Zoeken

Interview Stefan Pierer - deel 1: PIERER Mobility AG

Europa's grootste

2 april 2023
De afgelopen twee jaar werden volledig door Covid-19 gedicteerd, maar nu dat virus naar de achtergrond aan het verdwijnen is kan overal de draad weer worden opgepakt. Alan Cathcart toog naar Mattighofen voor een uitgebreid gesprek met Stefan Pierer, dat zó veelomvattend is dat we het in mootjes hebben gehakt. In deel 1 het heden, verleden en de toekomst van de 3 merken binnen PIERER Mobility AG en de samenwerking met Baja en CFMoto.

Terwijl het coronavirus naar de achtergrond aan het verdwijnen is, heeft het de motorindustrie geen windeieren gelegd. Binnen de Europese fabrikanten voert de KTM Group de boventoon en noteerde moederbedrijf PIERER Mobility AG voor het 12e jaar op rij een record met de drie merken KTM, Husqvarna en GASGAS, die samen goed waren voor 375.452 units wereldwijd – een groei van 13%.

Het grootste aandeel kwam uiteraard voor rekening van KTM, dat goed was voor 268.542 units, gevolgd door 75.266 Husqvarna’s en 31.651 GASGAS motoren, wat zeer indrukwekkend is voor een klein Spaans merk dat pas recent in handen van de PIERER Mobility AG is en slechts een beperkte line-up heeft. Pas afgelopen jaar zijn de eerste straatmodellen onder de Pierer-vlag gelanceerd – de ES 700 en SM 700, hoewel dat in feite GASGAS gelabelde KTM 690 Enduro R en 690 SMR modellen zijn.

De drie merken waren afgelopen jaar samen dus goed voor 375.542 units, tel daar de 118.465 Speed Pedelecs en elektrische fietsen onder de merknamen Husqvarna, GASGAS, Felt en R Raymon bij op (een plus van 15% ten opzichte van 2021) en je praat over een omzet van € 2,437 miljard in 2022, een groei van 19%. 

Dit resulteerde in een EBIT brutowinst van € 235 miljoen, een toename van 22% ten opzichte van het jaar ervoor. Wat betekende dat de 66-jarige Pierer de 30e verjaardag van zijn overname van het failliete KTM in 1992 naar behoren kon vieren, door zijn positie als de belangrijkste figuur in de Europese motorindustrie te consolideren. PIERER Mobility is een wereldspeler in praktisch alle verschillende modelsectoren, zowel on- als offroad, met zowel verbrandingsmotoren als, in toenemende mate, elektrische aandrijving. 

De kans om voor het eerst in twee en een half jaar lang met hem te spreken in zijn kantoor in KTM's thuisbasis in Mattighofen, onthulde de achtergrond achter dit succes en zijn plannen om daarop voort te bouwen voor de toekomst.

Tekst: Alan Cathcart
Fotografie: KTM/Emanuel Tschann