Test: Yamaha XJR1300
Pagina 4
Inhoudsopgave |
---|
Test: Yamaha XJR1300 |
Pagina 2 |
Pagina 3 |
Pagina 4 |
Pagina 5 |
Pagina 6 |
Pagina 7 |
Progressiever
Het belang van bottom power is veel belangrijker dan het draaien om topsnelheid. Zo ook bij de XJR1300. Met een 220 kilometer per uur is het toch echt wel over. Plezierig rijden doe je dan echt niet meer. Enige vorm van windbescherming is er vanzelfsprekend niet op een naakte motorfiets. Toch is de ene de andere niet, maar bij de XJR1300 is het boven de 160km/u bijna afzien. Een kruissnelheid van 120 tot 140 is goed vol te houden en gelet op de maximale snelheden op Europese snelwegen ook hard genoeg. Veel plezieriger om te rijden wordt het als de snelweg wordt verlaten. Nu is dit bijna altijd zo, maar met de toegenomen bottom power is het op de XJR1300 ook nog veel leuker geworden. Daarbij stuurt de Yamaha ook nog eens erg licht, zowel op hoge als lage snelheid. In het begin heeft de XJR1300 bij lage snelheid wel de eigenschap om lichtjes de bocht in te vallen, maar na een uur rijden merk je dit al niet meer.
Zonder blauw
Nu hadden wij wel de ‘power blue’ uitvoering mee, maar de blauwe stoppers zijn er niet meer op de XJR1300. Dat wil zeggen… ze zijn niet meer voorzien van een likje blauwe verf. Het zijn echter nog wel de befaamde remmen die vroeger onder meer op de R1, Fazers en vorige generatie XJR werden gemonteerd. De achterschijfrem van 267mm doorsnede met 2 zuigers wil bij stevig remmen wel redelijk snel het achterwiel laten blokkeren, maar vertraagd naar behoren. De dubbele 298mm schijfremmen met 4-zuiger remklauw – die aan de voorzijde zijn gemonteerd - vertragen erg goed en met een fijne doseerbaarheid. Niks meer en niets minder!
Progressie
Bij stevig de voorrem inknijpen wil de XJR1300 nog steeds ver in de voorvering duiken. Toch is de vering weer verder geëvolueerd. Was bij onze vorig test met de Yamaha dat gelijk de hele veerweg werd opgeslokt bij stevig remmen, nu blijft er nog genoeg over om ook bij stevig remmen te blijven functioneren. Het comfort en de veereigenschappen zijn verder niet aangetast en zorgen voor een goede stabiliteit en rijcomfort. Daarnaast is zowel de conventionele 43mm voorvork als de stereo achterschokdempers nu uitgebreider instelbaar. Zowel veervoorspanning als uitgaande demping zijn naar eigen wens en gebruik aan te passen… als je dat al zou willen want hoe wij de XJR1300 meekregen hadden wij geen behoefte om de afstelling te gaan veranderen.
Verkeerde schoenen
Net zoals 3 jaar geleden, stond wederom de XJR1300 op de Dunlop Sportmax 525 banden. En om voet bij stuk te houden, vinden we dit nog steeds erg jammer. Bij droog weer geen probleem. Sturen, accelereren, of terugschakelen in hoge toeren… de banden geven bij wijze van spreke geen kik.
Heel anders wordt dit als het asfalt vochtig of nat wordt. Het blindelings vertrouwen verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. Bij stevig acceleren of terugschakelen wil het achterwiel nog wel eens een stapje opzij doen. In bochten heb je snel het idee dat je begint te glijden. Het is allemaal controleerbaar en niet gelijk iets om zorgen over te maken, maar je rijdt dan toch een stuk minder prettig. En dat in omstandigheden waar de meeste onders ons zich toch al minder op hun gemak voelen. Al Gore en diverse andere mogen dan wel voorspellen dat de aarde in sneltempo opwarmt, maar zolang het nog steeds regelmatig vochtig is in onze contreien zouden wij een andere bandenkeus niet erg vinden.