Test: Aprilia SXV 5.5
Pagina 4
Inhoudsopgave |
---|
Test: Aprilia SXV 5.5 |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Rebel without a cause
Dagelijks zó op je werk komen heeft zo z'n effect op 't asfalt...
Zelfs zonder te starten straalt de SXV 5.5 de nodige agressiviteit uit. Alsof de motor je aankijkt en wil zeggen: "Hey jij daar zullen we een rondje?" Je zult dan ook van verdomd goede huize moeten komen wil je deze verleiding kunnen weerstaan. Maar eerst is er....de startprocedure... Bij de ontwikkeling van de SXV werd de engineers voor ogen gehouden dat de motor race-ECU voorzien is van een Race mapping en zonder aangepast startprogramma is het bijzonder lastig om deze machine tot leven te wekken. Sterker nog, het was voor het eerst dat we bij het ophalen van een motorfiets daadwerkelijk instructies kregen hoe de fiets te starten. Hou je aan de spelregels en starten is geen probleem, maar wee je gebeente... Meer hierover in het kader elders.
Eenmaal aan de praat word je verwend door de lekkere vette klappen die de V-Twin weet te produceren. Het in theorie belachelijk hoge stationaire toerental (koude motor 3.500-4.000 tpm, warme motor 1.900 tpm) is daarbij amper merkbaar. Het is dat de digitale toerenteller het cijfer op de display projecteert, voor je gevoel staat de motor gewoon het juiste toerental te draaien. Dat de motor met koude motor zoveel toeren moet draaien is trouwens niet zonder reden: de motor is - zoals we al zeiden - voorzien van een race-ECU waarbij geen rekening is gehouden met een koude start, waardoor de motor onder die condities onderin niet echt lekker loopt en simpelweg zal afslaan. Even erbij blijven dus voor het beste resultaat.
De Startprocedure
Soms zit het mee, soms zit het tegen. Dat laatste was bij de SXV 5.5 zeker van toepassing voor wat de startprocedure betreft. Nu hebben we het al vaak zout gegeten, maar deze Aprilia spande wat dat betreft absoluut de kroon. Voorafgaand aan de test kregen we een uitgebreide briefing over hoe de Aprilia gestart moest worden, 9-11% gasstand en vooral niet lang starten, daar kan de startmotor niet tegen. Met een of twee pogingen moet hij het wel doen. Nog tijdens de demonstratie werd na poging 27 wijselijk besloten de motor toch maar even aan een technische inspectie te onderwerpen.
Dat dit geen op zich staand incident was zou ons gedurende de testperiode pijnlijk duidelijk worden. De volgende dag weten we de motor al na 18 pogingen aan de praat te krijgen, onderwijl door beide buurmannen met lede ogen - “Start lekker, niet?” - gadegeslagen. Tegen het eind van de testdag slaat echter het noodlot toe: na het tanken wordt het startknopje iets te lang ingedrukt gehouden waardoor de startmotor de geest geeft. En aangezien de SXV niet is voorzien van iets 'simpels' als een kickstarter is het vanaf dat moment duwen geblazen, iets wat de motor trouwens verbluffend gemakkelijk afgaat. Bij warme motor was het - zonder hulp van derden - een kwestie van duwen, opspringen, koppeling los en klaar. Bij koude motor ging dat nét niet op en kwamen die buurmannen ineens goed van pas...
Zodra de SXV de juiste bedrijfstemperatuur heeft bereikt laat hij op onnavolgbare wijze zien waarom hij heer en meester is geworden in het Supermoto wereldkampioenschap. Ter illustratie: één rit van slechts 10 minuten was al voldoende om de fiets alle startperikelen heel snel te doen vergeven en vergeten. Man, wat is dit een superfiets! Zoals de Yamaha Tricker een special plaatsje in mijn persoonlijk motor top 10 heeft verworven is deze Aprilia met stip de top 3 binnengekomen. Deze SXV 5.5 maakt iets in je los en dat is waar het bij motorrijden om gaat, de kick en fun die je van deze fiets krijgt is bijna onbeschrijfelijk. Het geluid wat deze twee cilinder bij 12.500 toeren (en dan is hij nog begrensd, hij kan er 13.000 maken) maakt is niet normaal, de balans tussen de vermogensafgifte en het koppel is zo extreem wat maakt dat je vanaf de eerste tot de laatste minuut met de fiets gaat raggen, vegen, smeren, harken, stunten (kortom, alles wat God en Koos Spee hebben verboden), net zolang totdat de 7,8 liter Euro95 op is.
Even op adem komen...
Waarna het, eenmaal bij een benzinepomp aangekomen, tijd is voor de broodnodige bezinning en je jezelf afvraagt hoe je in hemelsnaam die afgelopen 80 kilometer hebt afgelegd. Woorden als Pure Pret, Puur Plezier, Pure Power en Pure Porno, dekken daarbij nog het meest de lading. Wat een fiets! Waarom Aprilia zoveel geld heeft geïnvesteerd in de waanzinnige voorkant met geile upside-down voorvork en enkele Brembo remschijf is ons nog steeds een raadsel. Je gebruikt toch alleen het achterwiel, de voorkant is continue 'airborn'.
Als het adrenalinepeil weer tot acceptabel niveau is gedaald is het zaak om 'nuchter' tegen zaken aan te gaan kijken. Waarbij telkens weer opvalt hoezeer deze motor in balans is. Neem bijvoorbeeld de remmen, zo doseerbaar, zo natuurlijk en naturel is het gevoel in de handle, maar zet je hem aan dan krijg je een extreme vertraging voor je kiezen. Of je nou liefhebber bent van éénvinger-remmen, met twee vingers of remmen met de hele hand, het maakt allemaal niet uit. Met speels gemak slide je deze Aprilia van de ene naar de ander bocht alsof je nooit anders gedaan hebt. Grootste verschil (en voordeel) wat de Aprilia SXV heeft ten opzichte van andere (ééncilinder) Supermotards is het toerenbereik: de fiets heeft simpelweg een vele langere adem wat maakt dat hij enerzijds veel soepeler te rijden is en anderzijds in het heetst van de strijd langer door kan gaan.
Dat de motor "toerengretig" is, is duidelijk te merken als er tempo 'rustig aan' wordt gereden: tot zo'n 4.000 toeren loopt het blok redelijk moeizaam, waarschijnlijk door de eerder genoemde raceafstelling van de ECU. Filerijden zal dan ook niet tot de favoriete bezigheden van deze Aprilia horen, maar dat zullen we de echte Supermotard liefhebber niet uit hoeven te leggen. Eenmaal de 4.000 grens gepasseerd wordt je getrakteerd op een kolkende massa van vermogen en koppel, de zuigers stampen er op los alsof hun leven er vanaf hangt, het lijkt wel of elke versnelling hoger de acceleratie toeneemt totdat je in zijn 5 zit en de toerenbegrenzer aanraakt bij een snelheid van rond de 170 kilometer per uur.