Zoeken

Eerste test 2025 QJMotor modellen

Speeddate

28 april 2025
Een jaar na de marktintroductie in de Benelux heeft QJMotor haar line-up vernieuwd en uitgebreid. In de omgeving van Rotterdam maakten we kennis met twee nieuwe en twee vernieuwde modellen: de SRK 600, SRK 600 RS, SRT 600 SX Touring en SRT 700 SX Touring.

“Het gaat goed met QJMotor”, begint Jan Ykema, Managing Director van MotoMonto, importeur van QJMotor in de Benelux, de presentatie van de nieuwe QJ modellen aan de Maaskade in hartje Rotterdam. Het merk bestaat dit jaar exact 40 jaar en is in die korte periode uitgegroeid van een klein merk voor de lokale markt tot een giga-speler op de internationale markt. Het merk is leverbaar in meer dan Drukste dag of niet, we zijn wel weer op pad. Had ook achter m'n bureau kunnen zitten130 landen wereldwijd, via een netwerk van meer dan 2.500 dealers, en heeft inmiddels meer dan 30 miljoen klanten wereldwijd, die rondrijden op QJ-motoren variërend van 50-1.200cc. Dat zijn op z’n zachtst gezegd indrukwekkende cijfers te noemen, voor een merk dat nog geen halve eeuw bestaat. 

Opgericht in 1985 richtte de Qianjiang Motorcycle Group zich in eerste instantie op de eigen Chinese markt. In 1999 ging de onderneming naar de beurs, een jaar later rolde de 1 miljoenste motorfiets van de band. In 2005 zette Qianjiang zich op de internationale kaart door Benelli in te lijven en daarmee van een zekere ondergang te redden. Vanaf 2016 ging het hard, Qianjiang Motorcycles werd onderdeel van de Geely Group, dat in korte tijd is uitgegroeid tot een van de grootste automotive ondernemingen met 66 miljard aan activa, 120.000 man personeel en merken als Volvo, Lotus, Lynk&Co, Smart, Proton en Geely onder de paraplu. 

Om de wereldmarkt te verkennen werd in 2020 de merknaam in QJMotor aangepast, waarna een groot offensief werd gestart om naamsbekendheid te verkrijgen. In 2022 werd QJMotor naamsponsor van het Avintia Racing Team in de Moto3, in 2023 werd de overstap naar de Moto2 gemaakt als naamsponsor van het Gresini Racing team, terwijl het afgelopen jaar QJ haar debuut maakte in het WorldSSP met de SRK 800 RR,



Absoluut vette looks en het mooiste display, maar de bediening had intuïtiever gemogen


De verschillen met de SRK 550 zijn klein, maar ze zijn er wel. Al moet we wel goed kijken


Nieuw in het gamma, de SRT 600 SX, die standaard met 3-delige kofferset wordt geleverd


De SRT 700 SX heeft voor 2025 een nieuw design gekregen
als opmaat voor een aanstaand debuut in het WorldSBK met de nog te lanceren SRK 1000 RR. Momenteel is QJMotor naar eigen zeggen de grootste fabrikant van tweewielers in China, met een productie van 1,2 miljoen units en 2 miljoen motorblokken verdeeld over in totaal 13 fabrieken: 3 lokaal en 10 buiten China, met in totaal meer dan 5.000 man personeel. Om dat in perspectief te zetten: 's werelds grootste Honda doet jaarlijks een kleine 20 miljoen tweewielers, met 1,2 units zit QJ in de top 10 van grootste motormerken wereldwijd.

Na Europese marktintroducties in landen als Spanje, Portugal en Italië werd QJMotor door privé importeur MotoMondo naar de Benelux gehaald, dat in korte tijd een dealernetwerk op wist te tuigen. Tijdens de presentatie van het merk in de Biesbosch waren dat er nog maar een paar, maar inmiddels zijn in de Benelux 18 dealers aangesteld, waarvan 7 in Nederland. Dat heeft weliswaar nog niet tot een stormvloed aan verkopen geleid, maar Ykema zegt de afgelopen MOTORbeurs Utrecht aangenaam te zijn verrast door de reacties van het publiek. 

