Zoeken

Test: Garmin StreetPilot 2820

Pagina 3

24 augustus 2006

Accessoires

Inhoudsopgave
Test: Garmin StreetPilot 2820
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6

Wegwijzer

Er zijn meerdere manieren om het Garmin Steetpilot 2820 te gebruiken. Het is mogelijk een complete route uit te stippelen, een bestemming uit te zoeken of op zoek te gaan naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Om er zeker van te zijn dat alle functies even goed functioneren proberen we ze alle drie even uit.

Het invoeren van een route
Voor een lange reis of een toertocht is het natuurlijk heel makkelijk vooraf vast te leggen waar je langs wil rijden. Dat kun je op twee manieren doen. Bij de Garmin Streetpilot 2820 wordt een softwarepakket meegeleverd waarmee je achter de computer een route uit kunt stippelen. Het MapSource programma kan deze routes met behulp van een USB kabel direct inlezen in het systeem. Op de motor zijn een paar drukken op het touchscreen voldoende om de route te activeren en op pad te gaan. Een andere optie is het direct invoeren van een route in het Garmin systeem. Nadeel hiervan is dat het systeem elektriciteit nodig heeft. Een stopcontact of een goed functionerende accu is zodoende een absolute must bij het invoeren van de route. Ook wanneer de route op deze wijze wordt ingevoerd is het mogelijk aan te geven om de kortste route te kiezen of de snelste route.

 

De kortste route zorgt voor mooie routes door het binnenland

Deze functie komt verder aan bod in een reisverslag dat binnenkort op Motorfreaks zal verschijnen.

Op bezoek bij...
Een andere mogelijkheid die het Garmin systeem biedt, is het plannen van een route naar een exacte bestemming. Het kan zijn dat je op de Afsluitdijk rijdt en plotseling het idee krijgt om naar hartje Zoetermeer te rijden. Vraag me niet waarom je het zou doen, maar de Garmin is hier op voorbereid. Het invoeren van een plaatsnaam via de zoekfunctie is voldoende om tien seconden later een gedetailleerde route voorgeschoteld te krijgen. Ook het invoeren van een adres bestaat tot de mogelijkheden. Al wordt het door Garmin afgeraden, het systeem laat zich ook hier al rijdend zeer goed bedienen. Zelfs met motorhandschoenen aan reageert het touchscreen uitstekend op de invoer en geeft het invoeren van straatnamen als de "Linthorst Homanweg" weinig tot geen problemen. Het invoeren van een postcode en huisnummer is uitermate exact.

Op zoek naar brandstof
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat mens en machine toe zijn aan brandstof. Gelukkig heeft Garmin ook hier rekening mee gehouden. Een aantal voorkeursopties als een zoektocht naar brandstof, eten of een hotel kunnen wederom makkelijk worden bediend. Het is zelfs mogelijk een voorkeur op te geven of te selecteren. Hoe goed dit systeem werkt bleek op het moment dat de benzine tank van de motor aardig hol begon te klinken en ik redelijk in paniek begon te raken toen het mij bekende tankstation gesloten bleek te zijn. Gelukkig wist de Streetpilot een paar kilometer verderop nog een tankstation te zitten die wel geopend was. Achteraf, in een klein straatje. Dermate afgelegen dat ik me afvraag of de eigenaar van de Franse pomp überhaupt wel eens een buitenlander had gezien. Wel kan het zo nu en dan zijn dat de McDonalds aan de linker in plaats van rechterkant van de weg zit.

 

De StreetPilot 2820 weet zelfs de kleinste tankstations te vinden

 Duidelijke aanwijzingen
Een van de belangrijkste elementen van een goed navigatiesysteem zijn de aanwijzingen die worden gegeven. Eigenlijk is hier niks op aan te merken. De aangename vrouwenstem stuurt je feilloos de goede kant op, het enige wat problemen veroorzaakte was de eigenwijze gebruiker van het systeem. Ook is duidelijk te merken dat de vrouwenstem typisch Nederlands is. Regelmatig schoten de tranen in mijn ogen als 'Anita' vertelde waar ik heen moest rijden. Een taalknobbel ontbreekt. Rue General de Gaulle klonk meer als Rué Geenrodekool. Maar als we over dit soort zaken mopperen, blijkt wel weer dat de aanwijzingen van Anita geen enkel probleem veroorzaakten. Eigenlijk was het wel gezellig.

Meedenken

Dat de Garmin StreetPilot 2820 eigenlijk meer een passagier is dan een navigatiesysteem blijkt ook uit het meedenken dat het systeem doet. Een route van 4000 kilometer berekenen is natuurlijk een zware klus, waar je eigenlijk niet te lang op wil wachten. Daarom stuurt de Garmin je meteen op pad en gaat het de te rijden route nog een keer rustig na. Zo kan het na honderd kilometer plotseling zo zijn dat Anita een andere route heeft gevonden. Dan is het aan de bestuurder om te besluiten deze route wel of niet te nemen. Het kan dan zijn dat je na 3750 kilometer beter de A1 dan de A50 kan nemen. Net echt...