Test: Suzuki Intruder M1800R2
Een ander beeld van cruisers is dat ze leuk voor rechtuit zijn en om te showen op de boulevard. Nu hadden we bij Motorfreaks al eerder dit jaar het kleinere zusje van de powercruiser familie in een test, te weten de Suzuki Intruder M1500. In de betreffende test bleek dat het vooroordeel over cruisers niet altijd op blijkt te gaan. De M1500 wist ons positief te verrassen met de rijeigenschappen die je in je vooroordeel over cruisers niet zou verwachten. Met de Suzuki Intruder M1800R2 gaan we kijken of deze ons ook zo weet te verrassen en of groter inderdaad ook beter is.
Tekst: Edwin Loos
Foto's: Edwin Loos / Anita van Rooijen
Afgekort
Suzuki is in dit segment al lange tijd vertegenwoordigd. Behalve dat Suzuki veel verschillende benamingen voor haar cruiser modellen heeft gebruikt, is de Japanse fabrikant tevens in de breedte goed vertegenwoordigd. Om het voor de consument – en waarschijnlijk voor zichzelf – wat overzichtelijker en gemakkelijker te maken, wordt sinds enige jaren voor alle cruiser modellen ‘Intruder’ als benaming gebruikt. Aangezien Suzuki daarbij uitvoeringen op de markt brengt met verschillende uitstralingen, worden er onderscheidt gemaakt tussen klassiek ogende modellen met de aanduiding ‘C’ en de powercruisers – zoals Suzuki ze zo mooi aanduidt – met de ‘M’ van muscle.
Tussen C en M zijn het bij een gelijk aantal cc’s vooral optische verschillen. Motorisch is het verschil vooral op het gebied van motorkarakter en de maximale waarden voor vermogen en koppel. De M1800R2 is vorig jaar op de markt gekomen, net zoals de door ons geteste Intruder C1800R in 2008. Gelet op voorgaande is er behalve een groot verschil in uiterlijk, motorisch weinig anders te melden. De M1800R2 is zelf alweer de tweede generatie en verschilt ten opzichte de in 2006 geïntroduceerde M1800R tevens vooral in het voorkomen, waarbij vooral de koplamp het grootste verschil is. Motorisch zijn ze allemaal bijna gelijk aan elkaar. Weinig nieuws om opnieuw nader op in te gaan, wat je ook mag verwachten als er gebruik gemaakt wordt van moderne technieken.
Het 54° V-twin motorblok heeft een inhoud van 1.783 cc. Het Suzuki Advanced Sump System – oftewel SASS – heeft ervoor gezorgd dat het motorblok minder hoog hoefde te zijn en daardoor tevens bijdraagt aan een lager zwaartepunt van de motor. Voor een betere warmteoverdracht en een kleinere cilinder/zuiger speling, zijn de cilinderwanden aan de binnenkant gecoat met SCEM (SUZUKI Composite Electrochemical Material). Afkomstig van de sportmodellen is de M1800R2 uitgerust met de Suzuki Dual Throttle Valve – SDTV -injectiesysteem met 56mm gasklephuizen. Als we toch met afkortingen aan het gooien zijn – het lijkt de overheid wel – kunnen we nog wel even doorgaan: ISC (Idle Speed Control) voor vooral een betere koude start en stabiel stationair toerental, PAIR oftewel Pulsed AIR systeem voor onder andere reductie van emissie en SET (Suzuki Exhaust Tuning).
Vermeldingswaardig blijft de diameter van de zuigers. Met 112 millimeter zijn niet alleen de grootst gebruikte exemplaren in productie motoren, maar zelfs de autowereld maakt geen gebruik van dit formaat. Met een maximum van 125 paarden die staan te trappelen bij 6.200 toeren per minuut en maximaal koppel van 160 Newtonmeter bij 3.200 tpm heeft de powercruiser opgegeven waardes waar je mee voor de dag mag komen. En als je dan naar buiten toe treedt, beschikt de M1800R2 tevens over een uiterlijk om de power kracht bij te zitten. Niet in de laatste plaatst door de enorme achterband van maarliefst 240mm breed. Zoals al gezegd is qua uiterlijk vooral de koplamp drastisch aangepast ten opzichte van de M1800 uit 2006, om een naked look te genereren.
De trossen los
Zet bijvoorbeeld de M1500 en de M1800R2 naast elkaar en van een afstandje is niet direct het verschil in grote te zien. Natuurlijk verraadt de imposante achterband en bijvoorbeeld de koplamp het met welke uitvoering je te maken hebt, maar het verschil in afmetingen is verder maar minimaal. Zoveel anders wordt het als je plaats neemt op de ‘grootste’ powercruiser. De zit is een stuk voller en je krijgt gelijk het gevoel dat je plaats hebt genomen op een ‘grotere’ motor met een blok tussen je benen. Eigenlijk nog geeneens zozeer dat het allemaal zoveel groter is, maar wel dat je benen verder uit elkaar moet doen om voeten op de grond te krijgen. Wat vooral het debet is van de uitlaat. Niet alleen lastig voor mensen met korte benen, maar zelfs met een 1.80 meter bracht het ongemakken met zich mee. Erg gemakkelijk komt je been dan nog bij stilstand tegen de uitlaat aan. Weliswaar zit er nog een afschermplaat tussen je been en de uitlaat, maar de hitte is wel op een gegeven moment goed voelbaar.
