Introductie: Suzuki Bandit 650 & 1250
Pagina 2
Inhoudsopgave |
---|
Introductie: Suzuki Bandit 650 & 1250 |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Tweelingen
Geen halve maatregelen dus door een geheel nieuw blok te ontwikkelen voor de Bandit’s. De voornaamste reden hiervoor is natuurlijk de Euro 3 norm geweest voor de emissie uitstoot. De luchtgekoelde en oersterke viercilinder heeft plaats moeten maken voor een compleet nieuw ontwikkelde variant met waterkoeling. Daarnaast zijn de carburateurs vervangen door een geavanceerd digitaal brandstof injectie systeem oftewel het Suzuki Dual Throttle Valve (SDTV) digitaal closed loop brandstofinspuitsysteem. De vier inlaten van elk 36 mm hebben 2 vlinderkleppen. Een bediend door de computer, de ander wordt bediend door het gas geven van de bestuurder. De koude start en het stationair lopen wordt geregeld door een automatisch stationair regelsysteem: ISC-systeem. Dit moet zorgen voor een goede gasreactie en een soepele vermogensafgifte. Nu is de overstap van carburateurs naar injectie nog wel eens gegaan met het idee dat het brandstofgebruik negatief werd beïnvloed. Volgens Suzuki zou dit echter met de injectie vergelijkbaar zijn in vergelijk met de “oude” techniek van carburateurs. Het Suzuki PAIR-systeem – wat we ook op andere modellen van Suzuki terugvinden - waarbij lucht in de uitlaat wordt gespoten en door de geregelde katalysator met Lambda-sonde wordt voldaan aan de Euro 3 norm. Al deze systemen zijn terug te vinden op beide Bandit's, net zoals het SCEM: Suzuki Composite Electrochemical Material. Suzuki claimt dat dankzij deze coating er minder frictie en er een betere warmtegeleiding is, hetgeen goed is voor de levensduur en onderhoud. De 1250 is daarbij uitgerust met een secondaire balansas om trillingen te voorkomen.
100cc
De grote bandiet heeft een grote inhoud gekregen met dit hele nieuwe motorblok. Van 1157cc is het – net zoals de naam al zegt – 1250cc geworden. Toch is het blok zelf juist compacter geworden. De versnellingsbakassen zijn boven elkaar geplaatst en voor de in het midden geplaatste nokkenasaandrijving heeft men een symmetrische lay-out gebruikt. De afstand tussen de cilinderparen is met 20mm afgenomen. De zit is hierdoor smaller geworden. Gemakkelijk kan de bestuurder dan de voeten aan de grond krijgen en de knieën nog beter kwijt. Ondanks de grotere inhoud is het aantal paardenkrachten niet toegenomen. Net zoals de 1200 heeft de 1250 98 Pk. Wel wordt dit al bijna 1000 toeren per minuut eerder bereikt – namelijk 7500tpm – dan bij het vorige model. De grote winst zit echter vooral in het koppel. Bleef de oude Bandit 1200 nog steken bij 92Nm bij 6500tpm, de 1250 perst er 108Nm uit bij maar 3700tpm. Wat moet resulteren in meer en beter bruikbaar koppel over het gehele toerengebied. Niet alleen heeft de 1250 een zesde versnelling erbij gekregen – welke fungeert als overdrive – en is de eindoverbrenging verkleind van 3.000 naar 2.388.
7pk meer
De kleine bandiet heeft dezelfde motorinhoud gehouden ten opzichte van het oude motorblok, namelijk 656cc. Ook het koppel is nagenoeg gelijk gebleven bij wel iets meer toeren: 61,2Nm bij 8900tpm. Wel is er 7 Pk winst gehaald en heeft de Bandit 650 nu 85 paardenkrachten bij 10,500 toeren per minuut. Volgens Suzuki is hierdoor het vermogen en het koppel ook bij deze 650 over het gehele toerengebied toegenomen. Naast motorische veranderingen heeft de 650 nog enkele aanpassingen ondergaan. Zo zijn de remschijven vergroot naar een diameter van 310mm en heeft de remzuigerklauw er nu 4 in plaats van 2. Wordt de 1250 standaard geleverd met ABS, bij de 650 kan men nog kiezen of men wel of niet dit systeem erop wil hebben. De velg van het achterwiel is met een halve inch verbreed naar 5 inch. Om de koppeling beter en vooral gemakkelijk te bedienen is deze nu hydraulisch gemaakt.
Aan de Chromen sierringen herken je de 1250.
Zoek het verschil
Je blijft je soms verbazen wat het nieuws kan bepalen. De afgelopen dagen is zo’n item waarschijnlijk toch wel de belspelletjes op de vele verschillende tv-zenders geweest. Nu kan je je afvragen wat dit in hemelsnaam te maken heeft met Suzuki Bandit’s. Nou… eigenlijk heel simpel. Één van de “opgaven” bij dat soort spelletjes is vaak dat je de verschillen tussen 2 plaatjes moet zoeken. Toch zullen die tv-makers niet snel de Bandit’s als opgave gebruiken. Want waarschijnlijk zijn de verschillen tussen de 650 en de 1250 te moeilijk te vinden voor de gemiddelde kijker die mee doet aan dat soort activiteiten. Het valt namelijk niet mee om de verschillen te zien. De grote en kleine versie – van zowel de naakte als de gekuipte modellen - lijken verschrikkelijk veel op elkaar. Op de 1250 staat het aantal cc genoemd, maar voor de rest wordt het steeds lastiger om de verschillen te vinden. Het zijn dan net de kleine details waar je op moet letten. Zo verschillen de voorvorken en de achterbrug onderling iets. Ondanks dat de motorblokken totaal hetzelfde ogen, verschilt wel net de ophanging. Ook het dashboard verschilt iets. Beide bestaan uit een analoge toerenteller en een digitaal display waar naast de snelheidsaanduiding en odo- tripmeters, tevens de benzinevoorraad en tijdsaanduiding worden weergegeven. Of je op de 650 of 1250 wordt verraden doordat op de 1250 er twee chromen sierringen worden gebruikt terwijl deze op de 650 gewoon zwart zijn. Het chroom komt bij zowel de 650 als de 1250 op de naakte versie in de spiegels terug. Qua uiterlijk zijn de Bandit's eigenlijk weinig tot niet veranderd ten opzichte van de 2006 modellen.