Zoeken

Nader bekeken: Motornieuws 2021

BMW

25 februari 2021

R NineT

Voor 2021 heeft BMW de R NineT-familie gewijzigd. De cilinderkoppen zijn nieuw en hebben een turbulentiesysteem voor een nog betere en schonere verbranding. Her resultaat is een koppelafgifte van 116 Nm @ 6.000 tpm, nu ook te beïnvloeden via rijmodi Rain en Road. Verder zijn LED-verlichting en ABS Pro met DBC (Dynamic Brake Control) nu standaard en is de achterdemper nu voorzien van progressieve demping.

R 18 Classic

Na het debuut van de nieuwe BMW R 18 presenteert BMW Motorrad nu een meer op toeren gerichte variant van zijn oppermachtige cruiser: de BMW R 18 Classic. De R 18 Classic is voorzien van een groot windscherm, een buddyseat voor een passagier, zadeltassen, een extra LED- koplamp en een 16-inch voorwiel, terwijl ook Electronic Cruise Control standaard is.

G 310 GS

BMW heeft de G 310 GS allroad vernieuwd. De 34 pk sterke eenpitter kreeg ride-by-wire, een wegrijdassistent en een zelfbekrachtigende slipperkoppeling. Rem- en koppelingshendel zijn nu beide in vier standen in te stellen. Het design is verder licht gewijzigd, de koplamp en de knipperlichten maken nu gebruik van LED-techniek.

R 1250 GS en GS Adventure

Voor de 40e verjaardag van de GS heeft BMW haar reis-allroad weer eens aangescherpt. De GS heeft nu standaard de extra rijmodus 'Eco' en optioneel een nieuwe Rijmodi Pro-functie, waar Dynamic Engine Brake Control deel van uitmaakt. Hill Start Control en BMW Integral ABS Pro (bochten-ABS) zijn wel standaard en werkt volgens BMW nu zelfs “anticiperend” is standaard voor beide GS-modellen. Als optie is verder nog adaptieve full-LED verlichting (actieve bochtverlichting) verkrijgbaar. 

Eind vorig jaar reden we al met beide modellen, de uitgebreide test is hier te lezen.

S 1000 R

BMW heeft de S 1000 R voor 2021vernieuwd. De motor kreeg een nieuwe look en een nieuw ontwikkelde viercilinder-lijnmotor met 999cc inhoud. Dit blok levert 165 pk @ 11.000 tpm, terwijl het maximum koppel van 112 Nm naar 114 Nm @ 9.250 tpm is gegaan. De transmissie is voorzien van een nieuwe slip-assist koppeling en langere overbrengingen op de 4e, 5e en 6e versnelling. Dat verlaagt de toerentallen en daarmee het verbruik, van 6,7 naar 6,2 liter / 100 km. Het rijwielgedeelte is eveneens vernieuwd. Het frame heeft een andere geometrie en biedt dankzij een smallere vorm een meer ontspannen zithouding. Het stuur is in twee posities te monteren, zodat er een verstelmogelijkheid van 10 mm ontstaat. De machine kreeg verder het 6,5" TFT-display van de S 1000 RR. 

M 1000 RR

BMW’s superbike, de S 1000 RR, krijgt een supersnel broertje: de M 1000 RR. De vierpitter van deze M kreeg gesmede zuigers, titanium uitlaatkleppen, een naar 13,5 : 1 verhoogde compressie, 85 gram lichtere titanium drijfstangen van Pankl, 6% lichtere tuimelaars, gefreesde inlaatpoorten, ShiftCam nokkenassen en kortere aanzuigbuizen alsmede een titanium uitlaatsysteem. De M levert daarmee 212 pk @ 14.500 tpm bij een eigen gewicht van slechts 192 kg, dat is 5 pk meer en 3,7 kg minder, onder meer dankzij carbonfiber wielen. Een hoog windscherm zorgt voor meer bescherming, winglets voor een strakkere wegligging. Blauwe “M”-remklauwen geven betere remprestaties.

R 1250 RT

BMW’s toericoon, de R 1250 RT, is voor 2021 weer naar een hoger niveau getild. Het kuipwerk kreeg een meer aerodynamische vorm, verder kreeg de RT, die is voorzien van een 136 pk sterke boxer met shiftcam-technologie, kreeg een nieuwe Eco-rijmodus. BMW Full Integral ABS Pro is nu standaard, net als een LED-koplamp met actieve bochtverlichting. Ook het 10,5 inch grote TFT-kleurenscherm met connectiviteit en geïntegreerde navigatie – met kaartweergave - is nieuw. Comfort-telefonie, Audio Syhstem 2.0 en Intelligent Emergency Call zijn optioneel.

CE04

Op de Next-Gen 2020 presenteerde BMW een prototype van een elektrische scooter, de CE 04. BMW omschrijft het als een elektrisch transport- en communicatiemiddel voor de urban commuter, voorzien van “naadloze connectiviteit”. Hij heeft een strakke vormgeving met twee U-vormige LED-koplampen.