Zoeken

Test: CFMOTO 675 SR-R

Inter-Track thuiscircuit

17 april 2025

Na een positieve straattest is het tijd om de 675SR-R ook los te laten op circuit, en we zijn ook deze keer weer te gast bij Inter-Track op onze ‘thuis test baan’ Mettet. Eenmaal de motor uit de trailer is gehaald en prominent in de paddock geparkeerd is het een komen en gaan van belangstellenden, waarbij er wonderbaarlijk de gehele dag geen énkel puntje van kritiek klinkt van het kritische en sportieve kijkerspubliek. Kende gij ok elbow down, vragen ze dan? Wa denkte zelf?Waaauw, prachtig, mooi, schitterend, knap zijn de meest gehoorde woorden en er heerst vooral ongeloof en verbazing als ik de nieuwprijs vernoem en de 5 jaar garantie zonder kilometer beperking…. Je maakt een grapje zeker??? Nope…I’m not!

Er is trouwens goed nagedacht bij CFMOTO om de motor snel om te toveren van straat- naar circuitgebruik, want met slechts 3 boutjes kan eenvoudig de taartschep aan de achterzijde compleet met kentekenplaat, verlichting en knippers worden verwijderd, de spiegels met knipperlichten zijn er eveneens in een handomdraai van afgeschroefd, net als de pinnetjes van de voetsteunen en de duovoetsteunen, waardoor er in no time een heuse racemotor voor je klaar staat. Op één ding na: laat nu net de remkoeling, die de motor dat extra race-uiterlijk geven, een beperking blijken te zijn… Hoe cool de remkoelers op de voorvork er ook uitzien, het zorgt er helaas wel voor dat ik geen voorwielbok kan plaatsen en Alléén maar positieve reacties in de pits, en dat snap ik welhet voorwiel dus niet van een bandenwarmer kan worden verzien. Een balhoofdbok is helaas ook geen optie want er steekt een rubber stop aan de onderzijde van het balhoofd en de remleiding en claxon zitten ook net wat hinderlijk in de weg. Maar goed, kleinigheidjes hou je altijd wel. 

Voor circuitgebruik schakel ik de TC uit en al tijdens mijn outlap merk ik dat het ABS bij stevig remmen al ingrijpt, voor mijn gevoel echt wat te snel en omdat het ABS systeem niet uit schakelbaar is verwijder ik voor de volgende sessies de zekering van het ABS systeem waardoor deze op non actief wordt gezet (voor alle duidelijkheid, dit zelf dus niet doen hè). De CST S3N dual compound-banden verrassen me met veel grip en een uitstekende feedback en al snel kan ik behoorlijk stevige hellingshoeken rijden, en door het lage gewicht een stevige bochtensnelheid aanhouden terwijl ik de bandenspanning en temperatuur in het oog kan houden Kijk, zo gaan de bandjes mooi net effe wat langer meeop het dashboard, wat een luxe! Het is pas bij dit stevige tempo dat de voor- en achtervering af en toe z’n limiet bereikt en tot het einde van hun veerweg tegen de bumpstop worden gereden, vooral in de bekende Corkscrew waar de motor snel van links naar rechts wordt gegooid.

Nu moet ik daar wel de kanttekening bij plaatsen dat ik als (zeer) ervaren circuitrijder de motor natuurlijk wat extremer belast dan de gemiddelde circuitrijder, en dat dit eenvoudig kan worden opgelost met wat vering upgrades als bijvoorbeeld een aftermarket race cartridge of aangepaste veren en olie. De rijders die ik met de motor heb laten rijden en die ietsje rustiger hun rondjes draaiden hadden er weinig tot geen last van. Het motorblok maakt ook hier een ijzersterke indruk, er is power bij nagenoeg elk toerental. Een keer een bocht een versnellinkje hoger pakken is dan ook geen enkel probleem, Volgende met hellingshoekmeters? Ben wel benieuwd eigenlijkeen versnellinkje lager daarentegen is wel iets waarmee je even moet opletten. De toerentalbegrenzer grijpt namelijk erg abrupt en direct in en hier zou ik veel liever een zgn. soft limiter zien die de aandrijving minderrigoureus onderbreekt. Met de huidige setting van de begrenzer kan dit in behoorlijk veel onbalans resulteren wanneer je net lekker op één oor ligt in een bocht, met alle risico’s van dien… Eenmaal dit doorhebbend heb ik géén bocht meer gereden met de toerentellernaald tegen de begrenzer aan, maar bewust een versnellinkje hoger gekozen en voilà, weg probleem.

Vanaf toen was het enkel genieten, een stabiele maar zeer lichtvoetig sturende supersport met een heerlijk en breed aanspreekbaar vermogen dat ervoor zorgt dat je prima kunt meekomen maar nooit imponerend is. De brede kuipruit biedt voldoende bescherming maar is ietsje te laag om er met je helm plat op de tank volledig achter weg te kruipen. Voor circuitgebruik zou het ook fijn zijn om clipons te hebben in plaats van de vaste stuurpennen die nu een geheel vormen met de kroonplaat, enerzijds zodat je deze naar je eigen voorkeur kunt afstellen maar vooral omdat deze bij een schuivertje nogal eens willen afbreken (net als het subframe dat overigens wel geschroefd en verwijderbaar is) en dan moet je in dit geval alles vervangen. Maar goed, in alle eerlijkheid is dat meer een dingetje op het circuit dan op de openbare weg en prijstechnisch snap ik het ook wel, maar dat neemt niet weg dat ik het wel jammer vind.