Zoeken

Introductie: Aprilia SL 750 Shiver

Pagina 6

28 mei 2007
Inhoudsopgave
Introductie: Aprilia SL 750 Shiver
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

De toekomst

Shiver_5_1_L.jpg

Met het brede werkgebied van de Shiver wordt één van de door Aprilia aangegeven sterke punten toch wel bevestigd: de Shiver is zeer gemakkelijk te rijden. Het maakt maar weinig uit hoeveel toeren je maakt en in welke versnelling je rondgaat. Als er aan het gas wordt gedraaid doet ze wat je vraagt en wat je wilt. Ik heb mezelf er op betrapt dat ik soms de gear-indicator gebruikte om te checken of ik juist nog een versnelling over had om te gebruiken. Bij bochtige gedeeltes was het de combinatie van de toerenteller met de indicator of ik misschien de bocht ook in een andere versnelling had kunnen nemen of alleen maar om te "controleren" in welke versnelling ik reed en juist boven of onderin het toerengebied zat. Zo gemakkelijk rijdt ze. Zo was op een recht stuk de 120 al gepasseerd en dan zien dat er nog 2 versnellingen over zijn, schakel je nog even op. Regelmatig op de gear-indicator kijkend viel me wel op dat deze soms ‘moeite’ had om het schakelen te volgen. Soms was er alleen een streepje te zien, vooral als het schakelen niet helemaal vol overgave ging. En bij wegrijden bleef deze soms vanuit de neutraal helemaal achter. Ach ja… beter de indicator die achterblijft dan het daadwerkelijke schakelen en daar is de Shiver wel zuiver in op een enkele keer wat moeilijk de neutraal vinden.

Volgens Aprilia heeft de Shiver trouwens een top van 210 kilometer per uur, maar daarvoor ontbrak het ons simpelweg aan rechte stukken. Wel konden we een klein stukje 160 achter elkaar rijden en ook op die snelheid was het nog goed zitten op de Shiver, en voelde ze erg stabiel aan. Eigenlijk valt de stabiliteit en soepelheid in het algemeen op bij de Shiver. Het is een heerlijke stuurfiets, maar ook rechtuit valt er weinig op aan te merken. De vering is wel richting comfort ingesteld, maar ook nog voor sportief sturen voldoet de afstelling. Ook een belangrijkheid punt van het ride-by-wire systeem, het afremmen op de motor. Ondanks extra opletten, én soms uitproberen tijdens de middagsessie, is er weinig van te zeggen. Of beter gezegd: het doet wat je ervan verwacht en wilt en gaat ook heerlijk soepel. Nu is het iets Shiver_6_2_L.jpgwaar meestal niet echt op gelet wordt, maar als er de mogelijkheid komt om dit via voorkeursinstellingen aan te passen aan je eigen wens, zal dat wel veranderen en zal het alleen maar een pluspunt kunnen worden.

Sparen
Een ander aspect wat niet zo snel kan worden meegenomen met een introductie, is het dagelijks gebruik of het reisaspect. Één van de componenten daarvoor is toch wel het kunnen meenemen van bagage. En laat daar nou nét geen mogelijkheid voor zijn. Een kleine tandenborstel zou misschien nog net kunnen, maar dat is het dan ook wel. Als oplossing daarvoor komt Aprilia wel met een aardig uitgebreide accessoirelijst. Als eerste zullen er tanktassen, zadeltassen, koffers (jawel) en een windscherm beschikbaar komen. In een tweede fase wordt de accessoirelijst uitgebreid met onder andere een middenbok, topkoffer, een “show-off kit” (spiegels, knipperlichten en kentekenhouder), carbon onderdelen en een Akrapovic "street legal" demper. De kans dat er een ‘R’ versie verschijnt van de Shiver is ook erg aanwezig, waarbij vooral de laatste items van de accessoirelijst gemonteerd zullen zijn. Misschien ook wel handig als er een aangepaste zijstandaard beschikbaar wordt. Genoeg accessoires om een sinterklaas verlanglijstje te vullen. Is het tijd om de motor te parkeren, dan kom je nog wel een kleinigheidje tegen. Om de jiffy uit te klappen, moet je met je voet onder het voetsteuntje er naar op zoek. Natuurlijk is dat ook gewenning en bijna niet noemenswaardig, maar toch. Net dat puntje op de "i" van details was mooi geweest.