Test: MV Agusta Brutale RR
In de geest van Tamburini
“Wij hadden ‘m natuurlijk ook nog niet gezien totdat hij bij ons werd afgeleverd, maar persoonlijk ben ik heel erg blij met het ontwerp”, zegt Jan Ykema, zaakvoerder van Moto Mondo, het bedrijf dat voor de distributie van MV Agusta in de Benelux verantwoordelijk is. “De verschillen ten opzichte van het 2020 model zijn klein, maar precies goed gekozen om er toch weer een unieke motor van te maken die onmiddellijk als 2021 model te herkennen is. Die uitlaat alleen al, dat is toch pure kunst, vind je niet? En dan het display, je smeekbeden zijn gehoord en de Brutale heeft nu eindelijk een bijzonder fraai TFT display” We Vroeger kon je nog wel eens foefelen door de foto te draaien, maar sinds bochtenverlichting ziet iedereen meteen of je plat door de bocht gaat. kunnen het alleen maar beamen. Niets, maar dan ook letterlijk niets is er aan te merken op het oogstrelende design waar het water je van in de mond loopt. Onvoorstelbaar knap hoe het nieuwe ontwikkelingsteam van MV Agusta het design van de in 2014 helaas veel te vroeg overleden Tamburini in diens geest heeft weten te houden, alsof hij van daarboven nog steeds de regie in handen heeft gehad.
Net als alle andere Brutales die ‘m voor zijn gegaan is ook deze 2021 Brutale RR een lust voor het oog, maar net als alle andere Brutales die ‘m zijn voorgegaan heeft ook deze 2021 Brutale RR z’n imperfecties. Het nieuwe TFT-display is weliswaar een enorme verbetering ten opzichte van het oude slecht afleesbare LCD-scherm, maar het is bijzonder knap hoe de controlelampjes nog steeds onzichtbaar zijn doordat er veel te weinig contrast is. Behalve ’s avonds in het donker zal het je dus meermaals overkomen dat je in het verkeer wordt gewezen op een nog knipperend knipperlicht. Zoals dat ook ons ditmaal minstens 10 keer per uur overkwam.
Dat laatste heeft trouwens een tweede reden. Waar de rest van de wereld sinds de introductie van het CAN-bussysteem op moderne, zeer ergonomische, schakelaars is overgegaan houdt MV nog steeds vast aan de schakelaars die ooit hun debuut op de Aprilia Shiver 750 hebben gemaakt en niet echt uitblinken op het vlak van feedback. De knipperlichtschakelaar mist een voelbaar drukpunt, zodat je voelt dat je de schakelaar hebt ingedrukt (en daarmee de knipperlichten hebt uitgeschakeld), waardoor het in de praktijk dus meer dan eens
Nu dus met bochtenverlichting. Mini-flyscreen is super effectief, het TFT-display is zeer overzichtelijk (en bijzonder fraai)
De bekende knopjes, maar nu dus met meer functionaliteit, waardoor je echt even het RDFM zult moeten doornemen
Zeg nou zelf, is dit mooi of is dit mooi
Van welke kant je 'm ook bekijkt
Over strakke kontjes gesproken. Een slot meenemen zit er niet in, maar een stokbrood past wel net door het gat onder het zadel. Dat dan weer welgebeurt dat je het knipperlicht toch niet hebt uitgezet. Tel daar het amper zichtbare controlelampje in het dashboard bij op en je begrijpt waarom kilometers verderop je knipperlicht nog steeds aan het knipperen is.
Nu is dat wel meteen het laatste waar over te zeiken valt. Buiten dat is het TFT display een bijzonder fraai staaltje van informatievoorziening. Om door het menu te bladeren of iets aan de instellingen aan te passen is op het stuur slechts die ene ‘menu’ knop voorzien, maar als je eenmaal snapt hoe het werkt is dat ook geen enkel probleem. Het is echter wél zaak dat je snapt hoe ’t werkt, overbodig te vertellen dat we in het begin dan ook enorm zaten te klooien, om uiteindelijk toch maar even de technische man bij Moto Mondo aan z’n jas te trekken. Met name om er achter te komen hoe ‘on-the-fly’ je de tractiecontrole kunt aanpassen of de tripmeter kunt resetten. Maar goed, van dat laatste kennen we genoeg fietsen die ’t nog veel slechter doen. En zoals gezegd, eenmaal goed uitgelegd blijkt het allemaal echt kinderspel en voor een rechtmatige eigenaar is er nog altijd iets als het RDFM in dit soort situaties uitkomst biedt.
Bovendien heeft MV nu een extra troef achter de hand: ook in Schiranna hebben ze de wondere wereld van de apps ontdekt, waardoor ook deze Brutale RR via Bluetooth aan de MV Agusta app kan worden gekoppeld en je vanaf de bank in je woonkamer de motor naar eigen geur en smaak kunt aanpassen. Of de route downloaden die je zojuist hebt gereden, daar de foto’s aan te koppelen die je onderweg hebt gemaakt en het geheel weer uploaden naar de MV-community, zodat al je MV-vriendjes kunnen meegenieten van dat rondje om de kerk wat je zojuist hebt gemaakt.