Zoeken

Test: Yamaha XJR1300

Pagina 2

5 augustus 2007
Inhoudsopgave
Test: Yamaha XJR1300
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7

Evolutie

XJR1300_2_1.jpg 

De XJR1300 is voor dit jaar weer verder geëvolueerd. Belangrijk aspect wat hiervoor waarschijnlijk toch wel de aanleiding zal zijn geweest, kan hoogstwaarschijnlijk toch wel worden toegeschreven aan de Euro3 norm voor de uitstoot van uitlaatgassen. De oude, vertrouwde carburateurs zijn hierdoor verdwenen en vervangen door een injectiesysteem. Toch wel opvallend is daarbij dat – in tegenstelling tot wat we meestal zien als de overstap wordt gemaakt van carburateurs naar injectie – de koeling niet vloeistofgekoeld is geworden, maar nog gewoon luchtgekoeld is gebleven. De grote koelribben op de cilinders zijn nog gewoon aanwezig en dragen hun steentje bij aan het retro uiterlijk. Er wordt daardoor geen geheim van gemaakt dat de oorsprong van het motorblok al ver achter ons ligt. De XJR mag namelijk dan wel in 1995 op de markt zijn verschenen, maar de geschiedenis van het motorblok gaat terug tot ver in de jaren tachtig. Natuurlijk is in de loop de jaren het nodige aangepast en gewijzigd / verbeterd, maar de basis bestaat grotendeels nog steeds uit het motorblok van de FJ1100. Een interne verandering om te komen tot het huidige motorblok is het gebruik van andere kleppen - en dat zijn er toch gelijk alweer 16 in totaal - voor een verbeterde gasrespons.

XJR1300_2_2.jpgAfgenomen
Over het algemeen zien we bij een update van een model vaak een toename van het aantal paardenkrachten. Bij een ‘muscle/big’ bike is het zeker iets wat je gauw zou verwachten. Hoe meer des te beter toch? Vooral voor de XJR1300 zou je je dat gauw kunnen afvragen. Zeker met de gedacht aan de 'big bikes 2004’ vergelijkingstest, waar de XJR1300 ook deel van uitmaakte. Op papier en in de praktijk bleef de XJR1300 ten opzichte de andere deelnemers wat achter. Een mooie aanleiding om in de sportschool de spieren wat bij te trainen zou je zeggen. Opvallend genoeg is toch juist het aantal paardenkrachten verminderd voor het 2007 model. Was het bij het vorige model nog 106 pk, nu staan er 98 paarden te trappelen bij 8000 toeren per minuut. Daarintegen is er wel een geringe toename van het maximale koppel. Twee newtonmeters zijn erbij gekomen om tot een waarde van 108 te komen. Het aantal toeren wat daarvoor nodig is daarbij minder geworden en ligt nu op 6000.

4 in 1
Grote cosmetische veranderingen heeft de XJR1300 in haar 12-jarig bestaan nog nooit echt gehad. Zo ook bij deze update. Één van de meest in het oogspringende is het uitlaatsysteem. Had het vorige model nog een 4 in 2 systeem met een demper aan weerszijde van het achterwiel, nu mondt het systeem uit in een enkele demper. Uitgerust met een 3-weg katalysator voor een schonere uitstoot. Als hulpmiddel voor het verdelen van het vrijkomende vermogen - en daarmee een soepel rijgedrag te creeëren - zit er nog een systeem op de uitlaat gemonteerd: een EXUP-klep. Desondanks dat er meer apparatuur is gebruikt en gemonteerd om tot het 2007 model te komen en omdat er maar een enkele demper wordt gebruikt, XJR1300_2_3.jpgis het drooggewicht twee kilo minder geworden. 222 kilogram geeft de weegschaal nu aan. Een ander opvallend verschil in het aanzien tussen de vorige en huidige XJR1300 is het achterlicht. Deze bestaat nu uit twee ronde achterlichten en is uitgerust met LED-verlichting.

Volledig
Minder in het oogspringend dan de veranderingen aan de uitlaat en kontje is dat voor een verbeterd comfort en een betere controle over de motorfiets een nieuw zadel is gemonteerd. Om dezelfde rede is een vernieuwd stuur gebruikt. Amper zichtbaar is ook de verandering van de vering of beter gezegd... de evolutie van de vering. Nog steeds is de XJR uitgerust met Öhlings vering, maar was bij het vorig model deze nog beperkt instelbaar, nu is de vering zowel voor als achter compleet instelbaar. Fijne details – zoals andere zijcovers en andere spiegels – zijn andere wijzigingen in het uiterlijk van de big bike van Yamaha.