Zoeken

Test: Yamaha XT660R

Back in Black

22 juli 2004
Inhoudsopgave
Test: Yamaha XT660R
Black is black
Snelweg
Praktisch gebruik
Gassen
Off-road
Conclusie
Technische specificaties

Yamaha XT660R

XT660R
Waar de meeste motorfabrikanten het tegenwoordig voor gezien houden met het ontwikkelen van nieuwe motorfietsen in het all-road segment, heeft Yamaha besloten om met de totaal vernieuwde XT660R het inmiddels 28 jaar oude XT concept nieuw leven in te blazen.

All-road
Natuurlijk, ook Yamaha's concurrenten zien nog steeds het belang om een "all-road"-achtige motorfiets in het programma voor 2004 te hebben. Echter waar Yamaha met de XT660R kiest voor een lichte en wendbare één-cilinder, houden de overige fabrikanten het vooral op de zwaardere twee-cilinders die, naast een avontuurlijk uiterlijk, ook nog eens geschikt zijn voor de wat langere afstanden. Hoewel motoren zoals Honda's Varadero, Suzuki's V-strom en Cagiva's Navigator er wel uitzien als zware all-roads, wordt het merendeel meestal gebruikt als toer- of reismotor. Slechts enkele exemplaren zullen regelmatig als all-road worden ingezet.

Beetje van alles
Bij Yamaha besloot men het voor 2004 anders aan te pakken. Het doel was om weer een vriendelijk geprijsde all-road motorfiets in de markt te zetten met een brede inzetbaarheid. Een motorfiets die te gebuiken zou zijn als toermotor op bochtige buitenwegen, als praktisch vervoermiddel in de hedendaagse stads- en verkeersjungle en als funmotor op de onverharde veld- en bospaden. Geen echte off-road dus, ook geen echte toermotor, maar een beetje van alles wat.

Legendarisch
Inmiddels al weer zo'n 28 jaar geleden kwam de eerste Yamaha XT500 op de markt en deze alleréérste, bijna legendarische off-road zou een nieuwe trend starten en tevens de grondlegger worden voor een scala aan verschillende off/all-road motorfietsen. In 1990 verscheen de Yamaha XT600E, de eerste XT die uitgerust was met een elektrische startmotor, schijfremmen voor en achter en een vermogen van 45 pk. Dit model zou in productie blijven tot 2003. Voor 2004 is er nu dus een geheel nieuwe XT. Deze nieuwe motorfiets is verkrijgbaar in een tweetal uitvoeringen: de Supermotard versie, de XT660X en een (technisch identiek) model in een all-road jasje, de XT660R.

Yamaha XT660R