Zoeken

A2 test: Kawasaki Z400 versus Triumph Street Triple S A2

Schot in de roos

15 april 2020


"Ja, geen discussie. Social distancing moet, maar vind je dit zelf ook niet een tikkie overdreven?"

Het nieuwe gefaseerde rijbewijs dat in 2013 in de EU is ingevoerd heeft een storm van kritiek te verduren gehad, maar het heeft ook een positief effect gehad: binnen heel Europa waren de regels nu gelijk. Nou ja, zo goed als gelijk dan, want binnen de marges kon er nog flink worden gerommeld. En dus waren er landen waar A1 vanaf 16 jaar kon worden gehaald (precies zoals Brussel het had bedacht), waren er landen waar je met rijbewijs B ook A1 motoren mocht rijden (al dan niet na een verplichte training) en Hoezo zitten we nu te dicht op elkaar?waren er landen die voor de zwaarste uitvoering waren gegaan, waaronder ons eigen kikkerland. In de beginjaren resulteerde dat in een sterke terugloop in het aantal rijexamens, maar de laatste jaren zit dat gelukkig weer in de lift, met dank ook aan de code 80 regeling op het A-rijbewijs die al enkele jaren van kracht is en waardoor je na 2 jaar A2 geen rijexamen voor het A-rijbewijs meer hoeft te doen. 

Dankzij code 80 regeling is het rijexamen in opzet gelijk aan het oude systeem van voor 2013, met twee verschillen: A2 examen kun je pas doen op de dag dat je 20 jaar wordt en de motor die je mag rijden is 35 kW, waar je het bij ons in Nederland in het oude systeem als beginnend motorrijder met slechts 25 kW moest doen. Dat bleek een schot in de roos: fabrikanten zagen het nut van 35 kW fietsen in, waardoor er in enkele jaren tijd een serieus aanbod aan A2 motoren is ontstaan. Enerzijds lichte motoren met een cilinderinhoud van tussen de pak ’m beet 250 en 500cc met maximaal 35 kW die specifiek voor het A2 rijbewijs Als je met z'n tweeën in de auto mag, dan mag dit toch zeker ook? zijn ontwikkeld en anderzijds bestaande zwaardere modellen die naar A2 mogen worden teruggetuned, mits het oorspronkelijke vermogen niet meer dan het dubbele van die 35 kW is.

Alleen al in het Naked segment is de keuze voor de A2 rijder anno 2020 ongekend: in de 35 kW hoek kun je alleen al kiezen uit motoren als de KTM 390 Duke, Kawasaki Z400, Yamaha MT-03, Ducati Scrambler 400, Honda CB500F en BMW G 310 R, terwijl in de 70 kW hoek het aanbod strekt tot motoren als de Honda CB650R, Suzuki GSX-S750, Triumph Street Triple S en Kawasaki Z900. Om er maar eens een paar te noemen. Maar waar doe je nou verstandig aan, kies je voor een ’35 kW’ of spaar je nog wat langer door en ga je voor een teruggetunede 70 kW, omdat je die na je A2 periode kunt terugzetten op 70 kW en daarmee voor weinig centen een volwaardige middenklasse motor hebt. 

Het liefst hadden we alle Naked A2 motoren naast elkaar gezet in een groot vergelijk, maar dan hadden we zelf waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer gezien. Dus hebben we ons tot twee motoren beperkt: de Kawasaki Z400 als vertegenwoordiger van de groep ’35 kW’ en de Triumph Street Triple S A2 als vertegenwoordiger van de groep ’70 kW’. Tijd om te gaan rijden.


Denk dat ik wel weet hoe dit gaat aflopen...