“Ik was echt aangenaam verrast hoeveel mensen het merk QJMotor al kenden, hoeveel mensen zeiden het fijn te vinden om de motoren nu voor het eerst met eigen ogen te kunnen zien”, zegt Jan. “QJMotor is vorig jaar pas in mei op de markt gekomen en we konden pas in juni/juli echt leveren, het is dus nog maar relatief kort op de Nederlandse markt. En dan al zo veel naamsbekendheid is gewoon zeer positief.” 

Het harde werk begint inmiddels zijn vruchten af te werpen. Het afgelopen jaar (in feite het tweede halfjaar 2024) werden in Nederland 38 QJ’s op kenteken gezet, terwijl er in 2025 tot nu toe 44 QJ motoren op kenteken zijn gezet. En dat zijn volgens Jan ook nog eens 2024 modellen, aangezien de 2025 modellen nu pas leverbaar worden. De eerste 2025 modellen beter gezegd, later dit jaar zal nog een tweede en misschien zelfs nog een derde presentatie gaan volgen. Bij onze zuiderburen zijn cijfers trouwens niet veel anders: 44 registraties in 2024 en 33 registraties in 2025 YTD (Year To Date). En om die cijfers in perspectief te zetten: afgelopen jaar zijn er bij ons in Nederland 35 MV Agusta’s verkocht. 

Sportief

Tijdens deze volgens Ykema eerste Benelux presentatie van wat er dit jaar minstens twee, maar misschien zelfs drie gaan zijn, staan maar liefst vier verschillende modellen voor een eerste kennismaking klaar: de sportieve Naked SRK 600, die het afgelopen jaar nog als SRK 550 door het leven ging, de SRK 600 SR Supersport, SRK 600 SX Touring en SRK 700 SX Touring, waarbij de aanduiding Touring voor de 3-delige aluminium kofferset staat waarmee de twee hoogpoters standaard worden geleverd. Op de drukste dag van het jaar met een supersport cruisen door hartje Rotterdam. Maar goed, het had ook kunnen regenenDe drie 600 modellen hebben alle drie dezelfde 554cc paralleltwin als kloppend hart, terwijl het 700 model een 698cc paralleltwin voor de aandrijving heeft, goed voor een topvermogen van 70 pk bij 8.000 tpm en een maximumkoppel van 70 Nm bij 6.000 tpm. De 554cc paralleltwin daarentegen heeft een topvermogen van 56 pk bij 8.250 tpm en een maximumkoppel van 54 Nm bij 5.500 tpm, wat best opmerkelijk mag worden genoemd, omdat de motoren in standaard trim dus niet geschikt zijn voor het A2-rijbewijs, maar daar -uiteraard- wel op kunnen worden aangepast, maar dat even terzijde. 

We beginnen de eerste van vier speeddates met de SRK 600 RS, het kleintje Supersport dat zoals gezegd op het A2 rijbewijs kan worden aangepast. In principe is de motor van de SRK 600 (strikt genomen de SRK 550) afgeleid, maar de verschillen gaan verder dan alleen het monteren van een kuip en het verwijderen van de spiegels op het stuur. Het eerste dat opvalt zodra ik op de RS heb plaatsgenomen, is dat de voetsteunen beduidend hoger zitten dan bij naakte variant. Een beetje té hoog als je ’t mij vraagt, zo krap als de kniehoek is. En dan ben ik nog niet bepaald groot, kan me zo voorstellen dat het voor personen Kijk, dit vindt 'ie al veel leuker, maar de volgende keer toch maar circuit doen?met lange staken best een uitdaging zal zijn. Daarnaast heeft QJ het brede stuur voor clipons ingeruild die onder de kroonplaat zijn gemonteerd, maar dat stoort me helemaal niet. De zithouding van mijn bovenlijf is goed en de clipons zitten zeker niet te laag dat het bij lage snelheid vermoeiend wordt, het zijn puur en alleen de knieën die een rit op den duur oncomfortabel gaan maken.

