Zoeken

Test: Yamaha XJR1300

Pagina 3

5 augustus 2007
Inhoudsopgave
Test: Yamaha XJR1300
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7

Power blue

XJR1300_3_1.jpgDe XJR1300 mag dan wel de big bike van Yamaha zijn, toch komt ze minder als zware jongen over dan de big bikes van de concurrenten. De XJR1300 is gewoon minder robuust en imposant. Alhoewel…. over het algemeen werd en wordt de Yamaha over het algemeen in redelijk onopvallende kleuren geleverd.

Tot nu toe dan.
Voor 2007 is de XJR1300 ook leverbaar in het blauw, met de toepasselijke benaming voor een big bike: power blue. Vanaf het voorspatbord, over de tank naar het kontje toe is er witte striping gebruikt. Mijn eerste gedacht gingen gelijk uit naar de Amerikaase muscle cars en dus toepasselijk zeer toepasselijk voor een muscle bike.
Sowieso is de combinatie van het blauw, de witte striping en het gebruikte chroom een zeer geslaagde combinatie. Het gehele plaatje straalt nog steeds retro uit. Zelf associeer ik bij retro wel vaak een dubbele uitlaat en ben ik toch al gecharmeerd van twee pijpen, maar de enkele demper die op de XJR zit, mistaat zeker niet. Geen overdreef grote is geplaatst, maar hij is ook niet te klein.

Kortom... precies goed.

XJR1300_3_2.jpg

Bijna niet te zien, maar er brandt toch echt een waarschuwingslampje.

Zonnig

Bijna vanzelfsprekend is door de komst van de injectie de chokehendel op het stuur verdwenen. Geen gedoe meer bij een koude start in koude omstandigheden. Alhoewel... een klein beetje nostalgie als prutsen om het stationair toerental goed te krijgen heeft toch ook wel zijn charme. Het complenmenteerd wel het gevoel van vroeger. Het is nu echter starten en lopen geworden, waarbij de automatische choke in het begin het toerental regelt. Gesetteld op het zadel komt wel een vertrouwd gevoel van vroeger terug. De zithouding is vergelijkbaar met het vorige model en tevens is het dashboard onveranderd. Geen allerlei poeha maar wel duidelijk en afleesbaar… tenminste als de zon niet volop schijnt. Dan zijn de waarschuwingslampjes snel onzichtbaar. Lastig als je niet de gewoonte hebt om automatisch het knipperlicht uit te zetten, want aan het verklikkerlichtje zie je niet dat er nog steeds richting wordt aangegeven.

Bottom power
Als we de vergelijkingstest uit 2004 er nog even bijpakken, was eigenlijk één aspect waar het de XJR1300 toch wel aan ontbrak om als een echte muscle bike door het leven te gaan: de bottom power. Koppel en smeuïgheid waren aanwezig, maar het was wel noodzakelijk om aardig wat toeren te draaien om haar echte kracht te laten spreken. Ondanks dat er reeds drie jaar zijn verstreken sinds de laatste ervaring op de XJR, valt bij het rijden op de huidige XJR1300_3_3.jpgversie gelijk op dat er op dit onderdeel veel winst is geboekt. Heel veel winst zelfs. Voelbaar sterker is de Yamaha geworden. Zonder al te veel moeite lukt het de XJR1300 om - net zoals haar concullega's uit de vergelijkingstest - in de vijfde versnelling vanuit stilstaand weg te rijden. De elektronica, die bijvoorbeeld de ‘stationair’ toeren iets hoger dan normaal houdt, zal hier vast wel aan meehelpen, maar toch… het kan!

Lekker lui
Niet alleen aan het wegrijden in de hoogste versnelling is de toegenomen bottom power te merken. Bij ‘gewoon’ rijden is het verschil met de vorige generatie goed merkbaar, in positieve zin. Als er geen behoefte aan is, hoeft er veel minder geschakeld te worden dan voorheen. Heb je geen zin om te schakelen dan doe je het zelfs gewoon niet. Heerlijk lui rijden zonder te hoeven denken aan het schakelen of zorgen maken of je wel in de juiste versnelling zit. De snelweg af, de provinciale weg op een dorpje door en weer terug de provinciale weg op... als je geen stoplicht of iets dergelijks tegenkomt blijf je gewoon in de vijf rijden. En dat terwijl het nog steeds allemaal erg smeuïg en soepel gaat. Zeker bij een overstap van carburateurs naar injectie bestaat nog wel eens de angst dat juist dit allemaal wat minder wordt, maar de injectie - in samenwerking met de nieuwe kleppen en EXUP-klep - laat de XJR1300 goed en soepel reageren op het gas. Het middengebied was voorheen de sterke kant. Deze kant is niet verloren gegaan. De bottom power heeft deze niet opgeslurpd. Prefereer je een actieve rijstijl, dan kan je nog steeds daar voor gaan. Boven in de toeren is het wat minder maar daar gaat het ook niet om bij dit soort motoren.

XJR1300_3_4.jpg