Zoeken

Test: MV Agusta Enduro Veloce

Eerste keer meteen raak?

21 juni 2024
Met een vertraging van twee jaar heeft MV Agusta eindelijk de langverwachte Enduro Veloce - voorheen de Lucky Explorer 9.5 - op de markt gezet. In het prachtige berglandschap van sardinië reed Alan Cathcart op MV's allereerste Allroad, waarvan hij in 2022 nog het prototype had getest, en was aangenaam verrast. 

Het is nogal ironisch dat de eerste nieuwe MV sinds de overname door PIERER Mobility, eigenaar van KTM, de eerste Allroad in het moderne tijdperk van de Italianen is, aangedreven door MV's gloednieuwe 931cc driecilinder die voorbestemd is om de basis te vormen van een hele reeks nieuwe modellen. Want dit was de fiets waarvan Stefan Pierer me afgelopen juni vertelde, Beetje spelen op Sardinië is nooit verkeerdnadat hij een eerste aandeel van 25,1% in MV Agusta had gekocht, die naar zijn mening MV niet zou moeten maken!" Adventure-motoren zijn een grote marktsector, maar het is ook het moeilijkste segment en het meest concurrerend," vertelde hij me. "Niemand zit te wachten op zo'n model van MV Agusta."

Maar zes maanden later, op de EICMA in Milaan, werd in de galerij van motorkunst op de MV Agusta-stand het model gepresenteerd dat twee jaar daarvoor op exact diezelfde locatie nog als de Lucky Explorer 9.5 werd onthuld. Nu echter omgedoopt tot de MV Agusta Enduro Veloce (mooie naam!) en met het voordeel van nog eens twee jaar ontwikkeling in de CRC R&D basis van het bedrijf in San Marino, nu zelf omgedoopt tot MV Agusta Centro Stile. En is de motor die de baas niet gebouwd wilde hebben dus toch in productie. Misschien gewoon omdat er al te veel geld in was geïnvesteerd om het af te blazen, dezelfde reden waarom McKinsey-kenner Tue Mantoni ervan Brian Gillen (voormalig technisch goeroe MV Agusta)

Als R&D Director heeft Brian Gillen aan het hoofd van de ontwikkeling van de Enduro Veloce gestaan. Vlak voordat hij in februari van dit jaar na 17 jaar MV Agusta verliet en naar Norton trok, gaf de Amerikaanse goeroe bij de lancering een Mission Statement over het model waarvoor hij grotendeels verantwoordelijk was geweest.

"Wat MV Agusta's toekomstige koers betreft, geeft de Adventure-klasse ons tegenwoordig zeker meer mogelijkheden om een groter aantal motorfietsen te verkopen, simpelweg omdat het marktaandeel in die categorie zoveel groter is dan in de Roadster- of zelfs de hardcore sportieve segmenten."

"Het feit dat dit een 931cc-motorfiets is, weerspiegelt het feit dat we zowel de middenklasse als het topsegment van de Adventure-toermarkt proberen te bedienen. Er zijn dus twee hoofdsegmenten: de middenklasse van tussen 800cc en 1.000cc en het topsegment van tussen 1.200cc en 1.300cc. Ons doel met het Enduro Veloce-project is om de beste in zijn klasse te zijn in de middenklasse wat betreft gewicht, rijgedrag en vering, en tegelijkertijd een concurrerend alternatief te zijn voor de motoren met een grotere cilinderinhoud wat betreft koppel en vermogen ten opzichte van het gewicht.”

“Dus als er mensen zijn die qua prestaties een zware motorfiets willen, maar niet het extra gewicht en de moeilijkheden bij het hanteren daarvan, dan hebben ze nu een alternatief. Wat we proberen te bieden is het beste van twee werelden, door te proberen een groot genoeg vermogenspakket te evenaren in termen van koppel en paardenkracht, en toch de voordelen te hebben van de rijeigenschappen, het remmen en het sturen van de lichtgewicht motorfiets."
werd weerhouden het Daytona 675-project te annuleren toen hij eind 2003 werd benoemd tot commercieel directeur van Triumph en het merk wilde omvormen tot een Britse Harley-Davidson. Een hoop geld over de balk smijten door een project te schrappen waarin al zoveel tijd en geld was geïnvesteerd, zal Stefan Pierer waarschijnlijk net zo slecht hebben gevonden als John Bloor toen - en kijk eens hoe goed diens beslissing de Daytona 675 toch te bouwen heeft uitgepakt! 

Dus nu moeten Pierer en zijn volgelingen de mening van de markt afwachten om te zien of een Adventure-motor met een superlatief erfgoed en een unieke specificatie een vergelijkbaar resultaat zal behalen. De nieuwe LXP (zoals hij in de fabriek van MV in Varese algemeen wordt genoemd) kost € 26.300 en heeft 4 jaar garantie met een onbeperkt aantal kilometers. Hij is verkrijgbaar in slechts één kleurenschema, onvermijdelijk MV's handelsmerk in rood en zilver. Maar de productie van het eerste model dat van MV's onlangs geïnstalleerde nieuwe hi-tech productielijn kwam, is al beëindigd. Het gaat om de 500 exemplaren van de gelimiteerde versie die officieel bekend staat als de LXP Orioli, € 34.600 kost en door MV wordt omschreven als 'de eerste alle-terrein luxe motorfiets'. De naam is een eerbetoon aan de Italiaanse coureur Edi Orioli, die in 1990 en 1994 Grootste verschil met het prototype twee jaar geleden? Hmm... misschien toch wel de kleurtwee Dakar-overwinningen behaalde op Cagiva Elefants, gebouwd in wat nu de MV-fabriek is, en wiens handtekening op de tank van de nieuwe machine staat.

Nu draait het echter allemaal om de serieproductieversie, die ik twee jaar geleden in juni 2022 in prototypevorm mocht rijden. Ik was er toen echt van overtuigd dat MV een behoorlijk goede motorfiets met een heel eigen persoonlijkheid in handen had, zodra de verdere verfijning had plaatsgevonden op een veelbelovend platform. Door deel te nemen aan de recente persintroductie op het eiland Sardinië voor een rit van 240 km over de kronkelige kustwegen langs glorieuze kustlandschappen en uitdagende haarspeldbochten in de heuvels, met een voldoende lang offroad-gedeelte op wegbanden om de ware talenten van de motorfiets voor twee doeleinden te testen, kreeg ik de kans om de twee verschillende versies met elkaar te vergelijken. Heeft de nieuwe MV Agusta zijn belofte waargemaakt? Lees verder....

 

Tekst: Alan Cathcart
Fotografie: MV Agusta