Zoeken

Test: Yamaha XT660R

Black is black

22 juli 2004
Inhoudsopgave
Test: Yamaha XT660R
Black is black
Snelweg
Praktisch gebruik
Gassen
Off-road
Conclusie
Technische specificaties

Yamaha XT660R

Yamaha XT660R
Geavanceerde techniek in deze éénpitter.
Yamaha XT660R
Yamaha XT660R

Geavanceerde één-cilinder
Als uitgangsbasis voor Yamaha's nieuwste XT werd een volledig nieuw 659cc metend motorblok ontwikkeld dat volgens Yamaha tevens de meest geavanceerde één-cilinder krachtbron is die ooit door Yamaha techneuten werd ontwikkeld.

Conventioneel

Voor wat het rijwielgedeelte betreft hield men bij Yamaha bij beproefde concepten. Het frame bestaat uit een stalen buizenframe, waarbij het motorblok als dragend gedeelte is opgehangen. De framebuizen aan de voorzijde doen bovendien dienst als reservoir voor de motorolie. De XT660R wordt afgeveerd door een conventionele 43mm Paoli vork aan de voorzijde en een 5-voudig instelbare progressief gelinkte monoshock aan de achterzijde.

Qua velgen houdt Yamaha het bij deze XT660 bij de traditionele all-road maten, namelijk 21 inch voor en 17 inch achter. Beide velgen zijn vervaardigd uit aluminium. Het geheel wordt afgeremd door een 298 mm enkele remschijf voor die voorzien is van een twee-zuiger Brembo remtang. Achter wordt de vertraging verzorgd door een 220 mm remschijf met een éénzuiger Brembo remtang.

Altijd nieuwsgierig!
Yamaha Nederland claimde met de introductie van deze nieuwe XT660R een motor te hebben gebouwd die voor zowel verhard als ook onverhard zijn mannetje zou staan. Ruimschoots wel te verstaan. Tijd voor Motorfreaks om richting Schiphol-Rijk te gaan waar een zwarte XT660R op ons te wachten stond, om ons te overtuigen van zijn geweldige rij-eigenschappen. Er was één ding wat deze motor ons duidelijk wilde maken:

En inderdaad, kijkend naar de specificaties van dit motorblok komen we tot de conclusie dat de heren ingenieurs inderdaad niet over één nacht ijs zijn gegaan. Vier kleppen, vloeistofkoeling, elektronische brandstofinjectie, een vermogen van 48pk en een koppel van 58.5 Nm zijn zaken die we bij de voorgaande XT's niet terugvinden. Het motorblok is voorzien van een vijf-versnellingsbak. De uitlaatgassen worden afgevoerd door twee mooi vormgegeven dempers die voorzien zijn van een katalysator.