Zoeken

Het 600 cc-vergelijk: heilig vuur

6: Suzuki GSX-R600

18 juli 2008
Inhoudsopgave
Het 600 cc-vergelijk: heilig vuur
2: Openbaring
3: Verschijning
4: Verlichting
5: Yamaha YZF-R6
6: Suzuki GSX-R600
7: Conclusie
8: Technische specificaties

Suzuki GSX-R600

Supersport_2008_ 196.jpg

De geschiedenis van Suzuki’s GSX-R600 gaat veel verder terug als dat van de Yamaha. In 1992 werd de motor voor het eerst gelanceerd, als kleine uitvoering van de GSX-R750. De motor, met dubbel wiegframe en oliekoeling, was slechts in beperkte oplage verkrijgbaar en het was pas in 1997 dat Suzuki echt werk maakte van de 600. De 2008 GSX-600 is alweer de tweede editie van derde generatie (vierde als je die 1992’er meetelt). Tot 2003 had de motor een hoog ‘old-school’ stuurkarakter, maar dat veranderde flink in 2004, toen de motor vanuit een compleet nieuw perspectief werd ontwikkeld. Strak, flitsend en zeer circuit georiënteerd. In 2006 werd de laatste generatie GSX-R geïntroduceerd, waarbij de Japanners duidelijk lering hadden getrokken uit Honda’s succesformule. Door de motor minder extreem qua sturen en krachtiger vanuit het middengebied te maken ontstond een motor die vooral op straat de rest het nakijken gaf.

Supersport_2008_ 032.jpg

Supersport_2008_ 328.jpgNet als bij de Yamaha kan ook van de 2008 GSX-R600 worden gesteld dat de grootste veranderingen voornamelijk onderhuids zitten. Natuurlijk, de nieuwe neus met fris vormgegeven koplampunit valt direct in het oog, net als de forsere einddemper, maar verder zijn de verschillen met zijn voorganger minimaal. In tegenstelling tot de R6 heeft de GSX-R600 een minder extreme en dus meer ontspannen zit. Zadel nét iets lager, clipons nét iets hoger. Het rijwielgedeelte van de 2008 versie is slechts in detail gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. Enkel het subframe is, net als bij de R6, aangepast om gewicht te besparen. Verder heeft de motor net als de GSX-R1000 een jaar eerder, een elektronisch geregelde stuurdemper gekregen en werd de benzinetank licht vergroot naar nu 17 liter. Motorisch zijn de verschillen ten opzichte van zijn voorganger eveneens minimaal. Zo is op deze GSX-R600 nu ook de S-DMS (Suzuki Drive Mode Selector) terug te vinden. Verder werd de mapping van de injectie aangepast en kreeg de motor 8-gaats injectoren (was: 4-gaats). Andere aanpassingen aan het motorblok zijn voornamelijk in de verbrandingskamer terug te vinden: licht verhoogde compressieverhouding, nieuw vormgegeven inlaatkanalen voor een hogere luchtsnelheid, nokkenasprofiel met iets minder lift, vergrote ventilatiekanalen onder de zuiger voor minder luchtweerstand, 3mm kleinere uitlaatbochten en een einddemper met een groter volume. Allemaal aanpassingen om het motorblok vooral in het middengebied sterker te maken. Niet vreemd dat het topvermogen slechts met één Pk groeide naar nu 125 Pk, wél vreemd daarentegen is het koppel dat ondanks alle aanpassingen op papier zelfs 3 Nm afnam. Net als de R6 is ook deze 2008 GSX-R600 een paar pondjes zwaarder geworden: de motor heeft nu een drooggewicht van 163 kilo, twee meer dan zijn voorganger maar nog altijd drie minder dan de Yamaha.

Supersport_2008_ 313.jpgWist de GSX-R600 op straat ons nog aardig te overtuigen, dat veranderde snel zodra we met de motor het tolpoortje van de Nordschleife voorbij waren gereden. Ondanks dat de motor zich gemakkelijker over de baan liet rijden misten we het sensationele gevoel wat de Yamaha wel weet te bewerkstellen. Het eerste ‘verkenningsrondje’ was de Suzuki in het voordeel, met name dankzij het sterke middengebied in combinatie met de meer ontspannen zithouding. Vanaf de eerste meters kon er meteen gas worden gegeven, het rijwielgedeelte voelde vertrouwd aan en het krachtige motorblok compenseerde ons gepruts ter verkenning van de baan. Daar zit dan ook de grote winst ten opzichte van de Yamaha, maar ons gevoel zegt dat de motor qua middengebied nog steeds niet kan tippen aan datgene wat Honda’s CBR600RR aan de weg weet te brengen.

Supersport_2008_ 320.jpg

Naarmate het tempo echter werd opgevoerd werd het gat met de R6 steeds groter. Natuurlijk, je kunt nog steeds heel erg hard rondgaan op de GSX-R, maar de motor mist nét datgene wat de R6 wél weet te bewerkstellen. Anders gezegd: daar waar de Suzuki ophoudt gaat het feest met de Yamaha pas beginnen. Minder ervaren motorrijders zullen dan ook zeker met de Suzuki beter uit de voeten kunnen, maar ben je eenmaal geslaagd voor je circuitexamen, dan zal de voorkeur toch duidelijk naar de Yamaha uitgaan.

Supersport_2008_ 471.jpg

Dus nu ga ik eens.......linksaf. Wat maakt 't ook uit