Introductie: Aprilia SL 750 Shiver
Pagina 3
Inhoudsopgave |
---|
Introductie: Aprilia SL 750 Shiver |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Pagina 8 |
Nuda Emozione
Aan het design is de nodige aandacht besteed, maar dat hadden we ook niet anders verwacht van een Italiaans merk. Want eerlijk is eerlijk, designen kunnen die Italianen wel. De Shiver is dan ook een opvallende verschijning waarbij de nodige aandacht voor detail is gegeven. De aluminium swingarm is mooi vormgegeven, maar waarschijnlijk nog opvallender is het trellis aluminium frame. Vooral bij de zilveren, witte en zwarte kleuruitvoeringen valt deze gelijk op daar deze goudkleurig is. De blauwe en oranje uitvoering heeft een zilver frame. Het is wel even wachten totdat alle kleuren beschikbaar zullen worden. In eerste instantie zal er maar één kleur in augustus van dit jaar naar Nederland komen. Later zullen de andere kleuren ook nog komen.
Excentrisch
De achterschokbreker is – zoals we al bij een paar merken tegenwoordig zien – schuingeplaatst en de voorvork upside-down. Maar als we het over het design hebben, kunnen we niet de uitlaten overslaan. De dubbele uitlaat is onder het kontje geplaatst – niks nieuws natuurlijk – maar deze zijn wel zeer fraai vormgegeven. Ze lijken echt onderdeel uit te maken van de achterkant met dezelfde hoekige vormen die in de rest van de Shiver terug te vinden zijn.
Pre-model
Dat een nieuw model niet zomaar op straat rondrijdt, is logisch. Van ontwerp naar productie is voor de Shiver ongeveer 24 maanden verstreken. In die tijd wordt een motor natuurlijk uitvoerig getest en bereden. Voordat Aprilia tot productie overgaat, wordt er eerst ruim 50.000 kilometer getest. Als dat gebeurd is wordt een kleine oplage gemaakt voordat de echte productie begint. Bij deze introductie stonden deze ‘pre-modellen’ dan ook tot onze beschikking. Soms nog niet helemaal definitief zoals bijvoorbeeld voor de kleuren, maar ook soms kleine details die nog niet werkte. Bijvoorbeeld was nog niet alle informatie van het dashboard compleet. Een maximale gereden snelheid van 300km/u is wel zeer positief, terwijl een benzineverbruik van 250 liter per 100km al helemaal niet klopt. Kleinigheidjes die er ook verder niet toe doen bij een introductie.
Muis
In het dashboard komt het design van de motor gedeeltelijk terug. De aflezing hiervan is goed te noemen en zeer informatief. De toerenteller is analoog weergegeven en de rest in een LCD-scherm. Net als bijvoorbeeld de Aprilia Pegaso heeft de Shiver een boordcomputer die via een ‘muisknop’ op de linkerstuurhelft is te bedienen. Via het menu zijn verschillende gegevens op te vragen, zoals allerlei informatie over het benzineverbruik, de gereden snelheid en gemiddelden. In het LCD-scherm staat ook de versnelling aangegeven waarin je rijdt en in het dashboard wordt je via een shiftindicator geattendeerd wanneer je geacht wordt te schakelen.
Voetjes van de vloer
Alles bij elkaar, van de techniek naar de vormgeving en het rijgemak, zal de Shiver – volgens Aprilia – veel mensen moeten aanspreken. Makkelijk te rijden, maar ook nog genoeg beleving voor een doorgewinterde rijder. De Shiver zal staan voor plezier, gemak en performances, waarbij techniek en design samenkomen. Samengevat door Aprilia in Nuda Emozione! Ondanks dat de temperatuur in Italië bijna zou uitnodigen om naakt te rijden, staan we nog slaperig om 9 uur in het leer klaar om zelf deze emotie te gaan ervaren. Tijd om op deze zilverrug vol rillingen te gaan zitten. Dat zitten gaat goed op de Shiver. De zithouding is rechtop en voelt erg natuurlijk aan. Alles lijkt op de juiste plaats te zitten: het brede stuur, de stepjes enz. Ondanks dat de tank met een inhoud van 15 liter erg breed aan de bovenkant is (en plat, wat handig kan zijn als je een tanktas wilt gebruiken) is die ter hoogte van de benen smal. Je kunt daardoor goed je benen kwijt. Het zadel zelf is niet één van de smalste, maar zit erg lekker. Met een eigen lengte van 1,80 meter en een zithoogte van 810mm zijn de voetjes nog aardig aan de vloer te krijgen.