Zoeken

Test: Aprilia Shiver 750 GT ABS

ABS

10 augustus 2009
Inhoudsopgave
Test: Aprilia Shiver 750 GT ABS
S of GT
ABS
RST
Conclusie
Vermogensbank
Technische gegevens

ABS

Shiver GT ABSIn Italië dringt langzaam aan door dat ABS op motoren geen overbodige luxe is. De Shiver GT wordt standaard geleverd met het anti blokkeer systeem. Het systeem waar Aprilia haar motoren mee uitrust is ontwikkeld door Continental. Misschien niet de eerste fabrikant waar je aan denkt als het gaat om ABS, maar op de Shiver blijkt wel dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Het systeem is niet alleen licht – het voegt maar 1,2 kilo toe aan het rijklaargewicht van 195 kilo – het werkt daarnaast zeer naar behoren. Pas laat grijpt het systeem in – zelfs zo laat dat het best nog wel mogelijk is om het achterwiel een klein stukje los van de grond te krijgen – en als het ingrijpt wordt het ‘vriendelijk’ doorgegeven in de remhendel of – pedaal.

De dubbele 320mm zwevende remschijven met radiaal geplaatst remklauw doen sowieso goed hun werk, ook zonder het ABS aan te spreken. De vertraging, dosering en werking van de remmen in het algemeen past bij de toch wel sportieve insteek. Het aangrijppunt is echter wat lastiger gecontroleerd te vinden. Dit is niet zozeer op het conto van de remmen te schrijven. Hier heeft de telescopische upside Shiver GT ABSdown voorvork van 43mm meer mee te maken. De niet instelbare voorvering is nogal zacht ingesteld. Als de remblokken de remschijf omsluiten krijgen ze een bijterig gevoel aangezien de Shiver dan behoorlijk in zijn voorvering duikt. Voor het comfort – wat op deze Aprilia wat betreft de vering zeer comfortabel is – is deze veerafstelling geen enkel probleem, maar voor het gevoel van de voorrem gebruiken en de sportieve insteek van de Shiver komt het niet helemaal overeen.

Bij een sportievere rijstijl werkt de zachtere voorvering tevens niet geheel mee. Gaat het rechtuit dan is het geen enkel probleem. De rechtuitstabiliteit is zeer goed te noemen, zelfs als het zo’n 225 kilometer per uur op de teller gaat – wat trouwens op de vermogensbank overeenkwam met 210 km/u – en het nut van zo’n tophalf kuipje tot zijn recht komt. Zonder echt plat op de tank te gaan liggen kan je snelheden van 200 rijden, maar dat terzijde. Worden bochten op hoge snelheid genomen dan is de bochtenstabiliteit niet altijd aanwezig. En dat terwijl de Shiver wel een sportieve insteek heeft. Deze vering zou beter tot zijn recht komen op een meer toer motorfiets als bijvoorbeeld de Aprilia Mana – waar we binnenkort op Motorfreaks met een testverslag van komen – terwijl de Mana juist wel een hardere voorvering heeft en eerder bij een sportievere insteek thuis zou horen.

Shiver GT ABS

Bochten nemen op hoge snelheid is misschien niet altijd even stabiel, op langzame snelheid is het ook niet altijd even fijn. Net als op hoge snelheid is het geen enkel probleem om de bocht om te gaan als de snelheid er niet in zit, maar het gaat niet vanzelf. Er moet redelijk gewerkt worden om de Shiver de gewenste richting op te krijgen. Rij je dan ook nog eens in de stad of file – waar je veel met de koppeling moet werken – dan weet je ook snel dat je met een Italiaanse machine onderweg bent. Het bedienen en vooral inknijpen van de hydraulische koppeling kost de nodige kracht. Neem daarbij de rechte maar toch licht vooroverzittende zithouding met stepjes die redelijk naar hoog en naar achter zijn geplaatst en je weet dat de Shiver liever de gang erin houdt.