Zoeken

Test: BMW R 1200 GS X-Treme (Super)Motard

Pagina 3

10 november 2006
Inhoudsopgave
Test: BMW R 1200 GS X-Treme (Super)Motard
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

De rest...

R1200GS_X-treme_3_1.jpg 

R1200GS_X-treme_3_2.jpgAls we het rijwielgedeelte bekijken zien we dat zo'n beetje alles wat je maar kan veranderen is aangepast. Meest ingrijpende modificatie was daarbij het toepassen van handgespaakte 17" wielen (zie ook kader elders) met gemonteerde Michelin Pilot Powers. Hierdoor moesten ook de vering, demping en reactiestang worden aangepast. De instelbare reactiestang zorgt voor het aanpassen van de geometrie van de GS: door het aanpassen van de lengte kan je de wielbasis langer maken met als gevolg meer stabiliteit op hogere snelheden. Maak je de wielbasis korter, dan lever je stabiliteit in maar zal het (in)sturen makkelijker worden.

Vering en demping is extreem complex: hoe meer je kan instellen, hoe moeilijker je het jezelf kan maken en het vinden van een goede basis setup kan lang duren. De keuze viel daarbij op Wilbers vering, aangezien die al geruime tijd ervaring hebben op het gebied van aftermarket vering voor de GS. Na montage bleek toch een lichte teleurstelling, aangezien de compressiedemping van de beide dempers niet instelbaar was. Wat positief te noemen is, is dat er een hydraulische veervoorspanning met een extern reservoir aanwezig was.

R1200GS_X-treme_3_3.jpgDat demping afstellen in combinatie met veervoorspanning niet gemakkelijk is heeft Motor Houtrust aan den lijve ondervonden. Vele uren gingen hieraan voorbij, met als resultaat een rijdbare creatie tot….140km/h. Nog meer afstellen en nog eens afstellen, resultaat: tot 190km/h ging het stabiel maar daarboven was het niet veilig. Tijd voor ondergetekende om, met dit in gedachte, op pad te gaan met de GS. Na aanpassing van veervoorspanning voor en achter in combinatie met de demping kregen we de fiets een stuk stabieler en kon de motor zonder kopschudden in zesde versnelling de toerenbegrenzer aantikken. We testen ze tegenwoordig niet alleen, we ontwikkelen ze ook nog eens. Verwacht geen superstrak rijwielgedeelte à la Supersport, dat zal simpelweg nooit lukken, maar dat was ook niet de doelstelling van Motor Houtrust. We konden in ieder geval een motor teruggeven die op een veilig(ere) manier je van A naar B(eter) zal brengen.

De finishing touch was het monteren van Braking remschijven voor en achter, plus de nodige grip in vorm van Michelins populaire Pilot Powers. Standaard monteert BMW reeds stalen remleidingen en deze combinatie van schijven zorgde voor extreme stopkracht, een "gecontroleerde" stoppie of een rolling 'endo' werd kinderlijk eenvoudig en met zeer veel gevoel uit te voeren.

R1200GS_X-treme_3_4.jpg

Nu ben ik normaal gesproken niet zo'n stoppie koning, maar met de GS werd het steeds leuker om op het voorwiel te rijden of te stoppen, in het kader van 'wat je maar wil', maar wel de veiligheid van de medeweggebruikers in acht nemend. (Yeah right, veilig…dream on Leon) Terug naar de realiteit; naast de geweldige rempartij vallen meteen een aantal zaken op. De standaard kleur geel is vervangen voor blauw met wit gecombineerd met rode accenten, de even standaard ruit en dienstdoende koplamp werden vervangen door een Flowjet windscreen met daaronder een dikke xenon koplamp, wat ons betreft wederom een pluspunt!

Wat opviel tijdens de avondritten was dat Xenonverlichting aanzienlijk meer licht geeft dan een standaard lamp, maar dat was nog niet eens het belangrijkste pluspunt van die verlichting. Naast het creëren van beter zicht val je voor je medeweggebruikers (lees: de automobilist) veel meer op. Door de andere kleur licht zien automobilisten je gewoon beter. Bij een kruising of in de file werd opvallend vaak voor ons gewacht of netjes ruimte gemaakt, kortom, het draagt direct bij aan je eigen veiligheid.

R1200GS_X-treme_3_5.jpgEenmaal op de buddy plaatsgenomen valt een aantal dingen positief en negatief op. Negatief zijn de spiegels, ze trillen en het accent is net iets TE bling. Een buddy die trouwens nog op de lijst van te vervangen onderdelen staat, maar ten tijde van onze test nog niet binnen was. Net als de nog te monteren zijpanelen trouwens, maar dat even terzijde.

De remhendels nemen wat ons betreft de negatieve gevoelens over de spiegels direct weg, de instelmogelijkheden van de greep en de lengte van de hendel is traploos, dus ben je een 'twee vinger', een 'één vinger' of 'hele hand'-remmer, met deze hendels is alles mogelijk.

Even een paar wielen regelen....

Voor de 17" inch spaakwielen laten we Franklin van Motor Houtrust aan het woord, Franklin, kun je ons precies vertellen hoe dat is gegaan met die 17" spaakwielen voor de GS?

Franklin

De grootste uitdaging voor de X-Treme Supermotard zat in de keuze om 17" gespaakte wielen gemonteerd te krijgen. Na 50 telefoontjes zat het ons niet lekker dat iedere velgenfabrikant binnen één minuut riep: “Dat kan niet bij een BMW.”

Er is dan ook een moment geweest om ons bij het besluit, dat er niks leverbaar voor is, neer te leggen. Enige optie zou dan gegoten wielen zijn geweest, maar dat zou afbreuk hebben gedaan aan het Supermotard concept. Dus uiteindelijk nog één telefoontje gewaagd aan hét bedrijf waarvan iedereen zegt: “Als zij het niet kunnen, dan is het daadwerkelijk ook onmogelijk...”

HW: "Haan Wheels goede morgen"
MH: "Ja met Franklin van Motor Houtrust WEER.. kan het echt niet?"
HW: een stilte viel...."Je zou mijn vader (Haan sr.) thuis kunnen bellen en hem vragen of hij iets voor je kan betekenen..."
HW sr: "Met Haan(sr)"
MH: "Kunt u velgen voor een R1200GS bouwen? 17" voor een 120/70/17 en achter een 170/60/17?"
HW sr: "Hmmm da's zo'n ding met een cardan he? en naar buiten gespaakt?"
MH: "Klopt helemaal.
HW sr: "Hmmm" een stilte viel "Kan het proberen, moet zelf iets gaan maken, bij naderinzien zou het eigenlijk wel moeten lukken, stuur maar een paar standaard spaak wielen en ik er op terug."

Eindresultaat één week later was een voor en achterwiel in de velg gespaakt. Door te spaken in de velg ben je wel altijd genoodzaakt om een binnenband te gebruiken maar het voordeel is dat een gespaakt wiel sterker is als een gegoten wiel en dat er meer flex inzit. Motor Houtrust wilde de velgen eerst blauw maken maar achteraf gaf men toch de voorkeur om het zo maar te laten.