Test: Aprilia Shiver 750 GT ABS
S of GT
Inhoudsopgave |
---|
Test: Aprilia Shiver 750 GT ABS |
S of GT |
ABS |
RST |
Conclusie |
Vermogensbank |
Technische gegevens |
S of GT
Dat er ‘aangeklede’ versie van de Shiver zat aan te komen, was eigenlijk al sinds de introductie in 2007 bekend. Tijdens de internationale kennismaking – waar we ook een rondleiding door de Aprilia fabriek kregen – was er al een Shiver met tophalf kuipje van klei te bewonderen. 2 Jaar na dato heeft het Italiaanse merk deze op de markt gebracht als de Aprilia Shiver 750 GT. Tenminste… zoals de motor nu wordt benoemd. In eerste instantie werd ook de gekuipte versie met een ‘S’ aangeduid. De aanduiding maakt maar weinig uit, het gaat om het resultaat. En dat resultaat mag er zijn!
Er is duidelijk te zien dat ze bij Aprilia al vanaf het begin rekening hebben gehouden met het aankleden van hun naakte middenklasser. Het tophalf kuipje sluit naadloos aan bij het toch al opvallende ontwerp van de Shiver. Behalve dat zo’n tophalf kuipje net even wat meer bescherming en comfort biedt, kan het nog meer voordelen met zich meebrengen. Mogelijk dat men bij Aprilia daarom uiteindelijk voor de ‘GT’ aanduiding heeft gekozen – oftewel Grand Touring - want het extra kuipje heeft meer te bieden. Zo is er een 12 volt aansluiting gemonteerd en zijn er 2 opbergvakjes – waarvan 1 afsluitbaar is - in verwerkt.
Weliswaar zijn de opbergvakjes erg klein, maar het is altijd handig voor wat klein spul in te stoppen. Vooral omdat er al zo weinig opbergruimte op de Shiver aanwezig is. De GT uitvoering heeft verder nog een onderkuipje, waar niet alleen de onderkant iets aankleedt maar tevens het ABS herbergt. De Shiver GT is namelijk standaard uitgevoerd met ABS.
De Shiver is verder technologisch zo goed als identiek aan de motor die in 2007 is geïntroduceerd. De Shiver luidde destijds de nieuwe weg in die Aprilia was ingeslagen. Behalve een zeer opvallende en nieuwe motorfiets neer te zetten, was het motorblok gloednieuw. Door de Italiaanse fabriek zelf ontworpen en geproduceerd. Het 749,9cc tellende hart van de Shiver levert volgens opgave 95 paardenkrachten en 81 Newtonmeter aan koppel. Of deze opgegeven waardes worden gehaald of hoe ze tot je beschikking staat, is wel afhankelijk van welke mapping wordt gekozen. Er zijn namelijk drie verschillende standen, te weten: ‘Sport’, ‘Touring’ en ‘Rain’. Het was destijds al aangekondigd door Aprilia dat deze ‘instellingen’ eraan zaten te komen, maar nu is het ook daadwerkelijk mogelijk.
Voor de rest zijn er weinig nieuwigheidjes te melden en te vinden op de Shiver. Het uiterlijk is – op de extra kuipjes - onveranderd gebleven. Toch een soort van herhaling. Waarom ook niet? Op het gebied van vormgeving hoef je over het algemeen de Italianen weinig te vertellen. Het Trellis frame is weliswaar niet meer goudkleurig en daardoor minder opvallend, maar blijft het aanzien waard. De excentrisch geplaatste achterschokdemper, fraaie swingarm en ‘puntige’ uitlaten verwerkt in het kontje maken het beeld af. Of de rest herhaling in GT vorm wordt, zal tijdens het rijden moeten blijken.