Test: Suzuki Intruder M1500
2: State of the art
Inhoudsopgave |
---|
Test: Suzuki Intruder M1500 |
2: State of the art |
3: Niet verkeerd |
4: Het kwartje valt |
5: Onbetaalbaar |
6: Conclusie |
7: Technische gegevens |
State of the art
In het genre 'cruisers' hebben de meeste merken wel 1 of meer modellen in het gamma. Suzuki heeft zelfs een heel gala aan cruisers in het leveringsprogramma. Sinds een paar jaar dragen ze allemaal de naam Intruder, wat we al hebben kunnen lezen in de test van de C1800R. Behalve verschil in motorinhoud, heeft Suzuki een tweedeling gemaakt in de 'C' serie en de 'M' modellen. De C staat voor classic en de M voor Muscle. Nieuw in deze laatste categorie is de M1500.
Net zoals haar grotere broer – de M1800 – heeft deze een styling die je niet snel verwacht bij cruisers. Wat dat betreft is Suzuki een eigen weg ingeslagen. Het uiterlijk mag misschien wel eigenzinnig zijn, maar zaken wat je verwacht bij een dikke cruiser is gewoon aanwezig. Veel chroom, dikke uitlaat en dito tank maar ook een groot V-twin blok wat voor de aandrijving zorgt. Met een motorinhoud van 1462cc lijkt het vermogen van 80 paardenkrachten een beetje tegen te vallen, maar bij cruisers draait het vooral om het koppel. En daar heeft de M1500 heel wat tot haar beschikking met 125 Nm. Tel daarbij op dat al bij weinig zeer weinig toeren – namelijk 2700 omwentelingen per minuut de maximale waarde al bereikt wordt – dit bereikt wordt en je kan wel raden dat de M1500 vooruit wil gaan. Om de ergste vermogenspieken bij deze lage toeren te dempen, heeft de M1500 een verzwaard vliegwiel. Een soort van slipperclutch vangt de 'klappen' voor als je terugschakelt.
Het motorblok heeft echter nog veel meer state of the art technologie aan boord. Zo wordt de benzine de motor ingespoten door de Suzuki Dual Throttle Valve – SDTV – wat we onder andere kennen van de sportmodellen van Suzuki. 2 vlinderkleppen per gasklephuis moeten zorgen voor een zo lineair mogelijke gasreactie en optimale verbranding. Het Suzuki PAIR-systeem moet ervoor zorgen dat de uitstoot van schadelijke gassen wordt gereduceerd. En als we toch met afkortingen aan het gooien zijn, doen we ook nog even de SCEM ertegenaan, oftewel Suzuki Composite Electrochemical Material wat betrekking heeft op de coating van de cilinderbussen om een betere warmteoverdracht en duurzaamheid te creëren.
Om mechanische geluiden van de M1500 zoveel mogelijk te beperken, is het motorblok vloeistofgekoeld en wordt er gebruik gemaakt van rubberen pakkingen. Het voordeel van minder mechanisch geluid is dat de het 'uitlaatgeluid' meer mag zijn om toch binnen de geluidsnormen te blijven. En laten we eerlijk zijn, misschien draait het bij cruisers en choppers misschien nog wel meer om het geluid dan bij andere motoren. Om het kenmerkende V-twin geluid te versterken zijn de kruktappen verzet, waardoor er een onregelmatig verbrandingsinterval ontstaat met bijbehorende roffel. De vormgeving van de uitlaat zelf moet hierbij ook bijdragen.