Honda XL1000V Varadero
Pagina 3
Inhoudsopgave |
---|
Honda XL1000V Varadero |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Pagina 8 |
Details
Ondanks de - vooral cosmetische - update ziet de Varadero er nog steeds erg vertrouwd uit. Het zijn vooral details waarop de XL1000V onder handen is genomen. De fiets is nog steeds groot en imposant en laat echt zien Honda's vlaggenschip binnen het Allroad segment te zijn. Zeker indien - zoals in dit geval - uitgerust met een volledige kofferset. Wat de motor trouwens niet eens misstaat, maar dat even terzijde. Toch vielen ons direct een aantal detaillistische aspecten op in de afwerking van de fiets, nadat we de motor in Schiphol-rijk hadden opgehaald. Zo is het logo van de Varadero zeer mooi in reliëf op de zijkuip geplakt, maar zijn de stickers echt stickers. Natuurlijk, dat is meestal zo, maar in dit geval zijn de randen van de stickers wit, of in ieder geval duidelijk zichtbaar. Waardoor het soms lijkt alsof je naar een krasje kijkt. Mooi is anders. De meningen betreffende de afwerking van de Varadero verschilden nogal binnen de redactie. Vond de één het blok - en dan met name de leidingen en draden - minder mooi verwerkt, bleek een ander daar juist weer van gecharmeerd te zijn, juist omdat dat nu eenmaal bij een robuuste motor als de Varadero moet horen. Eenzelfde discussie ontstond over de aansluiting van de zijkuip aan de tank, waar een aardige kier tussen zit. Hoort het bij de uitstraling van de motor of was de mal voor de productie aan de korte kant gemaakt?
Smaak
Ook twee op het frame geplaatste lassen waren voer voor discussie. Aan weerszijden terug te vinden op het frame, maar waarvoor ze zijn aangebracht werd ons niet duidelijk. Robuust ziet het er misschien uit, maar verder... Als laatste de bedieningsknoppen op het stuur, die anno 2007 door designers worden meegenomen in het stileren. Niet bij deze Varadero, die je - wat deze bedieningselementen betreft - eerder doet denken een model van vijf jaar oud te rijden. Net wat je smaak is, maar ons viel het wel op. Verder ziet de Honda er strak uit, zeker de geïntegreerde knipperlichten in het kontje zijn mooi en - persoonlijk gesproken - een verbetering t.o.v. de oude op steeltjes. Vooral als daarbij ook nog eens gebruik wordt gemaakt van de kofferset.
Dubbelop
Het dashboard is - ondanks de vernieuwing - nog erg erm...vertrouwd. Eigenlijk is de verandering minimaal. Het aantal toeren en de actuele rijsnelheid worden met twee grote analoge klokken aangegeven. Daarboven zitten verschillende lampjes en een LCD-schermpje dat diverse informatie geeft, zoals tripmeters, vloeistoftemperatuur en een klokje. Daarnaast wordt het verbruik aangegeven. Twee functies zijn daarvoor, maar eigenlijk is dat toch wel een beetje onzin. Ze geven namelijk precies hetzelfde aan alleen in een andere notatie. De één geeft het aantal liter per 100 kilometer en de ander het aantal kilometer per liter. Leuk dat je kunt kiezen welke weergave je voorkeur heeft,
maar wel dubbelop en daar hadden we liever andere informatie voor in de plaats gezien. Wat heden ten dage allemaal terug te vinden is in digitale schermpjes, had de Varadero ook kunnen hebben, Naar onze mening een gemiste kans, zeker als je
als Honda de Varadero als ultieme Allroader presenteert mag een display wel een uitgebreidere informatie output hebben. Wel werd als welkome aanvulling nu een reserve-tripmeter geïntroduceerd, alleen gaat dat weer ten koste van één van de twee tripmeters die bij aanspreken van 'reserve' wordt gereset.
Weegschaal
Zoals het een grote motor uit het Allroad segment betaamt is de zit ook bij deze Varadero aan de hoge kant. Je zit weliswaar in de motor, maar het zadel steekt toch nog 838mm boven de ondergrond uit. Samen met een redelijk brede zit wordt het voor de wat kleinere rijders onder ons dan ook lastig om de voetjes aan de vloer te krijgen. Met mijn eigen 1.80m was het nog te doen, maar onze eigen - wat kleinere - hoofdredacteur had er toch al weer wat meer moeite mee. Daarbij, bij straatje keren of de motor manoeuvreren zonder motorkracht was het ook voor mij wat minder goed te doen. Het is dan ook nogal een gewicht wat zo'n grote motor - en ook nog eens met een hoog zwaartepunt - met zich meebrengt. Een Varadero met ABS zet toch al gauw 245 kilogram schoon op de weegschaal. Rijklaar komt dat toch alweer op 276 kg! Manoeuvreren doe je dan ook sneller staand naast de motor dan erop zittend.