Zoeken

Test: BMW R 1200 GS X-Treme (Super)Motard

Pagina 2

10 november 2006
Inhoudsopgave
Test: BMW R 1200 GS X-Treme (Super)Motard
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Het Blok

R1200GS_X-treme_2_1.jpg

Standaard wordt de R1200GS aangedreven door de welbekende tweecilinder boxer met een cilinderinhoud van 1200cc, waarbij die twee cilinders goed zijn voor een vermogen van 100 Pk en een koppel van 115 Nm aan de krukas. De GS bestaat bekend als een fiets met een vriendelijk karakter, geen “schop in je rug” effect of een bullig middengebied, van alles een beetje en dan doen we al gek genoeg. Motor Houtrust vond dit waarschijnlijk ook en om de nieuwe looks kracht bij te zetten werd een set sportieve (lees: steilere) nokassen gemonteerd, waardoor de kleppen sneller open- en dichtgaan én meer opening hebben met als gevolg dat er meer mengsel de cilinders ingaat voor meer vermogen. Het voordeel van andere nokkenassen is dat het topvermogen aanzienlijk toeneemt, het nadeel is dat je in het middengebied flink moet inleveren, maar daarover later meer. Om de motorische feestpartij compleet te maken moest de injectie volledig opnieuw afgesteld worden. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een BMW performance controller, deze werkt identiek aan een PowerCommander en is in staat om per gewenst toerental het ideale lucht/brandstof mengstel aan de cilinders toe te dienen.

R1200GS_X-treme_2_2.jpg

Om de stampende boxer net dat beetje extra adem te geven heeft men bredere carbon luchtinlaten gemonteerd en een ander luchtfilter, Het verbrande mengsel verlaat de motor via de uitlaatpoorten en het volledig RVS Remus uitlaatsysteem (met Titanium demper). Nadat de fiets zorgvuldig in elkaar was gezet werd de GS aangeboden aan KMS motoren, waar na ettelijke vermogensruns en dito afstellingen de uiteindelijke - aanzienlijke - vermogenswinst werd geboekt. Hoeveel het exacte krukas vermogen is blijft daarbij enigszins onduidelijk. Navraag bij twee technische specialisten leerde ons dat bij een motorfiets met ketting wordt gerekend met een vermogensverlies van 12~15%, maar dat dit bij een cardanfiets kan oplopen tot wel 25% vermogensverlies.

R1200GS_X-treme_2_3.jpg

Als we deze GS bekijken zien we dat deze fiets in standaardtrim 91,6 pk op het achterwiel laat meten. Na het werk van KMS motoren kwam er 15pk meer uit, namelijk 107,2 pk en 113 Nm. Alleen dit feit al geeft aan dat bij de ontwikkeling van het motorblok men in Beieren aan de veilige kant is gebleven en dat er dus voldoende mogelijkheid tot verbetering aanwezig was. Voor de cijfer-freaks: bij een vermogensverlies van 12% zou deze GS-'pimp' uitkomen op een krukasvermogen van 120 Pk, rekenen we met de eerder genoemde 25% dan zou de motor zelfs een vermogen aan de krukas leveren van 134 Pk. Niet gek voor een BMW Boxer Enduro...

R1200GS_X-treme_2_4.jpg

Vanaf stationair tot 4000 toeren pakt het blok soepel en sterk op en dat maakt het rustig rijden in bijvoorbeeld de stad of file rijden erg prettig, tussen de 4 en 5000 toeren moet je niet zijn - dan zakt de GS flink weg om vervolgens vanaf 5000 toeren met vrrooaaapppp-joe-bar achtige acceleratie pijlsnel de toerenbegrenzer in te schieten. Wat een FUN! Helaas maakt de toerenbegrenzer er net voor de achtduizend toeren een eind aan en dat is voor je gevoel vijftienhonderd tot tweeduizend toeren te weinig, maar daarover later meer.