Zoeken

Test: Kawasaki Ninja 7 Hybrid

Unieke power-unit

6 november 2023

 

Kloppend hart van de Ninja 7 Hybrid is een unieke power-unit die bestaat uit een combinatie van een 451 cc paralleltwin en een compacte tractiemotor, die vlak achter de cilinder is geplaatst. De power-unit is zó uniek dat het team de tel is kwijtgeraakt hoeveel patenten zijn aangevraagd, zegt Kawasaki Europe woordvoerder Martin Lambert tijdens de presentatie. De paralleltwin is in principe gelijk aan de
Een échte Ninja, maar dan met een unieke power-unit

Display is als elk ander display ingericht, maar dan met extra features. Walk modus, dus nu kun je met recht zeggen dat 'ie goed loopt

De bediening van de schakelaars is zeer intuïtief. De e-boost geeft je een trap onder je reet bochtuit

De 48V batterij is onder het zadel geplaatst, maar daar merk je met rijden en qua zit niets van
nieuwe “A2-twin” die z’n debuut in de Eliminator 500 heeft gemaakt en ook bij de nog aan te kondigen Z500 en Ninja 500 zal worden toegepast als opvolger van de bestaande Z400 en Ninja 400. Over die Z en Ninja hield iedereen bij Team Green uiteraard de lippen stijf op elkaar, maar was op de klompen wel aan te voelen. Voor toepassing in de Ninja 7 Hybrid zijn wel wat aanpassingen aan het blok doorgevoerd, maar we denken niet dat iemand daar vreemd van op zal kijken.

Kawasaki is trouwens een stuk verder gegaan dan alleen simpelweg de cilinderinhoud van de 400-twin vergroten door de slag te verlengen (boring x slag is van 70 mm x 51,8 mm naar 70 mm x 58,6 mm gegaan), maar heeft het blok zó grondig vernieuwd dat je met recht mag spreken van een compleet nieuw blok. Een kort inlaattraject moet voor een efficiëntere vulling – en daarmee dus ook performance hebben gezorgd – met name bovenin, terwijl de luchtinlaten links en rechts van verschillende lengte zijn voor een zo soepel mogelijke gasrespons. De Ride-by-wire gasklepbediening heeft daar volgens Kawasaki ook een belangrijke rol in gespeeld, doordat de ECU nu zowel de injectoren evenals de gaskleppen aanstuurt en daarmee dus het volume van de brandstof en dat van de lucht kan regelen. Ook stelt het in staat de vermogensafgifte van de Zou je niet zeggen dat dit op steenworp afstand is van BarcelonaICE en elektromotor te coördineren. De fijnmazige injectoren (60 μm druppels) zijn dicht bij de inlaatpoort geplaatst om rechtstreeks in de verbrandingskamer in te kunnen spuiten, wat aan efficiëntie en lineaire gasrespons moet hebben bijgedragen.

Waar Piaggio in het verleden met de MP3 125 Hybrid heeft gekozen voor een zogenaamde Mild Hybrid aandrijving, is Kawasaki bij de Ninja 7 Hybrid voor een Strong Hybrid constructie gegaan. Het verschil? Bij een Mild Hybrid heeft de elektromotor alleen een ondersteunende factor en dient dus alleen om het brandstofverbruik terug te brengen, waar een Strong Hybrid zelfstandig op elektrische aandrijving kan rijden, maar ook ter ondersteuning kan worden gebruikt om het vermogen op te krikken of het verbruik terug te brengen. Kawasaki claimt het verbruik van een 250cc en de (initiële) acceleratie van een superbike en toont om dat te bekrachtigen een filmpje waarin de motor de eerste honderd meter een ZX-10R inderdaad het nakijken geeft, Het lijkt wel autoloze zondag, zo stilmaar we hebben niet het idee dat de piloot op de ZX-10R z’n stinkende best heeft gedaan. Dat moesten we zelf dan maar eens uitproberen en dan met de ZX-10R op Launch Control.

In cijfers uitgedrukt: Kawasaki claimt een topvermogen van 59 pk bij 10.500 tpm en een maximumkoppel van 43,6 Nm bij 7.500 tpm voor de paralleltwin, een constant vermogen en koppel van 9,5 pk en 23,9 Nm (12 pk en 36 Nm maximaal) voor de elektromotor en een topvermogen van 69 pk bij 10.500 tpm en maximumkoppel van 60,4 Nm bij 2.800 tpm voor de gezamenlijke power-unit. Wat het verbruik aangaat geeft Kawasaki een waarde volgens de WMTC Class 3-2 meetmethode van 4 liter op 100 km (1 op 25) in de SPORT-HYBRID rijmodus en 3,7 liter op 100 km (1 op 27) in de ECO-HYBRID rijmodus met automatische transmissie, waarover zo meteen meer. 

Eerst nog even de elektrische (EV) aandrijving, waar Kawasaki ervoor heeft gekozen om de elektromotor op de krukas aan te sluiten (in plaats van bijvoorbeeld als hub in het achterwiel). De elektromotor wordt gevoed door een 48 Volt batterij die onder het zadel is geplaatst en via airducts in de onderkuip wordt gekoeld, wat de motor in EV-modus een actieradius van 12 kilometer geeft. Dat klinkt als erg weinig, maar bleek dan genoeg om vanuit hartje Barcelona (het hotel lag op loopafstand van de Sagrada Familia) naar een oefenterrein aan de kust te rijden, wat volgens het display nog niet de helft aan beschikbare lading had gekost. Bij een lege batterij switcht de ECU automatisch over naar de ECO-HYBRID modus en wordt de batterij weer opgeladen vanaf het moment dat het blok meer dan 3.000 tpm draait. Neem van ons aan, eenmaal EV gereden in de stad wil je niet anders meer, zo relaxt als het rijdtHelemaal leeg duurt het volgens Kawasaki 50 minuten voordat de batterij weer helemaal is opgeladen.

Dat Kawasaki niet voor een Plug-in Hybride (PHEV) oplossing heeft gekozen heeft trouwens niets te maken met complexiteit, maar is puur vanwege de homologatie gedaan. Homologatie van een PHEV is een compleet ander traject dan dat van een HEV en dat zou het te complex hebben gemaakt, zo wordt door het projectteam tijdens een een-op-een gesprek uitgelegd, waar nog eens wordt onderstreept dat de Ninja 7 Hybrid aan de voet van een compleet nieuw traject staat waarvan het pad mede door de respons vanuit de markt zal worden bepaald. “Vanuit technisch oogpunt is Plug-in geen enkel probleem en wanneer we zien dat daar vanuit de markt veel vraag voor komt zullen we dat zeker gaan overwegen”, aldus het team. Ook speelt mee dat vanuit de overheden geen helderheid wordt verschaft, waardoor het op alle vlakken aftasten is. Als de ICE ook bij motoren volledig in de ban gaat houdt het verhaal van de HEV en PHEV ook meteen op, maar wanneer er alleen een ban op fossiele brandstoffen komt biedt een (P)HEV veel perspectief. Bij de (door)ontwikkeling van nieuwe motoren wordt al rekening gehouden met synthetische brandstoffen.