Test: Yamaha XJR1300
Pagina 5
Inhoudsopgave |
---|
Test: Yamaha XJR1300 |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Overstap
De overstap van carburateurs naar injectie heeft zoals al eerder gezegd goed uitgepakt. De gasrespons is – met onder andere de hulp van de EXUP-klep – zeer goed te noemen en maar zeer sporadisch is de injectie voelbaar... en dan zelfs alleen als de motor nog koud is of als je zeer erg erop aan het letten bent. Ook het benzineverbruik heeft geen hinder ondervonden van de overstap. Vaak is het - of wordt beweerd - dat injectie op een motorfiets het verbruik laat toenemen. De XJR laat zien dat dit toch niet altijd het geval is. Er is natuurlijk niet 'alleen maar' injectie op de XJR1300 gezet, er zijn ook nog andere dingen veranderd, maar het brandstofverbruik is positief beïnvloed ten opzichte van onze test in 2004. Destijds was het gemiddelde verbruik een 1 op 15,5 terwijl tijdens deze test het gemiddelde op 17 kilometer per liter ligt. Natuurlijk kan je zeggen dat er motorfietsen zijn die daar ruim boven blijven, maar al met al is het nog geeneens zo slecht voor een motorfiets zonder enige stroomlijn, windbescherming, grote cilinderinhoud en een gewicht van 222 kilogram.
Verbruik Yamaha XJR1300:
- Hoogst: 1:15,0
- Laagst: 1:18,0
- Gemiddeld: 1:17,0Een ander gevolg van de overstap van carburateurs naar injectie is wel dat het motorblok er iets rommeliger uitziet. Er zijn meer draden te zien, maar hinderlijk of storend is dat zeker niet. De toename van elektronica heeft wel als gevolg dat de opbergruimte onder het zadel is afgenomen. Deze ruimte is gebruikt om de extra toegevoefde apparatuur kwijt te kunnen. Nog steeds is er wel genoeg ruimte om een slot en/of wat andere kleine spullen mee te nemen. Wil je meer meenemen dan heeft de XJR1300 aan weerszijde van het kontje vier verschillende bevestigingspunten om bagage aan vast te zetten.
Centimer te kort
Wat bagagemogelijkheden is de XJR1300 geschikt om onder meer lang op pad te gaan. Jammer genoeg dat dan juist het zadel voor een lange rit juist weer minder geschikt is. De ‘trend’ van zachte zetels blijft zich maar voortzetten. Voor korte tijd extra comfort, maar na verloop van tijd is een harder zadel toch echt prettiger. De zit is verder wel comfortabel. Er zijn zo goed als geen trillingen voelbaar, alleen bij het rijden in hoge toeren - boven de 5000- is een lichte vibratie te zien in de spiegels. De spiegels zijn trouwens ten opzichte van het vorige model enigszins veranderd. Ze worden aan de binnenkant smaller. Het zicht erin is nog steeds goed te noemen. Alleen het steeltje is misschien net een centimeter te kort gemaakt. Voor een direct zich naar achter wil nog wel eens de elleboog in de weg zitten. Deze iets naar binnen drukken en er is weer volledig zicht. Een kleinigheidje waar je eigenlijk nog eens echt druk om hoeft te maken.