Zoeken

Test: Suzuki Intruder M1500

5: Onbetaalbaar

5 juni 2009
Inhoudsopgave
Test: Suzuki Intruder M1500
2: State of the art
3: Niet verkeerd
4: Het kwartje valt
5: Onbetaalbaar
6: Conclusie
7: Technische gegevens

Onbetaalbaar

Suzuki Intruder M1500Om vertraging via de motor te generen is het noodzakelijk om te schakelen. Het schakelen opzich is geen enkel probleem, of het nu op- of terugschakelen is. Dit gaat soepel en over het algemeen trefzeker. Minder is het geluid wat het schakelen voortbrengt. Het mechanische geluid wat ter oren wordt gebracht is overweldigend. Vooral als het gaat om de lagere versnellingen, al zal dat wel meer opvallen omdat er minder rijgeluiden zijn. Bij de hogere versnellingen blijft de mechanische hoorbaar. De berg koppel zorgt er gelukkig voor dat je het schakelen wel dat een minimum kan beperken. Al die beschikbare newtonmeters bij lage toeren blijft toch een aparte – en soms er leuke - ervaring. Vooral als een R6 naast je bij het stoplicht staat en nerveus aan zijn gas aan het draaien is alsof hij aan de start van een race staat. De blik in de ogen dat je gewoon in het spoor blijft, als het verkeerslicht op groen is gesprongen, is bijna onbetaalbaar.

Suzuki Intruder M1500Bij een dikke twin verwacht je misschien snel trillingen. Op de M1500 tref je die weinig aan. In de spiegels kom je ze sowieso al bijna niet tegen waardoor het zicht naar achteren bij elk toerental goed is. Als er veel toeren worden gemaakt, dan zijn er wel trillingen voelbaar in de voetsteunen maar niet hinderlijk. Bij (echt) lage toeren en je geeft gas, dan schudt de hele motor maar dat is eigenlijk alleen maar lekker. Net zoals de roffel die dan geproduceerd wordt. Het geluid en gevoel wat je met een chopper cq cruiser associeert.

Toch is het geluid op deze Intruder best wel beschaafd te noemen. Naar eigen smaak had het best wel iets dieper en voller mogen zijn. De werking van de injectie is niet gerelateerd aan de soort motor, maar wel aan toerental. En bij bepaalde constante snelheden en bijhorend toerental wordt gereden, is de injectie voelbaar aan het ‘zoeken’. Niet zo erg dat je een ander snelheid of in een andere versnelling gaat rijden, maar het is wel te merken. Mocht je je afvragen waarom in deze alinea's alleen over hoge, lage of 'bepaalde' toeren wordt gepraat: de M1500 is niet uitgerust met een toerenteller. Absoluut geen gemis als je er eenmaal aan gewend bent maar wel lastig als je erover schrijft.

Verbruik Suzuki Intruder M1500

Hoogst: 1 op 16,5
Laagst: 1 op 19,5
Gemiddeld: 1 op 17,8

Aangezien wij bij Motorfreaks de laatste tijd niet echt veel aandacht aan cruisers hebben besteed, was het even afwachten wat het benzineverbruik zou doen. De eerste tankbeurt liet ons een klein beetje schrikken. Oké… de grote motorinhoud, gewicht en dat daar een stukje Duitse Autobahn bijzat wisten we, maar voor de rest dachten we toch redelijk aan het cruisen te zijn geweest. De 1:16,5 liet ons toch een beetje schrikken voor wat er nog zou komen. Net zoals het stuurgedrag bleek dit ongerede ‘angst’ te zijn. Gemiddeld werd bijna een nette 1 op 18 genoteerd met een laagst verbruik van 19,5 kilometer  op 1 liter benzine. De tankdop is mooi verwerkt in het middenconsole op de tank, maar het is wel wennen dat het een ‘losse’ dop is. Misschien dat dit het design ten goede komt doordat er geen scharnier hoeft te worden gebruikt, maar het is soms wel zoeken met ‘waar laat ik de tankdop’.

Suzuki Intruder M1500

Niet te zien op de foto’s:zwart is minder zwart als de zon erop schijnt. De zwart metallic lak bevat blauw. Zeer mooi als je in het zonnetje op de motor zit of er naast staat. De M1500 bestaat ook in een rode en blauwe uitvoering, welke bij ons niet leverbaar zijn aangezien de vraag hierna –volgens de importeur - minimaal is.