Zoeken

Nader bekeken: Motornieuws 2021

Yamaha

25 februari 2021

Yamaha MT-07

Nummer 07 van Yamaha’s “Masters of Torque” krijgt in 2021 nieuw kuipwerk met winglets voor een opvallendere uitstraling. De verlichting is gemoderniseerd, met een LED-projectorlamp en LED-richtingaanwijzers alsmede LCD-contourverlichting. De 690cc CP2 tweecilinder “crossplane”-motor kreeg een aangepast luchtinlaatkanaal, geoptimaliseerde instellingen voor de brandstof injectors, een nieuwe 2-in-1-uitlaat en een nieuwe ECU, alsmede een nieuw decompressiemechanisme. Het maximumvermogen bedraagt nu 54 kW (73,4 pk) @ 9000 tpm. 298-millimeter remschijven zorgen voortaan voor de vertraging, een breder, conisch stuur, andere tankdeksels en een nieuw zadel zorgen voor een betere ergonomie, terwijl de nieuwe MT-07 tevens over een beter afleesbaar LCD-dashboard beschikt.

Een uitgebreide test van de MT-07 is hier te lezen.

Yamaha MT-09

Yamaha’s naked uit de “The Dark Side of Japan” design-filosofie is voor 2021 onder handen genomen. De MT-09 kreeg een lager gewicht, een radicaal nieuw uiterlijk en een verhoogd koppel dankzij een geheel nieuwe driecilinder motorblok, waarvan de cilinderinhoud naar 889cc is gebracht en het injectiesysteem is gewijzigd. Daardoor is het vermogen met 4 pk gestegen tot 118 pk, terwijl het maximum koppel van 93 Nm nu bij 7.000 tpm vrijkomt, 1.500 tpm eerder dan voorheen. Het rijwielgedeelte werd 50% stijver dankzij een nieuw deltabox-frame en een nieuwe swingarm, terwijl een volledig verstelbare KYB-voorvork de wegligging verbetert. Een 6-assige IMU zorgt tenslotte dat de assistentiesystemen bochtafhankelijk werken.

Yamaha MT-09 SP

Van de geheel vernieuwde Yamaha MT-09 verschijnt eveneens een sportievere SP-variant. Deze is ondermeer voorzien van afwijkende kleurenschema’s, cruisecontrole, hoogwaardige KYB-voorvering met DLC-coating en een Öhlins achterschokdemper. De swingarm is van geanodiseerd en geborsteld aluminium.

Tracer 7 GT

In het kielzog van de MT-07 werd ook Yamaha’s lichte toermachine herzien: de Tracer 7GT heeft een nieuw uiterlijk en een vernieuwde 690cc CP2-tweecilinder “crossplane”-motor. Deze kreeg een aangepast luchtinlaatkanaal, geoptimaliseerde instellingen voor de brandstofinjector een nieuwe 2-in-1 uitlaat en een nieuwe ECU, alsmede een nieuw decompressiemechanisme. Het maximum vermogen bedraagt nu 54 kW (73,4 pk) @ 9.000 tpm. 298-mm remschijven zorgen voortaan voor de vertraging. De tracer kreeg een beter afleesbaar LCD-dashboard en beschikt standaard over 20 literkoffers en een comfortzadel.

Yamaha Tracer 9 en Tracer GT

Ook de Yamaha Tracer 9 is herzien. Net als de MT-09 kreeg deze toermachine naast een nieuw uiterlijk ook een geheel nieuw driecilinderblok, waarvan de cilinderinhoud naar 889cc is gebracht en het injectiesysteem is gewijzigd. Daardoor is het vermogen met 4 pk gestegen tot 118 pk, terwijl het maximum koppel van 93 Nm nu bij 7.000 tpm vrijkomt, 1.500 tpm eerder dan voorheen. Het rijwielgedeelte werd verbeterd dankzij een nieuw deltabox-frame, een nieuwe swingarm en “spin forged” velgen, terwijl een volledig verstelbare 41mm USD-voorvork de wegligging nog verder verbetert. Een 6-assige IMU zorgt dat de instelbare assistentiesystemen bochtafhankelijk werken. Ook kreeg de Tracer 9 een radiale hoofdremcilinder. De Tracers zijn voorzien van volledige LED-verlichting en een dubbel 3,5” kleuren TFT-instrumentenpaneel. De ergonomie is verstelbaar. De Tracer GT wordt standaard geleverd met harde zijkoffers en elektronisch geregelde KYB-vering, een in twee richtingen werkende quickshifter, handvatverwarming en bochtverlichting.

Yamaha NMax 125/155 en D’elight 125

Yamaha presenteert twee scooternieuwtjes. De NMax 125 is geheel vernieuwd. Het bodywork kreeg een nieuw design en het frame werd vernieuwd. Ook werd de scooter voorzien van een communicatiesysteem met connectiviteit alsmede een smart-key. De 125cc Blue Core motor is voorzien van variabele klepbediening en een stop/startsytsteem. Het blok levert 9 kW@8000 tpm. Dit blok zorgt ook voor de aandrijving van de D’elight. Dit is een geheel nieuw model gericht op een drukke urban lifestyle.