Introductie: Suzuki Bandit 650 & 1250
Pagina 3
Inhoudsopgave |
---|
Introductie: Suzuki Bandit 650 & 1250 |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Gelijk... maar anders
De Bandit 1250 mag dan wel bijna twee keer zoveel inhoud hebben als de Bandit 650, toch verschilt de maatvoering bijna niks. Wat dat betreft zijn ze ongeveer even groot. Ook het verschil in gewicht is op één hand te nog net te tellen, of het nu gaat over wel of geen kuip of – in het geval bij de Bandit 650 – er wel of geen ABS is gemonteerd. De zithouding van beide modellen is dan ook nagenoeg identiek. De zit is behoorlijk rechtop en ontspannen. Er is wel enig verschil in zithoogte. Standaard zit je op de Bandit 650 770mm boven de grond, terwijl dat op de 1250 20mm hoger is en 790mm is. Mede doordat de breedte door het compacter motorblok kleiner is geworden, is het niet al te moeilijk om de voetjes aan de grond te krijgen. De zithoogte kan ook op zowel de 650 als de 1250 hoger worden gezet, waarbij de zithoogtes respectievelijk 790mm en 810mm worden. Mocht voor de wat kleinere mensen onder ons de zithoogte van de Bandit 1250 net te hoog zijn, kan hierop ook het zadel van de 650 worden gezet. Hierdoor wordt deze weer net wat lager dan de 790mm. Op de kleine Bandit is trouwens ook het stuur nog 10mm in hoogte te verstellen.
Lui
Door het vervangen van de carburateurs, is op beide modellen ook de handmatige choke verdwenen. Het automatisch stationair regelsysteem zorgt ervoor dat – vooral bij een koude start – de motor zelf het stationair toerental regelt. Ondanks dat we in een zonnig Spanje waren, was het toch wel even nodig dat dit systeem liet zien dat het werkt. De ochtend temperaturen waren laag genoeg daarvoor. Eenmaal rijdend blijkt dat er – vanzelfsprekend natuurlijk – tussen de 650 en 1250 de nodige verschillen zijn. De 650 draait liever wat meer toeren dan de 1250. Zeker om de grote broer bij te willen houden. Om een beetje sportief door te willen rijden houd over het algemeen de toeren snel in het midden van bereik of zelfs bovenin. Bij wat minder haast kan er desondanks best nog wel zonder al teveel schakelen worden gereden. Voor het betere bochtenwerk is het wel van belang om de goede versnelling te kiezen om de bocht uit te rijden.
Dat de 1250 met het nieuwe blok vooral meer koppel heeft gekregen is absoluut te merken. De grote bandiet voelt een stuk krachtiger aan in het hele toerengebied. Er is nog gemakkelijker schakellui te rijden dan het 2006 model. Gewoon afzakken naar 2000 toeren en dan weer optrekken gaat zonder morren. Vooral handig als je eens vergist in een bocht met de gekozen versnelling. Nu heeft 1250 ook nog eens een zesde versnelling erbij gegeven. Ondanks dat Suzuki zelf al zegt dat dit vooral een overdrive is – en dit gedeeltelijk inderdaad zo aanvoelt – trekt de Bandit 1250 ook in de hoogste versnelling nog behoorlijk door. Een overeenkomst die de modellen wel hebben met betrekking tot het schakelen, is dat het niet echt de meest stille zijn. Er komt aardig wat mechanisch geluid vrij bij het schakelen. Eigenlijk wat we al ondervonden bij het vorige type.
Switchen
De souplesse van het motorblok was al een sterk punt van de Bandit’s en is ook gebleven... of zelfs wel misschien nog beter geworden. Het blijft toch altijd even afwachten wat zo’n geheel nieuw motorblok doet, zeker als daarbij ook het brandstofsysteem is veranderd. Eigenlijk is er voor het gevoel naar mijn mening mij zelfs weinig veranderd, al zou je dat alleen met zekerheid kunnen zeggen als je switcht tussen het oude en nieuwe model. Neemt niet weg dat de Bandit’s soepel en direkt op het gas reageren zonder dat de injectie zich laat voelen. Het blijft wel jammer dat tijdens een introductie geen informatie wat betreft de benzineconsumptie te noteren is. We zijn toch wel benieuwd of die ook minimaal hetzelfde is gebleven of zelfs beter is geworden.
Iets wat zeker beter is geworden, is de vering. De 1250 voelt wat harder aan dan de oude 1200. Nog wel wordt steeds de SHOWA voorvering van 43mm gebruikt, maar er is onder meer een stuggere veer gebruikt. Nog steeds is de vering vooral op comfort gericht maar met de meer (sportievere) potenties van het motorblok is deze kleine aanpassing van de vering geen verkeerde ontwikkeling. Het induiken bij het (stevige) remmen is daardoor ook minder geworden. De vering voelt op het kleine zusje eigenlijk ongeveer hetzelfde aan, terwijl de 650 toch over andere vering beschikt. Onder andere is de diameter van de voorvering anders met 41mm. Het induiken bij het remmen is wel minder.
Standaard of optioneel
De remmen van de 650 zijn aardig aangepast voor dit jaar en uitermate in positieve zin. Niet alleen is de diameter van de remschijf vergroot naar 310mm. Ook heeft de klauw nu 4 remzuigers in plaats van de 2 die ze eerst had. De dosering is goed en ook de vertraging is berekend op haar taak. Ze voelen ook net even iets krachtiger aan dan de remmen van haar grote broer. Die zijn onveranderd gebleven ten opzichte van de K6 Bandit 1200, tevens 310mm met een vierzuiger-remklauw. Voor beide modellen geldt dat het geen super remmen zijn, voor de soort motor en de hele insteek bij de Bandit’s – total perfomence & maximum value – voldoen ze wel gewoon. Gelet op het koopgedrag van de consumenten en dat de 1250 in de ‘zwaardere’ motorfietsen valt, is in Nederland de 1250 standaard uitgerust met ABS. Voor de middengewicht Bandit – en om deze nog scherper geprijsd te kunnen aanbieden – is ABS voor de 650 optioneel.