Zoeken

Nader bekeken: Motornieuws 2021

Aprilia

25 februari 2021

RSV4 en RSV4 Factory

De V4 van de RSV4 is groter geworden, van 1.077 cc naar 1.099 cc. Samen met een nieuw uitlaatsysteem zorgt dat voor 1 pk vermogensstijging, zodat de RSV4 nu 217 pk levert. De assistentiesystemen profiteren bovendien van een nieuwe, 6-assige IMU, waarbij er nu ook een instelbare Engine Brake Control is toegevoegd. Het APRC heeft nu 6 rijmodi, waarvan drie voor het circuit en drie voor de openbare weg. De aerodynamica is ook verbeterd dankzij nieuw kuipwerk, waarbij de winglets in de dubbellaags kuip zijn geïntegreerd. Daarin bevindt zich ook een koplampunit met bochtverlichting. Verder is het TFT-kleurendisplay groter en completer geworden. Tenminste, dat is wat Aprilia claimt. Uiteraard gelden de vernieuwingen ook voor de RSV4 Factory. Die biedt als meerwaarde gesmede aluminium wielen, de semi-actieve Öhlins Smart EC 2.0 vering en Brembo Stylema remmen. 

Tuono V4 X

De sterkste en lichtste hypernaked ter wereld, zo beschrijft Aprilia de nieuwe Tuono V4X. Met een 221 pk sterke V4 en een eigen gewicht van slechts 166 kg is het in elk geval een indrukwekkende naked, die bedoeld is voor het circuit. Het lage gewicht dankt de Tuono onder meer aan carbonfiber kuipdelen, een lichtere tank, veel gefreesde aluminium delen, magnesium wielen met race-slicks, en een titanium Akrapovič uitlaatsysteem dat samen met een “sprint” luchtfilter voor een optimale ademhaling zorgt. Brembo GP4-MS remklauwen van gefreesd aluminium en T-Drive remschijven zorgen voor optimale remprestaties. Er worden er slechts 30 gebouwd.

Tuono 660

Nieuw in het Aprilia-gamma is de Tuono 660 gepresenteerd. Deze halfnaakte supersport heeft een rijklaargewicht van 183 kilo bij een topvermogen van 95 pk. De 660cc paralleltwin is afkomstig uit de RS660, de echte supersport. De eindoverbrenging is bij de Tuono wel korter gekozen, voor een meer opwindende acceleratie bij een lagere eindsnelheid. Ook heeft de Tuono een hoog stuur in plaats van sportieve clipons. En uiteraard is er een keur aan elektronische assistentiesystemen en rijmodi aan board.