Zoeken

Test: Suzuki Intruder M1500

4: Het kwartje valt

5 juni 2009
Inhoudsopgave
Test: Suzuki Intruder M1500
2: State of the art
3: Niet verkeerd
4: Het kwartje valt
5: Onbetaalbaar
6: Conclusie
7: Technische gegevens

Het kwartje valt 

Suzuki Intruder M1500

De betekenis van cruisen wordt al snel duidelijk als je eenmaal onderweg bent met de M1500. Dan wordt pas duidelijk waarom er zoveel mensen voor dit soort motoren kiezen. Behalve dat je door de berg koppel bij lage toeren heel gemakkelijk van je plek afkomt en al geniet zonder dat je hard rijdt, geeft het samen met de relaxte houding een 'cruisegevoel'. Het hoeft helemaal niet hard te gaan om te genieten en – zoals ikzelf ervaarde – geeft het ook een vorm van rust en doe je vanzelf rustig aan. Daarnaast zit je natuurlijk ook vol in de wind dus wordt het ook minder prettig als je harder dan 120 km/u gaat. Wil je toch snel ergens zijn, dan zet de M1500 nog wel altijd 195 op de teller al hang je dan wel echt aan het stuur en moet je moeite doen om je voeten op de stepjes te houden. De rechtuitstabiliteit wordt daarnaast bij hogere snelheden (lees: meer dan 160km/u) minder, dus waarom zou je ook op topsnelheid willen rijden.

Suzuki Intruder M1500

Zeer summier maar daardoor niet minder doeltreffend. De tellerunit in het koplamphuis bevat een analoge snelheidsmeter en een klein digitaal display met benzinemeter, odo- en tripmeters en klokje. Op de tank zijn in de chromen middenconsole controlelampjes ondergebracht.

Het is tevens een kunst om diezelfde stepjes van de grond af te houden. Met de ervaring op de C1800R vorig jaar, zat de 'angst' tussen de oren dat een cruiser gemaakt is voor voornamelijk rechte wegen of ruime bochten. De M1500 bewees al snel dat er met een cruiser ook heel goed te sturen valt. Het blijft wel een hele andere manier van rijden dan op andere motoren, maar de M1500 gaat erg gemakkelijk de bocht om. Zit er weinig snelheid in dan blijft het een beetje werken, maar ondanks de lengte en gewicht van de motor blijft er eigenlijk gemakkelijk te manoeuvreren met deze Intruder. Zit de snelheid er wat meer in, dan gaat het sturen bijna vanzelf en zit je zo met de voetsteunen aan de grond. Tijdens het sturen blijft Suzuki erg stabiel en er is ook nog ruimte om te corrigeren. Het is niet zo dat het moeilijk is om van de gekozen lijn af te wijken, wat bijvoorbeeld wel op de C1800R veel meer het geval was.

Op datzelfde type Intruder was de motorrem tevens erg belangrijk. Bij de M1500 is deze nog steeds erg bruikbaar om snelheid te verminderen, zeker wanneer je wat sneller stil wilt staan. Ten opzichte van andere motoren – zeker als je net van een andere motor afkomt – moet je absoluut eerder gas loslaten en beginnen met vaart verminderen en de remmen erbij pakken. De dubbele remschijven aan de voorkant van 290mm en de enkele remschijf van 245mm geven wel wat vertraging, maar massa wil nu eenmaal vooruit en is wat extra hulp van de motorrem wenselijk.