Zoeken

Test: KTM Superduke '07

Pagina 3

24 mei 2007
Inhoudsopgave
Test: KTM Superduke '07
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7

Krachtig, Temperamentvol, Monsterlijk

Dat men bij deze 2007 versie van de 990 Superduke grondiger tekeer is gegaan dan je in eerste instantie zou vermoeden leert ons de persinformatie die we, eenmaal thuis gekomen, eens grondig bestuderen. Natuurlijk, visueel zijn de verschillen ten opzichte van zijn voorganger duidelijk zichtbaar, maar dan zul je wel verder moeten kijken dan je neus lang is.

ktm_superduke_990_3_2_l.jpg
Echt, ik doe hier m'n stinkende best toeristisch te rjden

Gebleven zijn de krachtige, hoekige en messcherpe lijnen der vormgeving die de fiets zijn agressieve en eigenzinnige uitstraling geven, het trellis buizenframe, de kenmerkende in kont verwerkte dubbele einddempers, de aluminium achterbrug en de zwarte - van Dunlop Qualifiers voorziene vijfspaaks wielen. Als een echte predator wachtend op zijn prooi staat de Superduke je aan te kijken: hier ben ik, kom maar op als je durft! Wat maakt dat de SuperDuke nog steeds een motor is die, zeker in deze oranje-matzwarte kleurstelling, hoog zal scoren op de schaal van Richter.

Veranderd daarentegen zijn veel kleine details aan zowel voor- als ook achterzijde. Beginnen we met de voorkant van de machine, waar het ietwat lompe neusje plaats heeft gemaakt voor een kleiner exemplaar met geïntegreerde windspoiler, die - naast een rustiger beeld op het nieuwe dashboard - voor de broodnodige aërodynamica moet zorgdragen. Dat nieuw vormgegeven dashboard, dat is voorzien van analoge toerenteller, digitale snelheidsmeter en display met talloze functies, is daarbij een streling voor het oog. Ook het voorspatbord kon niet aan de  vernieuwingsdrang van de heren ontwerpers ontsnappen: het kreeg een verbeterde vormgeving voor meer stabiliteit.

ktm_superduke_990_3_3_l.jpg
ktm_superduke_990_3_4_l.jpg
ktm_superduke_990_3_5_l.jpg
ktm_superduke_990_3_6_l.jpg

Terug nog even naar het dashboard, dat zijn werk pas gaat doen nadat én de motor op contact is gezet én de run-off schakelaar in standje `run´ is gezet. Om vervolgens eerst een systeemdiagnose controle te doorlopen voordat de startmotor zijn werk kan gaan doen. Starten en wegwezen is er bij deze KTM niet bij (het lijkt wel een diesel die moet voorgloeien), wat de motor niet gewild zal maken bij het bankroversgilde, maar of we daar rouwig om moeten zijn?

Verbruik
Om tegemoet te komen aan een veelgehoorde klacht van Superduke rijders is bij de nieuwe Superduke veel aandacht besteed aan zowel het benzineverbruik als ook de actieradius. Nog steeds valt de 990 Superduke in de categorie Zuipschuiten, maar hij is wel beduidend minder dorstig dan zijn voorganger. Gemiddeld kwamen we 12,6 kilometer ver met een liter Euro loodvrij, hetgeen de motorfiets een actieradius van 235 km geeft, waarvan zo'n 50 km op reserve.

minimaal: 1:14,0
maximaal: 1:11,2
gemiddeld: 1:12,6

Om de motor een meer acceptabele actieradius mee te geven werd, naast het vergroten van de benzinetank met vier liter naar nu 18,5 liter, veel aandacht besteed aan het motormanagement. Niet alleen moest de motor een betere gasrespons krijgen, ook moest er meer arbeid verricht kunnen worden per liter benzine. Toch heeft de motor nog steeds dat bullige, imponerende karakter van zijn voorganger gehouden. Als een wolf die de herder meldt vooral op z'n hoede te blijven, wil hij nog lang van z'n schapen blijven genieten. Hoewel sterk verbeterd heeft de fiets nog steeds een bepaalde mate van aan/uit karakter op z'n injectie. Niet echt storend maar er zijn inmiddels genoeg voorbeelden in motorland die ons hebben geleerd dat het beter kan. Ook het benzineverbruik (zie kader) is, hoewel wel verbeterd, nog steeds niet iets om vrolijk van te worden. Met dank aan, we kunnen het niet vaak genoeg roepen, de milieuwaanzin die Euro III heet.

ktm_superduke_990_3_7_l.jpg
Ga jij even een DVD scoren bij de videotheek? Tuurlijk schatje, doe ik effe.