Reizen: veelomvattend Thuringen
Unesco werelderfgoedlijst
Inhoudsopgave |
---|
Reizen: veelomvattend Thuringen |
Wartburg |
Sturen met omwegen |
Schwarzatal |
Unesco werelderfgoedlijst |
Buchenwald |
Reisinformatie |
Na drie dagen sturen en culturen te hebben gevierd staat voor de vierde en feitelijk laatste dag van onze trip door Thüringen een relaxte dag op het program, wat gezien de temperatuur die al vroeg in de ochtend volgens de kwikthermometer al rond de twintig graden ligt geen overbodige luxe is. Via landwegen rijden door de dunbevolkte streek, waar een korte stop bij een prachtige oude watermolen wordt gemaakt die helaas door een gegalvaniseerde constructie wordt ontsiert. D
Synoniem voor de DDR: de Trabant. TV's genoeg, zat alleen een wachttijd op van een paar jaar
Bij winkels was vooral de vitrine goed gevuld, maar zodra je wat kopen wou was het ope tijd tikt door, waardoor het toch weer later is dan gepland, voordat in Apolda – wat volgens TomTom vanaf Slot Auerstedt nog geen half uur rijden is – de Museumbaracke Olle DDR kan worden bezocht. Het museum geeft een goed beeld van hoe ten tijde van het ijzeren gordijn in Thüringen werd geleefd en leert ons dat qua huishouden betreft de verschillen zo groot niet zijn geweest. Natuurlijk, wij waren vrij om te gaan en te staan waar we wilden, waar in de DDR alles door de Stasi werd gecontroleerd. Maar toch, de ingerichte woonkamer wijkt geeneens zoveel af van hoe het destijds bij ons was.
Vanuit Apolda wordt Schloß Kromsdorf in het nabij gelegen Kromsdorf aangedaan, waarvan het eerste deel uit 1580 stamt. Georg Albrecht van Kromsdorf liet het slot als alternatief voor zijn landhuis inrichten. Nadat het slot in 1666 door Johann Theodor de Martaigne werd overgenomen werd met de tweede bouwfase gestart, waarbij het slot zijn huidige vorm kreeg. Het slot is indrukwekkend om te zien en in de naastgelegen grote tuin kan heerlijk worden gerelaxt, maar helaas in het inwendige café niet iedereen even gastvrij. De tijd tikt aardig richting het middaguur en dus gaat een rondje koffie er wel in, maar dat lijkt bij de uitbater haast teveel gevraagd die er duidelijk geen zin in heeft. Zeker niet als er ook nog om cappuccino wordt gevraagd, maar gelukkig maken zijn dochters dat niet veel later goed door met een grote glimlach (zijn die motoren van jullie, gááf!) de koffie buiten te serveren.
Het prachtig gelegen schloß Kromsdorf
Met de zon hoog aan de hemel is de oude binnenstad van Weimar het volgende doel van onze trip, die hemelsbreed maar een paar kilometer van het slot verwijderd is. Wij kiezen echter niet voor de kortste weg, maar besluiten via het ruim twintig kilometer zuidelijk gelegen Bad Berka over prachtige stuurwegen om te rijden, waar bosachtige omgevingen en open vlaktes afwisselend het beeld bepalen. Om vervolgens geheel in Motorfreaks traditie ruim een uur te laat in de binnenstad van W
Markt in het oude centrum van Weimar. Geheel in stijl kunnen rondleidingen worden gemaakt
De oude kerk. Binnenplaats van het prachtige complex waar de in 1919 de Duitse grondwet werd geschreveneimar te arriveren, waar een rondleiding door een Nederlandse gids is ingepland. Het historische centrum van de stad werd voor het eerst vermeld in 899, in 1410 ontving het stadsrechten. Op 2 december 1998 werden van de oude binnenstad maar liefst 14 gebouwen aan de UNESCO werelderfgoedlijst toegevoegd, waaronder de Anna Amalia bibliotheek die in 2004 gedeeltelijk afbrandde. Weimar was ook de bakermat van de Bauhaus-architectuur, waarvan ook enkele gebouwen in de erfgoedlijst zijn opgenomen. De rondleiding door het historische centrum van de stad, die in 1999 nog culturele hoofdstad van Europa was, is erg indrukwekkend, interessant en voor ons veel te kort, voor wie van culturen houdt is Weimar een meerdaags bezoek meer dan waard.
Hoe indrukwekkend het bezoek ook is en hoe graag we er langer hadden gebleven om van de fraaie historische architectuur te genieten, wij hebben nog een laatste etappe naar Erfurt te gaan, eindbestemming van ons bezoek aan Thüringen, waar nog avondrondleiding door de historische binnenstad is ingepland en op een groot scherm voor zij die interesse hebben het WK voetballen kan worden gevolgd. De aankomst in de stad, die bij ons Nederlanders vooral bekend staat om het ijsstadion, is via de oostelijke r
Bekendste stukje Erfurt: de Krämerbrücke
Links: het gemeentehuis. Rechts: Zo'n beetje elk etablissement heeft z'n eigen bier. Koren in de nis betekent vers bier
Ook de klim naar de Petersburg vesting is de moeite waardoute over de provinciale weg heel erg bijzonder: het ene moment rijden we nog in de wijde omgeving van het Thüringse plattenland en is er in heinde en verre geen bewoning te ontdekken, om na een kleine dertig kilometer ineens in het stadse verkeer te zijn gearriveerd, waar rond deze tijd van de dag geen doorkomen aan lijkt. De verkeerschaos zou een Italiaanse stad niet misstaan en aan dat gevoel draagt ook het onvoorstelbaar warme weer z’n steentje aan bij. De historische binnenring van Erfurt is vanuit ons Airport Hotel, waar eerst de spullen op de kamer worden gedropt en vlug wordt opgefrist, echter perfect met de tramverbinding te bereiken.
Opmerkelijk is trouwens dat in tegenstelling tot Weimar de historische binnenring van Erfurt nog niet in de UNESCO werelderfgoedlijst is opgenomen. Erfurt heeft hiervoor in 2012 wel een aanvraag gedaan, maar heeft tot op heden nog geen officiële UNESCO status verkregen. Uniek aan de binnenstad, die aan de rode straatnaambordjes te herkennen is, is de Krämerbrücke, bijna uit de 14e eeuw stammende 80 meter lange brug waar volop woningen zijn gebouwd. Van de 32 huizen zijn de meeste tegenwoordig als winkel voor kunstwerken en antiek in gebruik. Op vier huizen na zijn alle gebouwen in bezit van de stad Erfurt. Ook de vesting Petersberg & Petersklooster is zeker de moeite van een bezoek waard, vanuit de hoog gelegen vesting heb je prachtig uitzicht over de oude binnenstad, maar ook hier blijkt in het enige etablissement de klantvriendelijkheid het niveau van de DDR nog niet te zijn ontgroeid. Gelukkig is dit café de uitzondering op de regel, in de oude binnenstad was de gastvrijheid verder ongekend.