Zoeken

Test: Suzuki Intruder M1500

3: Niet verkeerd

5 juni 2009
Inhoudsopgave
Test: Suzuki Intruder M1500
2: State of the art
3: Niet verkeerd
4: Het kwartje valt
5: Onbetaalbaar
6: Conclusie
7: Technische gegevens

Niet verkeerd

Suzuki Intruder M1500Zoals gezegd heeft de M1500 een eigen uitstraling. Vanzelfsprekend is er natuurlijk veel chroom verwerkt, want dat hoort nu eenmaal bij dit soort motoren. Ook de lange uitlaatpijpen ontbreken niet. Een lange en brede benzinetank – waar 18 liter inpast – maakt het plaatje compleet. Minder standaard is bijvoorbeeld de koplampunit. Deze is op zijn zachts gezegd opvallend te noemen maar geeft de M1500 wel een eigen gezicht. In de unit is tevens het dashboard verwerkt. Het brede en vloeiend vormgegeven achterspatbord met driehoekvormig LED-achterlicht geeft de M1500 aan de achterkant een eigen gezicht. De fraai gevormde achterbrug en het zeer mooie design van de wielen maken het compleet. Er kan best wel gezegd worden dat het totaal plaatje van het aangezicht slaat aan. De Intruder vinden niet alleen wij er goed uitzien, gelet op de reacties die we onderweg kregen en de nakijkende hoofden vinden meer mensen dit.

Vanzelfsprekender kan het natuurlijk niet, maar tussen de voor- en achterkant heb je het midden. Daar is een zadel geplaatst wat je bijna een zetel kan noemen, zo breed is het. Met de ver naar voren geplaatste voetsteunen wordt het bijna helemaal of je op een comfortabele stoel plaatsneemt. Het blijft wel even wennen dat je niet je voeten recht onder je op de stepjes zet, maar dat terzijde. Het brede stuur is – met mijn 1.80m – precies op de goede afstand en hoogte geplaatst dat de houding erg relaxt aanvoelt. Het is niet helemaal onderuit zakken, maar toch nog een iets Suzuki M1500voorover houding. Als het ware een ietswat actieve houding… in hoeverre je bij cruisers hierover kan praten.

Doordat het zadel behalve breed ook lang is, kan je tevens gemakkelijk wat naar voren of achteren schuiven om de houding comfortabel te maken. Zeker als je lange ritten maakt ga je dit vanzelf doen, want het zadel is dik en zacht met als resultaat dat je na een tijdje rijden wel je achterwerk begint te voelen. In plaats van dat de M1500 een ‘hard-tail’ look heeft – wat overigens absoluut bij deze motor staat – krijg je zelf een harde kont.  De wegwerkte achtervering en de upside down voorvork doen redelijk hun werk. Er is goed te merken dat voor comfort is gekozen, maar zolang hobbels niet te heftig zijn of elkaar snel opvolgen kan de vering het bijbenen. Klinkerstraatjes kan je maar beter vermijden.

De zithoogte is met 716mm best wel laag te noemen. Toch zou het mogelijk voor mensen met korte beentjes best wel eens minder prettig worden om de voetjes aan de grond te krijgen. De nodige centimers die je wint met de lage zit verlies je door het brede zadel. Door de lage zit heb je tevens iets minder zicht, zeker als je tussen de auto's rijdt. Daar wil je eigenlijk toch niet tussen rijden, zeker niet in de file. Met het brede stuur heb je toch snel het idee dat de ruimte te klein is. Daarnaast is de handelbaarheid niet echt optimaal bij lage snelheden. Hier zal het drooggewicht van 328kg wel een rol in meespelen, al merk je al snel weinig meer van dat gewicht zolang de motor maar aan het rollen is. En daarnaast met een cruiser wil je natuurlijk ook echt 'cruisen', al is het maar om wat rijwind te krijgen als verkoeling voor de motor. De ventilator springt namelijk redelijk snel aan en dan lijkt het wel of je een opstijgend vliegtuig bent… wat een lawaai. Dat had best wel wat minder gemogen.

Suzuki Intruder M1500

De duoseat-cover voor de M1500 – zoals wij ermee reden tijdens deze test - is optioneel verkrijgbaar. Ons inziens komt het de lijnen van de motor ten goede en absoluut een aanrader om de cover aan te schaffen.