Introductie: Aprilia SL 750 Shiver
Pagina 2
Inhoudsopgave |
---|
Introductie: Aprilia SL 750 Shiver |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Pagina 8 |
Ride-by-wire
![]() |
Een schets van de Shiver |
De Aprilia Shiver 750 is de ‘eerste’ Aprilia van het nieuwe tijdperk voor de Italiaanse fabrikant sinds ze onderdeel uitmaken van de Piaggo groep. En nieuw is de Shiver. Een geheel nieuw ontwerp met een eigen ontwikkeld en geproduceerd motorblok. Dat voor de start van het tijdperk voor een motor uit het naakte middensegment is gekozen, is een bewuste keuze geweest. Naakt verkoopt namelijk goed en vooral die in het middensegment. Van de verkochte motorfietsen in 2006 is zo’n 30% ‘naakt’. Daarvan is ruim 40% motoren met een cilinderinhoud tussen de 125 en 750cc. Niet vreemd dan ook dat er veel keus is uit verschillende motoren in dit segment. Zo is er de Ducati S2R (okay, 800cc...), Honda Hornet, Suzuki GSR, Yamaha FZ6, Kawasaki Z750 en nu dus ook de Aprilia Shiver.
90°
Nieuw is het naakte segment voor Aprilia niet. In 1990 was het al de AF1 Europa 125 die op de markt verscheen. Gebaseerd op de AF1 Futura 125. In 2003 is de RSV uitgekleed en op de markt gekomen als de Tuono. Dit waren modellen die gebaseerd waren op bestaande motoren, alleen kaal gemaakt. Voor de Shiver is er geen bestaand model gebruikt. De motor is in zijn geheel een heel nieuw ontwerp en zelf geproduceerd, ook het motorblok. Gebruikt Aprilia voor bijvoorbeeld sommige modellen bijvoorbeeld een Rotax-motorblok, voor de Shiver komt deze gewoon uit Noale zelf. Het is trouwens wel zo dat op bestaande modellen nog wel bijvoorbeeld het Rotax gebruikt blijft worden. Zijn we gewend dat meestal de V-twins van Aprilia in een hoek van 60° staan, voor de Shiver is de opstelling een 90° V-twin geworden. Als het ware een L-twin zoals we ook vaak bij Ducati zien. De inhoud van de motor is – zoals de typeaanduiding al aangeeft – 750cc en produceert bij 9000 toeren per minuut maximaal 95 paardenkrachten. Het maximale koppel van 82 Nm wordt bereikt bij 7000 tpm.
Kloppend hart met ride-by-wire systeem
Zonder kabel
Koppel is ook waar het om draait bij de Shiver. Door Aprilia is op de Shiver gebruikt gemaakt van het zogenaamde ‘Ride-by-wire’. Niet meer nieuw in de motorwereld, er zijn immers meer modellen van andere merken die er gebruik van maken, maar wel nieuw voor Aprilia. Geen kabel meer die de gaskleppen in de gewenste/gevraagde stand zet, maar een elektronische bediening ervan. Weliswaar loopt er nog wel een ‘kabel’ van de gashendel naar onder de tank, maar die komt uit bij de ECU (computer). Deze ‘berekent’ de ideale stand van de vlinderkleppen. En omdat er geen ‘starre’ kabel gebruikt wordt kan de stand van de kleppen per cilinder verschillen om zo de gewenste stand te krijgen om het optimale koppel te creëren. De berekening gebeurt aan de hand van vier factoren: de stand van de gashendel, de snelheid/beweging van de gashandel, de versnelling waarin gereden wordt en het aantal toeren dat de motor maakt. In het hele toerengebied moet zo het ideale koppel tot je beschikking staan en het rijgemak en genot tot zijn recht komen. De Shiver moet zo op alle terreinen tot zijn recht komen, of het nu is voor rijden in de stad, of in de bergen, of sportief rijden.
Afstellen
Het is niet alleen bij acceleratie waar dit systeem voordelen moet bieden, ook het afremmen op de motor kan op deze manier zo ideaal mogelijk geregeld worden. Als je gewoonlijk het gas dichtdraait, sluiten ook de vlinderkleppen zich. Maar nu kan de computer ook zo ingesteld zijn dat juist de vlinderkleppen nog (iets) open blijven staan, zodat de motor ook beter of gemoedelijker afremt op de motor. Nu zal de Shiver nog standaard worden afgesteld om in het hele toerengebied het optimale koppel te hebben, maar in de toekomst zal het mogelijk worden om het motorkarakteristiek naar eigen wens af te stellen. Onder andere wil Aprilia in de boordcomputer van het dashboard meerdere ‘rij-instellingen’ zetten, om de gewenste afstelling te kunnen kiezen. Misschien vergelijkbaar klinkend als bijvoorbeeld de Suzuki GSX-R1000, maar volgens de Aprilia mensen is het toch net weer anders. Bijkomend voordeel: voldoen aan de steeds strenger wordende emissie-eisen wordt gemakkelijker doordat op een andere manier de motor kan worden afgesteld.