Honda XL1000V Varadero
Pagina 6
Inhoudsopgave |
---|
Honda XL1000V Varadero |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Pagina 8 |
Met of zonder
Hoe je het wendt of keert, of je het er wel of niet vind uitzien: koffers op een motor maken het meenemen van bagage een stuk gemakkelijker. Zeker met een weekendje of langere tijd weggaan. Nu was ‘onze' Varadero uitgerust met een volledige kofferset. Kijken we alleen naar wel of geen koffers op de XL1000V, dan kan het met deze fiets op beide manieren. Het is niet zo dat door de koffers erop te monteren, de hele lay-out van de motor wordt verpest. En niet geheel onbelangrijk... ook de rijeigenschappen worden maar zeer beperkt beïnvloed door de koffers. Natuurlijk, als er veel zware spullen worden ingestopt merk je het extra gewicht, vooral in de bochten, maar dat zul je ook merken als je met bijvoorbeeld een duopassagier gaat rijden.
Rechtuit is er eigenlijk weinig tot geen verschil. Tenzij het gaat om wat ertussen je oren afspeelt. Opvallend gemakkelijk ontstaat het idee dat namelijk de breedte zo is toegenomen dat je nergens meer tussendoor kunt, zoals bij file rijden. Even nameten leerde ons dat er aan weerszijden maar enkele centimeters bijkomen bij de totale breedte van de motor. Toch weer een voordeel van een breed stuur hebben. Een standaard bagagemogelijkheid die de Varadero nu heeft, is een afsluitbaar opbergvakje. Handig voor sleutels, telefoon, rookwaar en ander klein grut. Wel jammer dat er niet twee van dit soort vakjes zijn gemaakt, want ons inziens was daar aan de andere zijde ook ruimte voor.
100 maar!
Niet alleen de kofferset is een accessoire. Ook ABS is niet standaard. Momenteel is de meerprijs voor de ABS versie van Honda Varadero maar 100 euro. Voor dit geld kun je er bijna niet om heen een versie zónder ABS te kiezen, ook al is het ABS niet uit te zetten op de Varadero. De werking van het systeem is namelijk ronduit goed te noemen, zeker met de feedback naar de berijder toe. Zoals ook bij de Honda Hornet in de naked test is te lezen, heeft Honda het systeem zover geciviliseerd dat als het systeem wordt aangesproken niet meer dan een licht tikje voelbaar is in de remhendel/-pedaal. Geen ‘slaan' of ‘oorverdovend geklak' om te laten merken dat het ABS wordt aangesproken. Andere fabrikanten mogen trouwens een voorbeeld aan nemen aan deze eigenschappen van het ABS, maar Honda zelf mag - naar onze mening - een voorbeeld nemen met betrekking tot het uit het zicht nemen van het ABS. Een blik op de 296mm schijfrem voor of de 256mm schijfrem achter en het ziet er erg rommelig uit. Niet alleen door de aanwezigheid van het ABS, ook door het Dual Combined Brake System van Honda. De remmen zijn overigens absoluut niet slecht te noemen en doen wat je van ze verwacht. Echter, door de lange veerweg is de feedback minder te noemen. Je gaat al snel behoorlijk hard in de remhendel knijpen. Enigzins fellere remeigenschappen aan de voorzijde zouden niet verkeerd zijn en zeker in combinatie met het ABS zal dat zeker moeten kunnen.
Verbruik Honda XL1000V Varadero:
Hoogst: 1:10,9
Laagst: 1:21,4
Gemiddeld: 1:17,2
De tijd van de benzine slurpende motor - waar de eerste generatie Varadero toch wel ‘bekend' om stond - is voorbij. Dat was al duidelijk toen wij in 2005 de Varadero hebben getest. In 2007 blijkt dat nogmaals. Het verbruik was zelfs nog beter dan in 2005, met als topper een ruime 1:21. Door een rit van ongeveer 160km op de Duitse Autobahn met een kruissnelheid van 180km/u is een hoogst verbruik van 1:11 neergezet. Ondanks die waarde komt het gemiddelde verbruik op 17 kilometer op 1 liter neer. Wordt die rit niet meegeteld dan komt het gemiddelde zelfs nog één kilometer verder te liggen met een 1:18. Met een tankinhoud van 25 liter zou je dus theoretisch 425 tot 450 kilometer kunnen afleggen voordat je zonder benzine komt te staan. Er zijn motoren die dat in twee tankbeurten nog maar met moeite net halen.