Zoeken

BMW's entree in de Cruisermarkt - hoe en waarom

Big Twin Boxer

30 april 2019
Na afgelopen jaar voor het achtste jaar op rij een nieuw verkooprecord te hebben gezet, met 165.566 motoren uitgeleverd en volledig op route naar het zelfopgelegde doel van 200.000 stuks in 2020, hebben de Duitsers hun pijlen op Harley-Davidson en Indian gericht met de ontwikkeling van een compleet nieuwe Cruiser familie. Tijd om ons daar eens nader in te verdiepen

Het is niet voor het eerst dat de Duitse fabrikant een poging doet om een stuk van Harleys taart af te snoepen, eind vorige eeuw deed men al een poging met de van 1997 tot 2004 geproduceerde R 1200 C Cruiser en kleinere variant R 850 C (1997-2000), waarvan er in totaal 40.218 werden geproduceerd. Beide C-modellen werden direct uit productie genomen nadat Herbert Diess in 2003 aan het roer kwam te staan. Als reden werd destijds door Diess aangevoerd dat een Boxermotor ongeschikt zou zijn om met Harley te concurreren in een segment waar een V-Twin de boventoon voert. Cruisers waren in die tijd nog ontzettend populair – de verkoop van Harley-Davidson lag boven de 300.000 stuks – maar opmerkelijk genoeg besloot Twintig jaar geleden deed BMW een dappere poging met deze R 1200 C, waarvan ook een kleinere 850 variant van op de markt werd gezet. Een échte knaller werd het nietde dynamische Dr. Diess (die nu aan het hoofd staat van de VAG Group en daarmee de grote baas van Ducati is) om een vierinlijn superbike met kettingaandrijving te ontwikkelen om de aanval in te zetten op de Japanners en Italianen in het hypersport segment, in plaats van een voor BMW net zo ‘outside the box’ stoterstangen V-Twin te ontwikkelen om de concurrentie met Harley aan te gaan. Ik vraag me af of hij anno 2019 nog dezelfde beslissing zou nemen?

Hoe dan ook, ruim een decennium later geeft Diess’ opvolger Stephan Schaller in 2016 groen licht voor een nieuwe aanval op het Cruiser segment, ondanks (of misschien juist dankzij) de terugkopende verkoopcijfers bij Harley-Davidson als gevolg van de wederopstanding van Indian – opnieuw met een Boxer als uitgangspunt. Schaller nam ditmaal echter het wijze besluit om dat niet te doen met een aangepaste versie van de bestaande R 1200 Boxermotor – net als destijds met de R 1200 C – maar in plaats daarvan een compleet nieuwe Big Twin te ontwikkelen die dankzij een olie/luchtgekoeld stoterstangen format zich geliefd zou maken bij de Amerikanen. Cilinderinhoud? Opmerkelijk genoeg houdt BMW hier nog de lippen op elkaar, misschien omdat er nog geen beslissing is genomen hoe groot de inhoud zou moeten zijn – Het eerste concept op basis van de nieuwe Big Twin Boxer, door het Japanse Custom Works Zonmet name vanwege Euro 5. Een prototype van de nieuwe Boxer maakte afgelopen december echter zijn debuut tijdens de 2018 Hot Rod Custom Show in Yokohama, na het blok aan het Japanse Custom Works Zon ter beschikking te hebben gesteld. Het prototype me de naam ‘The Departed’ had een R18 logo op het zadel, waarmee werd gesuggereerd dat het wel eens een 1.800cc Boxer zou kunnen zijn.

Tussen 2016 en nu was Schaller als hoofd van BMW Motorrad alweer vervangen door Dr. Markus Schramm, die voordat hij zijn nieuwe rol aannam verantwoordelijk was geweest voor Corporate and Product Strategy Planning voor de gehele BMW Group. En in die hoedanigheid betrokken was geweest bij de beslissing van BMW Motorrad terug te keren naar het Cruiser segment, voordat hij zelf aan het roer kwam te staan en die beslissing ten uitvoer bracht. Onder leiding van Schramm heeft BMW Iets zegt ons dat de nieuwe Boxer een cilinderinhoud van (rond de) 1.800cc heeftde voorbereidingen geïntensiveerd, met de onthulling van een eerste model op de 2020 Intermot in Keulen die op 30 september haar deuren opent. Schramm’s rechterhand, BMW Motorrad VP Sales & Marketing Timo Resch heeft namelijk de komst van een 2021 model Cruiser bevestigd.

In te tussentijd vertrouwde BMW een ander Big Twin prototype toe aan het in Austin, Texas gevestigde Revival Cycles, waar eigenaar Alan Stulberg de ‘Revival Birdcage’ creëerde, een custom die uit titanium buisjes was opgebouwd. Stulberg had zich ten doel gesteld een concept te bouwen waarbij het prototype motorblok in het spotlicht zou staan. Voor het eerst getoond tijdens de jaarlijkse Handbuild Show van het MotoGP weekend in Revival’s thuisbasis Austin heeft de Birdcage de interesse in BMW’s plannen terug te keren naar het Cruiser segment met een eigen Big Twin Boxer geïntensiveerd. Voor het jaarlijkse Villa d’Este Concours aan het Comomeer eind mei staat een derde concept gepland van Head of Design Edgar Heinrich zelf.

Bij BMW Motorrad zijn ze sinds 2016 voorzichtig genoeg geweest het nieuwe segment als Cruiser Touring te omschrijven. De reden hiervoor is in het verleden al bevestigd door een op de Duitse snelweg gespotte Big Twin aangedreven fulldress Tourer compleet met Batwing kuip en zijkoffers plus topkoffer. Het is duidelijk dat BMW het gevecht met de Amerikanen (en Japanners) aangaat met een complete range Big Twin aangedreven motoren.

Motorfreaks kreeg een unieke kijk in de keuken van BMW Motorrad, in vorm van exclusieve interviews met President / CEO Dr. Markus Schramm, VP Sales en Marketing Timo Resch en Head of Design Edgar Heinricht. Na dit te hebben gelezen rest je nog maar een vraag: als je aandeelhouder van Harley-Davidson zou zijn, zou je dan kopen, verkopen of je aandelen houden?

  

Tekst: Alan Cathcart
Fotografie: BMW