Introductie: Suzuki Bandit 650 & 1250
Pagina 4
Inhoudsopgave |
---|
Introductie: Suzuki Bandit 650 & 1250 |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Girona
De introductie voor de vernieuwde Bandit’s vond plaats in de omgeving van Girona in Spanje. Deze streek bij de Costa Brava’s is ‘voorzien’ van allerlei soorten wegen. Smalle bochtige kustwegen, lange snelle stukken met hoge snelheidsbochten en kronkelige bergweggetjes. Op de snelle stukken lieten de bandieten zien, dat ze over de nodige stabiliteit beschikken. Niet alleen op de rechte stukken, maar tevens in de lange snelle doordraaiers. Is er minder snelheid mogelijk plus dat het krapper wordt, dan laat de Bandit 650 de lichtvoetiger van de twee is. Gemakkelijk laat de kleine Suzuki zich de bochten in sturen. Wel blijft het zoals eerder gemeld noodzakelijk om wel de goede versnelling te hebben gekozen – en genoeg toeren te maken - om de motor ook de bocht uit te trekken. Met de Bandit 1250 is dit van ondergeschikt belang. Met het vermogen en koppel lijkt ze zich zonder moeite uit alle bochten te wringen. Vooral merkbaar als het ook nog eens bergopwaarts gaat. Daarentegen stuurt ze wel iets minder vanzelf in. Zijn het langzame bochten dan heeft ze wel dat er neiging is om de bocht in te vallen.
Functioneel naakt
Het lijkt geen groot verschil te zijn tussen naakt en gekuipt. Immers zijn de behalve de ‘extra’ tophalf kuip identiek aan elkaar. In gewicht maakt het maar een paar kilo uit. Toch heb je als je – zoals wij tijdens de introductie - continue van het ene op het andere model overstapt wel degelijk het idee dat het sturen, zeker op de bochtige wegen, met de naakte versies nét even iets gemakkelijker gaat. Nu kan dat natuurlijk goed aangezien de paar kilo’s – 4 ongeveer – wel over het algemeen aan de voorkant erbij komen en relatief hoog zijn geplaatst. Het gevoel tussen de oren zal daarbij tevens een bijdrage aan leveren. De beleving is behoorlijk anders zonder de tophalf kuip. De naakte versie lijkt niet alleen kleiner als je erop zit – het houdt immers op bij het dashboard en er is geen ruitje – je gaat er ook wat sneller voor zitten als het bochtig wordt.
De tophalf kuip geeft daarentegen wel eerder een gevoel van comfort. Het blijft niet alleen bij het gevoel, het is er ook echt meer. Ondanks het ontbreken van extra windbescherming, is ook het comfort op de naakte versie op hogere snelheid echt nog wel aanwezig. Er valt nog redelijk gemakkelijk snelheden van 160 kilometer per uur te halen, zonder direct lange armen te krijgen. Blijkbaar heeft de koplampcover een goed effect op de luchtstromen om - zeker voor een naked bike - een rit op een hogere snelheid aangenaam te houden.
Maximum Value
De neutrale houding, het gemak en souplesse van het rijden en het comfort van verschillende aspecten zorgen dat de Bandit’s niet alleen voor een ritje in Spanje geschikt zijn. Ook in het dagelijks gebruik zorgen deze eigenschappen dat zowel de 650 als de 1250 handige metgezellen zijn. Maar ook om zelf naar Spanje te rijden met deze motoren is mogelijk. De gekuipte versie is daarvoor op het gebied van comfort wel net even wat geschikter door de meer windbescherming. Echte all rounders wat dat betreft. Ondanks dat ze wel met deze vernieuwingen en tevens behoorlijk gemoderniseerd zijn, zijn ze ook iets duurder in aanschaf geworden. Desalniettemin blijft de prijs behoorlijk scherp. De goedkoopste Bandit - een naakte 650 zonder ABS - gaat over de toonbank voor nog geen 6500 euro, terwijl voor nog geen 10.000 een gekuipte 1250 met ABS van jouw kan worden. Wat dat betreft is nog steeds een motor waar je waar voor je geld krijgt.