Eerste test Sherco Enduro modellen 2010
Frans, niet Spaans?
Inhoudsopgave |
---|
Eerste test Sherco Enduro modellen 2010 |
Frans, niet Spaans? |
5.1i-F |
4.5i-F Racing |
2.5i-F Racing |
Conclusie |
Technische gegevens |
Jong merk
Dat hij dat niet weet is op zich niet zo’n wonder, want zo heel lang bestaat Sherco nog niet. De vestiging in Frankrijk is helemaal kakelvers, want het merk is van oorsprong inderdaad Spaans. In 1998 startte Sherco in Caldes de Montbui, vlak bij Barcelona, met de fabricage van trialmotoren. Oorspronkelijk bouwde Sherco alleen tweetaktmachines, maar sinds 2004 maakt Sherco ook trialmotoren met viertaktblokken. En – en dat is bijzonder – de motorblokken zijn allemaal van eigen makelij! In 2001 bereidde Sherco haar activiteiten uit naar Frankrijk. Het kocht HRD, een fabrikant van brommers en enduromotoren. In de HRD fabriek in Nîmes startte Sherco onder haar eigen naam met de fabricage van enduromotoren. Oorspronkelijk alleen met 50cc tweetaktblokken en met 125cc viertaktblokken, maar gaandeweg werd het gamma uitgebreid. In 2004 kwamen er met een 450- en 510cc injectieblok ook dikke viertakten bij. En daarvan kwam ook een supermotard-versie. In 2008 werd er ook een enduro met 250cc injectiemotor gelanceerd, een motor waarmee Sherco hoge ogen gooit in diverse enduro-wedstrijden, met de Brit Graham Jarvis in het zadel. En inmiddels heeft Sherco ook de failliete boedel van Scorpa opgekocht, in het nabij Nîmes gelegen Alès.
Range
Het mag duidelijk zijn dat Sherco flink aan de weg timmert. Ze wilden dan ook graag meewerken toen het Duitse Endurofun Tours vroeg of de enduro trip, die ik met hem in het Zuid-Franse departement Gard zouden maken, uitgebreid kon worden met een dagje Sherco rijden. In Franse Montclus staan dan ook vier blinkende 2010 modellen klaar voor dagje stoeien, de 5.1i-F in standaarduitvoering en een 2.5i-F, 5.1i-F en 4.5 i-F in “Racing” trim. De 3.0i-F versie, die voor 2010 was aangekondigd, ontbreekt helaas nog in het stel. Maar we hebben wel een aantal rasechte “racing” versies en dat is natuurlijk ook gaaf.
Voor 2010 zijn er aan de range een paar zaken gewijzigd ten opzichte van de 2009 modellen. Zo kregen alle modellen een verbeterde voorrem met een lichtere, aluminium remschijf. De staalomvlochten remleidingen kregen een teflon coating. Verder werd de bekabeling verbeterd en voorzien van een nieuw zekeringsysteem. Ook kregen de Sherco’s nieuwe handvatten, een verbeterd luchtfilterhuis en een betere accu, die nu nog beter weggewerkt is. En op het gebied van de vering werd het een en ander gewijzigd, althans bij de standaard uitvoering.
Öhlins of niet
Het verschil tussen de standaard en de racing uitvoering zit hem voornamelijk in de vering. De standaard versies zijn voorzien van een zwarte 46mm Ceriani (Paioli) Upside-down voorvork met instelbare uitgaande demping en verstelbare veervoorspanning. De achtervering wordt verzorgd door een volledig instelbare Sachs monoschokdemper, die via een linksysteem worden bediend. De karakteristiek van deze schokdemper werd voor 2010 herzien.
Op de “racing” versies is de Ceriani voorvork vervangen door een volledig instelbare, goudkleurige 48mm Öhlins voorvork, waarvoor ook andere, CNC gefreesde kroonplaten zijn gemonteerd. Aan de achterzijde zorgt een Öhlins monoschokdemper – met goudkleurig piggyback reservoir – voor beweging en demping zorgt. Verder hebben de racing-uitvoeringen handkappen en een stevige, aluminium carterbeschermplaat die met schuim is gevoerd. De uitlaat is vervangen door een sportuitlaat, waarmee de motor wat vrijer adem haalt. Of daarmee ook de katalysator is verdwenen vermeld de “racing” catalogus niet… Wat wel is verdwenen is het contactslot en de snelheidsmeter, die op de standaardversie nog wel aanwezig is.
Mooi gemaakt
Wat opvalt aan de Sherco’s is dat ze bijzonder mooi gemaakt zijn, met hoogwaardige componenten. Remmen van AJP, staalomvlochten remleidingen, instelbare remhendels, Excel velgen, noem maar op. Slimme constructies zie je ook, zoals de twee radiateurtjes die hun water via een T-stuk in het frame halen en gewone zeskantbouten in het blok in plaats van de veelgebruikte inbusbouten. Inbusbouten kunnen in het terrein vol modder gaan zitten en dat sleutelt moeilijk bij pech onderweg. Met zeskantbouten heb je daar geen last van. Ook de kettingspanner in de fraaie, aluminium swingarm is een pracht stukje werk, temeer daar de linker spanner met de achteras is geïntegreerd. Dat betekent dat er maar aan één kant van de as een moer zit, zodat je met één stuk gereedschap snel en eenvoudig het wiel kunt wisselen.
Verder zijn er op de Sherco veel lichtgewicht componenten te vinden, zoals een aluminium achtersubframe, een aluminium rem- en koppelingspedaal en een taps gevormd aluminium Neken stuur. En een aluminium uitlaatdemper, die helaas niet zo geweldig is afgeschermd. Dat betekent dat je het risico loopt dat je je vingers brandt of dat je kunststof endurokleding hier of daar smeltplekken oploopt. En dat weet ik helaas uit ervaring…
Dirt MX: betaalbare offroad kleding
Voor deze test werd ons offroad kleding ter beschikking gesteld door “Dirt MX racing and casual wear”. Dirt MX is een nieuwe kledingfabrikant, die alles biedt op het gebied van offroad- en crosskleding: crossshirts, crossbroeken, offroadjacks, protectoren, protectorvesten, protectorbroeken, handschoenen, je kunt het zo gek niet bedenken of Dirt MX levert het.
Dirt MX kleding is voorlopig te verkrijgen via de fabrikant, maar het in het Duitse Hamburg gevestigde bedrijf is op zoek naar importeurs in diverse Europese landen, waaronder Nederland. Meer weten? Kijk op http://www.dirt-mx.com/ , mail met
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
of bel met 0049-404 1485871.