Vanuit het zadel heb je zicht op eenzelfde TFT-kleurendisplay als de SRK 800 RR, dat de belangrijkste informatie overzichtelijk weergeeft: snelheid, toerental, gekozen rijmodus en gekozen versnelling. Daarnaast wordt ook de bandenspanning en bandentemperatuur weergegeven, plus nog een klokje en de odometer/tripmeter (1 en 2), maar dan heb je het zo’n beetje wel gehad. Iets meer boordinformatie zou mooi zijn geweest. De bediening, via twee knoppen op het stuur, zouden we niet als bepaald gebruiksvriendelijk willen bestempelen, niet voor niets dat de meeste merken op Dan stuurt dit op straat toch veel gemakkelijker. Maar ja, qua looks gaat er niks boven de RS ofwel een joystick, ofwel 4 knoppen zijn overgegaan. Wat ik ook doe, ik slaag er naar niet in om de rijmodus naar Sport aan te passen en als me dat ineens wél is gelukt heb ik geen flauw idee wat ik nu anders heb gedaan om het wel te laten slagen.

Het eerste dat me opvalt is hoe ontzettend licht de koppeling te bedienen is. Super fijn, helemaal als je op de drukste dag van de week (uiteindelijk zou het de drukste dag van het jaar tot nu toe blijken te zijn) je vanuit hartje Rotterdam een weg richting het buitengebied moet banen. De 554cc paralleltwin pakt vanaf lage toeren mooi op en voelt voor zover we dat kunnen testen echt helemaal niet verkeerd aan, maar om een serieus oordeel te kunnen vellen is onze speeddate te kort. Wel merk ik na pak ‘m beet een uur rijden aan de zithouding (lees: de hoge voetsteunen) te zijn gewend, dus blijkbaar is het minder storend dan ik in eerste instantie dacht toen ik net op de motor had plaatsgenomen. 

Toch voelt de overstap van de SRK 600 RS op de SRK 600, waarvan de voetsteunen aanzienlijk lager zijn gemonteerd, als een zegening. Een vlugge blik op beide motoren leert ons dat de rem/schakelsets op dezelfde ophangpunten zijn geschroefd en daardoor in principe dus uitwisselbaar zijn, maar dat je dat niet snel zult doen, omdat ze elk een eigen ontwerp hebben specifiek voor het design van de motor past.Chinese CST banden geven best veel vertrouwen Daarnaast heeft de RS ook nog eens een lagere zit (770/790 mm vs. 790/810mm), waarmee het verschil in zitcomfort meteen is verklaard. 

Wat sturen betreft doen de twee SRK modellen niet onder voor elkaar, maar dat is ook niet vreemd. De twee modellen hebben hetzelfde rijwielgedeelte met hetzelfde frame en dezelfde vering, en hebben dezelfde Brembo remmen, waardoor in feite alleen de zithouding anders is en het dus meer een vraag is waar je voorkeur naar uit gaat: wil je een Supersport, of wil je liever een sportieve Naked. Voor mij persoonlijk is dat een lastige keuze. Qua design spreekt de RS meer tot de verbeelding en die beschikt bovendien over een veel fraaier TFT-kleurendisplay, maar daar staat tegenover dat de zithouding van de Naked toch echt de voorkeur heeft. Qua design is de Naked SRK 600 helemaal niet verkeerd, met uitzondering van het display dat te klein is voor de franjes waaruit het is opgebouwd. Te druk, te veel kleurtjes en streepjes, waardoor het onoverzichtelijk wordt. En laat nou een display precies datgene te zijn waar je tijdens het rijden op uit kijkt. 

Touring

Na een snelle lunch wordt de switch naar de twee Touring modellen gemaakt. Ik begin de route ditmaal op de SRT 700 SX Touring, om bij de fotolocatie op de SRT 600 SX Touring over te stappen, wat aan het eind van de dag ik dag absoluut de beste volgorde blijkt te zijn geweest. Enerzijds omdat de 600 echt véél leuker stuurt, maar daarover zo meteen meer, anderzijds omdat aan het begin van de route een Absoluut de speelste van het kwartet van vandaag. Zelfs in de stromende regenextra lus door hartje Rotterdam wordt gemaakt, waardoor ik duidelijk kan voelen dat het konstantfahrtruckeln wat de 700 vorig jaar opbrak nu helemaal verdwenen is. Opmerkelijk, hoeveel mooier dat de 698cc paralleltwin nu loopt, terwijl op papier geen verschillen te ontdekken zijn. Mooi dat ze die issue hebben aangepakt. 

