Zoeken

Report: Goodwood 79th Members Meeting

Jagen, Schieten - en Racen

4 mei 2022
Een weekend vol historische wegraces van topklasse op twee en vier wielen in de glorieuze Britse lentezon op een circuit dat bedekt is met Oekraïense vlaggen, en een aanzienlijk bedrag van £ 150.000 inzamelen voor het Ukraine Disasters Emergency Committee, is een krachtige manier om de nostalgie naar vroeger te combineren met medeleven met degenen die vandaag lijden in de oorlog met het Rusland van Poetin. Dát markeerde de 79e Goodwood Members Meeting, ook bekend als 79MM die dit keer bovendien twee spannende motorraces omvatte.

 

De jaarlijkse Goodwood Revival in Groot-Brittannië wordt algemeen beschouwd als 's werelds belangrijkste historische racebijeenkomst voor zowel auto's als motoren. Het wordt sinds 1998 elk jaar in september gehouden over het 3.809 km lange Motor Circuit dat in 1948 werd geopend door de hertog van Richmond en werd aangelegd op een buiten gebruik gesteld WO2-vliegveld dat de RAF had gebouwd op zijn landgoed Goodwood in de buurt van Chichester, in het groene zuiden van Engeland. Het Goodwood circuit werd rond de airstrip over de oprijlaan van het landgoed aangelegdOpen voor machines die op het circuit zouden hebben geracet voordat het in 1966 werd gesloten, brengt het driedaagse evenement een jaarlijkse uitverkochte menigte van 150.000 toeschouwers in extase, bijna allemaal in kleding uit de jaren 60-stijl. 

Het vormt een aanvulling op het jaarlijkse midzomer Festival of Speed, opgericht in 1993 door de huidige hertog, nadat hij het beheer van het Goodwood landgoed van zijn vader had overgenomen. Nu een belangrijk evenement op de Britse sociale kalender dat een groot aantal beroemdheden zowel binnen als buiten de automotive wereld aantrekt is deze vierdaagse Motoring Garden Party opgezet rond een snelle bergklim over de 1,87 kilometer lange oprit die leidt naar het huis van de hertog van Richmond, het historische Goodwood House uit het begin van de 17e eeuw. Het trekt een enorm publiek met een maximum van 200.000 elk jaar, evenals enorme sponsoring- en marketinguitgaven van 's werelds toonaangevende autoconcerns. Het is een big deal, met als hoogtepunt Valentino Rossi's 'Slechts' 33.000 betalende toeschouwers, wat zich vertaalde in een gezellig drukke sfeerGoodwood-debuut in 2015 op een YZR-M1 Yamaha, de dag na zijn dramatische MotoGP-overwinning in Assen op een vergelijkbare motor.

Misschien als tegengif voor de jarenlange planning die gepaard ging met het organiseren van deze twee grote evenementen, besloot de hertog van Richmond in 2014 elk jaar in de lente een veel kleinschaligere tweedaagse Historic Race seizoensopener op het Motor Circuit te organiseren, met een maximum van 'slechts' 33.000 betalende toeschouwers. Dit is een voortzetting van de Goodwood Members' Meetings, clubracedagen voor de toegewijde liefhebber in plaats van de spraakmakende teams die deelnemen aan de grote races van het circuit. 71 van dergelijke bijeenkomsten werden georganiseerd in de 19 jaar van het oorspronkelijke bestaan ​​van het circuit. In tegenstelling tot de Goodwood Revival, zijn de hedendaagse Members’ Meetings ook toegankelijk voor auto's en motoren die racen nadat het Motor Circuit eind 1966 werd gesloten voor competitie, en het opzettelijk gelimiteerde bezoekersaantal zorgt voor een relaxte sfeer.

Want naast een weekend van felle actie op de baan, is de Members Meeting een viering van de Britse traditie op Goodwoods eigen onnavolgbare manier. Het event heeft onvermijdelijk veel overeenkomsten met de “het juiste publiek, en geen drukte” ethos van het vooroorlogse Brooklands, en werd dit jaar weer als vanouds in april georganiseerd, na vanwege COVID-19 in 2020 te zijn gecanceld en het afgelopen jaar naar oktober vorig jaar te zijn verplaatst.

Tekst: Alan Cathcart
Fotografie: Chris McEvoy & Goodwood Racing/Drew Gibson