Zoeken

Test: Royal Enfield Super Meteor 650

Conclusie

25 januari 2023

Vijf jaar na de lancering van de eerste twins heeft Royal Enfield het 650 platform met een nieuwe tweeling uitgebreid: de Super Meteor 650 en Super Meteor 650 Tourer. Ondanks dat ze hetzelfde mechanische platform delen zijn ze ten opzichte van elkaar onderscheidend genoeg, het zijn in essentie twee verschillende modellen – middenklasse Cruisers die een genot zijn om te rijden omdat ze gezegend zijn met een geweldig blok en super handling. Wanneer je de scherpe prijs in ogenschouw neemt, heeft Royal Enfield CEO Siddhartha Lal weer een nieuwe hit in handen. Want sinds Triumph het retro tweecilinder middensegment Alsof hier een meteoriet heeft ingeslagen, een Super Meteorietde rug heeft gekeerd waar het zo succesvol in is geweest, heeft Royal Enfield zich dat deel van de markt toegeëigend. Er is dus inderdaad niets op de markt dat met deze nieuwe 650cc Cruiser Twins te vergelijken is, en zeker niets anders met vergelijkbare performance voor zo’n lage prijs. Dat wil zeggen, voor het moment, tot een Chinese fabrikant als Voge of CFMoto besluit om zich in de Cruiser markt te gaan mengen, hoe onwaarschijnlijk dat op dit moment ook lijkt. 

Tot die tijd hebben de twee nieuwste uitvoeringen van de Royal Enfield twins het veld voor zichzelf, door back to the future te gaan en een moderne middenklasse paralleltwin te combineren met traditionele styling en toegankelijke performance. Of zoals Siddhartha Lal lachend zei: “Deze nieuwe twins zetten het erfgoed van Royal Enfield in de 21e eeuw voort. Hoewel ze in wezen het ouderwetse ontwerp en karakter behouden, hebben ze alle fundamenten van een moderne machine, waarbij ze behendigheid, bruikbare kracht, uitstekende ergonomie en stijl combineren, allemaal op een niet-intimiderende manier.” 

“Elk van hen is echter meer dan de som der delen - ze zijn erg leuk om te rijden en toveren elke keer dat je er een rijdt een glimlach op je gezicht. De motor is ontworpen om de juiste balans te bieden tussen vermogen, koppel en bruikbaarheid, om een soepele en niet-intimiderende rijervaring te garanderen. Ze bieden een brede spreiding van het koppel waardoor de motorfiets gemakkelijk te rijden is, zonder vaak te schakelen.”

Na een serieuze afstand te hebben afgelegd aan boord van de laatste twee voorbeelden van deze productfilosofie tijdens onze Rajasthan Raid, kan ik hem geen ongelijk geven.