Daar staat tegenover dat de SRT 700 SX minder fris en fruitig aanvoelt dan z’n voorganger vorig jaar, maar dat kan ook aan het gezelschap liggen. Toen stond daar de SRT 800 SX naast, die echt beduidend zwaarder stuurt, waar nu de SRT 600 SX z’n concurrent is – die zoals gezegd echt superlekker stuurt, maar daarover straks meer. Eerst terug naar de 700, die voor modeljaar 2025 een compleet nieuw design heeft gekregen. Pluspunt is dat de 700 nu niet meer als een Benelli-kopie oogt, maar een eigen smoelwerk heeft gekregen, maar we zijn er nog niet over uit of we ‘m ook mooi vinden, maar goed... da’s natuurlijk wel een kwestie van smaak. Daarnaast vinden we het jammer dat QJ de nieuwe 700 niet hetzelfde design heeft gegeven als de compleet nieuwe 600 – vooruit, het zijaanzicht heeft wel overeenkomsten – waardoor het ‘familiegevoel’ ontbreekt. 

Behalve het blok dat nu echt veel mooier loopt heeft QJ onderhuids geen aanpassingen lijkt te hebben doorgevoerd, wat het des te opmerkelijker maakt dat ‘ie nu lang niet zo fris en fruitig aanvoelt als de 2024 versie vorig jaar. Ik bedenk me echter dat naast het andere gezelschap de route dwars door Rotterdam lang niet zo uitdagend is dan die geweldige route dwars door de Biesbosch vorig jaar. Geen konstantfahrtruckeln meer, hebben ze mooi opgelostHet verkeer in de stad zit vandaag muurvast, waardoor de extra lus voor die mooie groepsfoto onder de kubuswoningen door alleen maar in het nadeel van de SRT 700 SX werkt. We houden dus nog maar even een slag om de arm.

Bij de fotolocatie wordt gedurende de fotoshoot de overstap naar de SRT 600 SX gemaakt, waardoor het verschil tussen de twee meteen opvalt. De 600 heeft niet alleen een veel fijnere zit, maar ontpopt zich als een eersteklas pretpakket. Wat een ontzettend fijne fiets. Wat sturen betreft voelt de SRT 600 SX tijdens deze speeddate spot on, maar we zijn minstens zo onder de indruk van het blok dat wat performance betreft niet echt veel voor de 700 onderdoet. Tuurlijk, bij een stoplichtsprint zal de 600 het onderspit delven tegen de 700, maar dat wordt ruimschoots door het frisse en fruitige stuurgedrag gecompenseerd. De 600 zal zeker voor een beginnend motorrijd(st)er al voldoende zijn, terwijl ‘ie zelfs ervaren rotten als ondergetekende niet verveelt. Dus waarom zou je dan die extra 1500 euro prijsverschil nog op tafel leggen?

Conclusie

Na exact een jaar geleden met de gehele line-up van het merk in de Brabantse Biesbosch te hebben kennisgemaakt (dat wil zeggen, de modellen die naar de Benelux zijn gehaald) kon op wat tot dan de drukste dag van het jaar zou blijken te zijn in en rond de stad Rotterdam met de eerste 2025 modellen van QJMotor kennis worden gemaakt, hoewel gezien de enorme drukte de term speeddate de lading beter dekt. 

Dat neemt niet weg dat ondanks dat het verkeer af en toe muurvast stond in de stad en dat het ook behoorlijk druk was op de Lekdijk, we toch een aardige indruk op hebben kunnen doen van het eerste 2025 nieuws van de Chinese motorfabrikant, we toch enkele voorzichtige conclusies durven te trekken. De twee SRK modellen gaan qua performance gelijk op, met de Supersport de fraaiere looks en het mooiere TFT en de sportieve Naked de fijnere zit, terwijl bij de SRT modellen zowel voor wat betreft de looks als het sturen en de zit de 600 absoluut onze voorkeur heeft. 

