Zoeken

Middenklasse naakt: Met de billen bloot

Daar sta je dan...

29 mei 2006

met je broek omlaag

Toegegeven, een klein beetje voorwerk is wel gepleegd, al moet daar wel direct bij vermeld worden dat dat standaardprocedure is. Al van te voren zijn alle gegevens van de motoren op te zoeken, zo heb je al vooraf een zekere kennis van zaken. Handig als bijvoorbeeld een motor enerzijds wel beter uitgerust is dan een ander, maar daartegenover ook een stuk duurder is. Om maar een voorbeeld te noemen.

In het geval van deze nakeds zat dat er niet in, want de gegevens leren ons dat werkelijk álles nagenoeg aan elkaar gelijk is. De afmetingen, de gebruikte onderdelen, de prijs, alle drie de lijsten op onze technische gege- venspagina zijn nagenoeg gekopieerd. Maar dát zou een heel kort artikel opleveren, en zoals te zien is aan het aantal pagina"s is dat niét het geval. Dus wat is er gebeurd?

Gelukkig voor ons hebben de verschillende fabrieken ieder hun eigen filosofie over hoe motoren uit hun deuren behoren te functioneren, naast de nadruk die een ieder legt op verschillende vlakken. Zo zal Suzuki bij de ontwikkeling van de GSR niet overdreven zwaar getild hebben aan windbescherming en heeft Honda haar eigen filosofie over het wel of niet toepassen van injectie op haar Hornet. Lijnrecht daartegenover heeft diezelfde Hornet wél een upside-down voorvork gekregen bij haar laatste facelift en is de Suzuki echt heel doordacht en strak belijnd met knipper- lichtjes in de tank en een vette achterbrug. Het is dus maar net wat je belangrijk vindt.

Maar cosmetische zaken zijn enkel oppervlakkig uiteraard en wij willen weten hoe het er ónder de kleding aan toe gaat en daar is het nog eens zo verschillend. En  even de gegevens daar gelaten  gravend in de herinnering hadden we wel iets kunnen verwachten natuurlijk. Immers, net een jaar terug viel ons het gekuipte broertje van de Fazer ten deel en eind verleden jaar was ook de GSR nog aan de beurt, wat ons in de wetenschap laat dat gelijkenis niet letterlijk hetzelfde betekent.

Een volgende stap in dit avontuur benadrukte dit nogmaals: de uitdraai van de vermogensbank. Zoals te zien is op de grafieken zijn de drie motoren duidelijk op een ander gebied afgesteld, en dat is uiteraard terug te vinden in de rijeigenschappen... maar niet helemaal volgens de academische gegevens, vreemd genoeg. Hier wordt later verder op ingegaan, er is nog meer. Behalve blokkarakteristiek zijn er nog het rijwielgedeelte, de veringafstelling en de zithouding die een dikke vinger in de naakte pap hebben. Variabelen zat waarbinnen je een motor kan maken of kraken, zonder buiten de hier gestelde gegevens te treden.

'
Wederom drie totaal verschillende oplossingen voor het onderwerp: display. Kijk meneer Yamaha, zie hier twee voorbeelden van hoe het ook (lees: beter) kan

Pak de Honda, stap op en je zit redelijk neutraal, stuur ongeveer daar waar je het hebben wilt (recht voor je), voetsteunen zelfde verhaal en ga zo zelfs maar door. Niks aan de hand. Sterker nog, een erg leuk fietsje om eens mee rond te rijden. Maar dan stap je over op de Fazer. Dan pas merk je hoeveel anders het kan. Weliswaar is het stuur nagenoeg even breed (oftewel nogal smalletjes, ik zou er zelf snel een breder en rechter exemplaar op zetten), het staat wel een stuk hoger. De tank is anders, het zadel is hoger, de voetsteunen staan verder naar voren en ineens is  zelfs stilstaand al  de hele motor een ander verhaal. En dan moet de GSR nog... dan merk je (wederom) pas hoe het óók kan. Al redelijk vroeg kwamen we tot de schokkende conclusie dat de fiets waar we van af stapten toch wel de beste was....

...totdat we op de volgende plaatsnamen. En niet één keer, nee, elke keer wéér. Want wat wil het geval, géén van deze drie fabrikanten is echt groen te noemen, dit bijltje wordt al langer mee gehakt en dus weet men wat potentiële klanten willen. Maar dat weten de klanten zelf niet, en wij al evenmin. Kennelijk zijn wij geen haar beter dan elke andere Hollander en werken onze breinen dus net zo. Maar je zou toch denken dat

we beter moeten weten, zeker gezien de ervaring die we hebben en de wetenschap die daarbij komt dat sommige zaken nou eenmaal beter werken dan andere. Neem bijvoorbeeld de supersports: de 'beste' is niet diegene die de meeste achten haalt, nee, het is diegene die die éne tien haalt. De rest is ondergeschikt.

Moeten we dit nog toelichten? Zondermeer het lekkerste kontje om naar te kijken.

 

Terughakend op onze nakeds is het hierboven geschetste voorbeeld weliswaar waar, maar het is net even wat moeilijker te bepalen welke tien precies het belangrijkste is. Elk van deze drie motoren blinkt uit in zijn eigen ding, maar om het nog net even leuker te maken, géén van de drie merken is vergeten te denken aan de rest van het pakket. Feit: we zijn met drie man. Ander feit: ieder heeft zijn eigen persoonlijke voorkeur. Constatering... in plaats dat ieder zijn favoriet weet te bepalen wordt daar nogal eens van afgeweken... Uiteindelijk wordt weliswaar een persoonlijke top drie uitgedistilleerd, maar niet zonder slag of stoot. Zodra de één zijn voorkeur ventileert wordt dat door minstens twee anderen gepareerd met argumenten die het tegendeel moeten bevestigen.