het motorblok, het gewicht anders aanvoelen.

MF: Daar heb je gelijk in. De Norge is in zijn segment zeker qua gewicht een middenklasser. Ik bedoelde eigenlijk meer in verhouding tot een bijvoorbeeld een Pegaso. Tuurlijk geen vergelijkbare motor, maar als je daar - of van een vergelijkbare motor met dat gewicht - net vanaf stapt voelt de motor zwaar aan als je er nog niet op rijdt.

MF:Als we dan toch over zwaar en licht bezig zijn. De Norge schakelt zelf erg licht, maar de koppelingshendel inknijpen kost de nodige kracht in de handen. Wat dan net in de stad of file weer wat nadelig is. Daarnaast is de bak zelf niet één van de stilste. Bij het schakelen zijn behoorlijke klakgeluiden te horen.
PS: Jullie hebben de Norge als eerste in Nederland getest. Wij hadden hem al eerder beloofd, dus jullie hebben hem snel en met heel weinig kilometers meegekregen. Ik ben ervan overtuigd dat hij in de loop van de kilometers soepeler zal schakelen. De koppeling is wat zwaar, maar niet hinderlijk vond ik zelf. Daarbij is het een toermachine waarmee je wat minder in de stad zult rijden dan met andere motoren.

MF: De vering is duidelijk ingesteld op comfort wat ook zeker aanwezig is, maar mede hierdoor en door de wendbaarheid is de grondspeling in de bochten snel bereikt en schraapt de middenbok over het asfalt. Staat er wat dat betreft ook een middenbok op de accessoirelijst voor als je iets te vaak deze over het asfalt schraapt?
PS: Klopt, het bleek dat de achterveer iets te slap stond. Jullie collega's hebben hem wat verder opgeschroefd wat al scheelt. Desalniettemin moet ik toegeven dat de middenbok snel de grond raakt. We hebben dit al aan Italië doorgegeven. Doorslijten zal hij niet, maar je kunt exact dezelfde middenbok natuurlijk nabestellen.

MF: Misschien dat ik net iets groter ben dan de gemiddelde Italiaan, maar ondanks dat ik niet geheel uit de wind zat met de ruit in de hoogste stand is de (wind)bescherming van de zowel de ruit als de kuip goed te noemen. Naast de berijder wordt ook de jiffy goed afgeschermd. In het begin is het een beetje zoeken om deze uit te klappen, maar vooral het inklappen gaat wat lastig. Met de onderkuip in de weg kom je er redelijk lastig bij. PS: Klopt ook. Over het algemeen stapt men bij dit soort motoren eerst af en daarna zetten ze hem (meestal bij voorkeur op de middenbok) op de standaard. Dan kom je er wel goed bij. Dit is omdat je niet ziet waar je je teen moet zetten als je op de motor zit. Dit geldt overigens ook voor andere toermotoren, de kuip zit meestal in de weg.

MF: Koffers passen bij dit soort motoren en zeker ook bij de Norge. Nu is de bediening van de koffers niet de meest eenvoudige die we kennen. Zowel voor het openen van de koffers als de koffers van de motor afhalen, zijn meerdere handelingen nodig. Zeker bij intensief gebruik is een wat gebruikersvriendelijker systeem wenselijk. Kunnen we dit in de toekomst verwachten?
PS: Meerder ervaringen van rijders moeten nog uitwijzen hoe prettig de koffers al dan niet zijn in het dagelijks gebruik. Echter zit dit type koffers wel al langere tijd in het assortiment, dus zullen denk ik wel oké bevonden worden. Eén van de oorzaken van het hang- en sluitwerk is een goede (volgens mij regendichte) pas. Tevens zijn ze gewoon flink gezekerd, misschien wel iets ‘too much' moet ik zeggen.

MF: In Nederland zijn er twee uitvoeringen leverbaar, maar er zijn nog twee uitvoeringen. Is er nog een speciale reden, waarom deze 2 minder uitgebreide uitvoeringen - niet in het Nederlandse gamma zitten?
PS: Ja, je doelt op de Norge 1200 en Norge 1200 T. Deze bieden ons inziens te weinig luxe voor een dergelijke motor. Een halve fairing of het ontbreken van koffers zijn zaken waarvoor de consument niet zal kiezen. Je koopt toch ook geen Audi zonder elektrische ramen, automatische deurvergrendeling of airconditioning als je voor iets meer deze accessoires wel hebt, toch?

MF: Al met al vind ik persoonlijk de terugkeer van Moto Guzzi met de Norge in het Gran Toerismo segment geslaagd en een mooie aanvulling binnen dit segment.

PS: Wij ook, en wij hopen de consument ook!