Technische gegevens

Merk/model QJMotor SRK 600 QJMotor SRK 600 RS QJMotor SRT 600 SX QJMotor SRT 700 SX
Motor
Type Paralleltwin Paralleltwin Paralleltwin Paralleltwin
Koelsysteem vloeistofkoeling vloeistofkoeling vloeistofkoeling vloeistofkoeling
Cilinderinhoud 554 cc 554 cc 554 cc 698 cc
Boring x slag 70,5 x 70,3 mm 70,5 x 70,3 mm 70,5 x 70,3 mm 83 x 64,5 mm
Compr. verh. n.b. n.b. n.b. n.b.
Klepaandrijving DOHC, 4 kleppen per cilinder DOHC, 4 kleppen per cilinder DOHC, 4 kleppen per cilinder DOHC, 4 kleppen per cilinder
Ontsteking Digitaal Digitaal Digitaal Digitaal
Starter Elektrisch Elektrisch Elektrisch Elektrisch
Benzinetoevoer Benzine-injectie Benzine-injectie Benzine-injectie Benzine-injectie
Smering Wet sump Wet sump Wet sump Wet sump
Vermogen 56 pk @ 8.250 tpm 56 pk @ 8.250 tpm 61 pk @ 8.500 tpm 70 pk @ 8.000 tpm
Koppel 54 Nm @ 5.500 tpm 54 Nm @ 5.500 tpm 55 Nm @ 6.000 tpm 70 Nm @ 6.000 tpm
Transmissie
Aantal versnellingen 6 6 6 6
Eindoverbrenging Ketting Ketting Ketting Ketting
Koppeling nat, meervoudige plaat, kabelbediend nat, meervoudige plaat, kabelbediend nat, meervoudige plaat, kabelbediend nat, meervoudige plaat, kabelbediend
Chassis
Frame Stalen buisframe Stalen buisframe Stalen buisframe Stalen vakwerkbuisframe
Wielbasis 1.420 mm 1.420 mm 1.500 mm 1.510 mm
Balhoofdhoek n.b. n.b. n.b. n.b.
Naloop n.b. n.b. n.b. n.b.
Vering voor Marzocchi upside-down, instelbaar Marzocchi upside-down, instelbaar Marzocchi upside-down, instelbaar Marzocchi upside-down, instelbaar
Vering achter Marzocchi monoshock, instelbaar Marzocchi monoshock, instelbaar Marzocchi monoshock, instelbaar Marzocchi monoshock, instelbaar
Veerweg voor n.b. n.b. n.b. n.b.
Veerweg achter n.b. n.b. n.b. n.b.
Voorrem Dubbele schijf 320 mm, Brembo M4.32 Monobloc remklauwen, ABS Dubbele schijf 320 mm, Brembo M4.32 Monobloc remklauwen, ABS Dubbele schijf 320 mm, Brembo M4.32 Monobloc remklauwen, ABS Dubbele schijf 320 mm, Brembo M4.32 Monobloc remklauwen, ABS
Achterrem Enkele schijf 260 mm, eenzuiger remklauw, ABS Enkele schijf 260 mm, eenzuiger remklauw, ABS Enkele schijf 260 mm, eenzuiger remklauw, ABS Enkele schijf 260 mm, eenzuiger remklauw, ABS
Voorband 120/70 R 17" 120/70 R 17" 110/80 R 19" 110/80 R 19"
Achterband 160/60 R 17" 160/60 R 17" 150/70 R 17" 150/70 R 17"
Afmetingen
Lengte 2.100 mm 2.090 mm 2.200 mm 2.225 mm
Breedte 865 mm 770 mm 900 mm 925 mm
Hoogte 1.165 mm 1.155 mm 1.380 mm 1.420 mm
Zadelhoogte 790/810 mm 770/790 mm 845 mm 825 mm
Gewicht 176 kg rijklaar 194 kg rijklaar 220 kg rijklaar 243 kg rijklaar
Tankinhoud 15 liter 16,5 liter 20,5 liter 19,5 liter
Reserve n.b. n.b. n.b. n.b.
Gegevens
Rijbewijsklasse A2 aanpasbaar A2 aanpasbaar A2 aanpasbaar A2 aanpasbaar
Garantie 3 jaar 3 jaar 3 jaar 3 jaar
Adviesprijs NL € 7.499,00 € 7.999,00 € 8.499,00 € 9.999,00
Adviesprijs BE € 6.699,00 € 7.199,00 € 7.499,00 € 8.999,00
Importeur NL Moto Mondo Moto Mondo Moto Mondo Moto Mondo
qjmotor-benelux.com qjmotor-benelux.com qjmotor-benelux.com qjmotor-benelux.com