Het kan dan dus erg warm worden op de M1800R2. Zelf zorgt een grote radiator voor verkoeling aan de Intruder. Deze is aan de voorkant mooi weggewerkt in het design. Over het algemeen valt weinig aan te merken aan het uiterlijk. Veel overeenkomsten met de vorige versie en de al eerder genoemde M1500. Een eigentijds en modern ontwerp met toch nog de zo kenmerkende cruiser onderdelen.
Zoals het ‘hoort’ is de analoge snelheidsmeter gemonteerd op de tank. Daarnaast heeft de M1800R2 op het stuur een digitale toerenteller. De meningen waren bij ons verdeeld over de afleesbaarheid van de 'tellers' en vooral de uitvoering van de toerenteller, die niet op de motor zou passen of een wat ‘afwijkende’ manier van aangeven heeft. Dit soort onderdelen blijft een persoonlijke smaak, maar aangezien degene die het meest er tegenaan heeft gekeken en uiteindelijk toch gecharmeerd was van de toerenteller, is de eigenlijk alleen de afleesbaarheid een onderdeel van discussie.
De achterbrug cq cardan lijkt dan net weer even te zijn vergeten, want op de M1500 heeft deze meer uitstraling. Het is tevens jammer dat bij de door ons geteste model het isolatiemateriaal tussen het motorblok en tank soms net zichtbaar was. Zittend op de M1800R2 zie je het niet, dus dan is het geen probleem. Het zitten zelf brengt weer andere kleinigheidjes met zich mee. Het stuur zit wat ver weg, terwijl je achterwerk weer ver naar achteren zit. In de ronding van de zadel. Weinig ruimte is er om te verzitten en bij lang vertoeven, ga je toch denken aan één van de vooroordelen die – vooral bij niet cruisers rijders bestaan – namelijk dat op dit soort motoren lange tochten oncomfortabel zijn. De vering op de Intruder draagt door ook een steentje aan bij, bijna letterlijk want elk steentje – of andere oneffenheid - op je pad voel je. Aangezien het wegennet niet zo glad als een biljartlaken is, stelt de vering enigszins teleur.
Een zelfde gevoel komt ook een beetje naar boven over de stuureigenschappen. Met de positieve verrassing van het kleinere zusje nog in het geheugen, was het op de M1800R2 helemaal een ‘rechtdoor’ mentaliteit wat naar boven kwam. Het ligt natuurlijk een beetje in de lijn van de verwachting, want met zo’n massieve achterband en tevens een behoorlijke soortelijke massa van 347 kilogram weet je bijna op voorhand al dat het werken word om de bocht door te komen. Zeker op lage snelheden kom je liever geen bocht tegen. Ben je op een smalle weg verkeerd gereden, dan zoek je echt wel een ruim punt uit om te kunnen keren.
Volle kracht vooruit
Het voorgaande in ogenschouw nemend, kan het gevoel bekruipen dat de Intruder M1800R2 enigszins het vooroordeel over cruisers bevestigd en de dikke powercruiser van Suzuki vooral voor de echte liefhebber is die het voor lief neemt. Zeker als je gelijk in het diepe duikt – en niet de liefde hebt ontwikkeld op bijvoorbeeld de kleinere uitvoeringen – kan je van een koude kermis thuis komen. Tenminste… als je ondertussen al niet gevallen bent voor de charmes die de M1800R2 in huis heeft.
Er zijn namelijk punten die het voorgaande gemakkelijk kunnen laten vergeten en één van die punten is het blok power waar je mee onderweg bent. Op de M1500 zit je er al niet om verlegen, maar op de M1800R2 komt het in het kwadraat nog sterker terug. Met recht een powercruiser! Dat mag natuurlijk ook wel met de 160 Nm die tot je beschikking staat en zoals je mag verwachten hoef je niet het hele toerengebied te doorlopen totdat het los wordt gelaten. Alleen dat gevoel maakt al dat je wilt blijven rijden. Bij het gas geven wordt dat nog eens extra benadrukt omdat al die power de motor laat oprichten, al is dat ook mogelijk tevens te wijden aan de wat slappe vering waardoor de motor gemakkelijk uitveert. Trek je het gas helemaal open dan bereikt de Intruder een imposante topsnelheid op de teller van 230 kilometer per uur, al houd je zelf dit soort snelheden niet vol. Een cruisesnelheid van 160km/u is realistischer, al is het maar omdat vanaf die snelheid trillingen in de spiegels komen zodat je eigenlijk niks meer achter je ziet.
Verbruik Suzuki Intruder M1500
Hoogst: 1 op 16,5
Laagst: 1 op 16,5
Gemiddeld: 1 op 16,5
Nee hoor… we hebben niet maar 1 keer getankt met de M1800R2. De Intruder blinkt gewoon uit in constantheid. De grootste afstand tussen 2 tankbeurten was 275 kilometer, waarbij 16,7 liter benzine nodig was. Aangezien de totale tankinhoud 19,5 liter bedraagt, komt de actieradius ruim over de 300 kilometer. Daar gaat het vooroordeel dat je met dit soort motoren van tankstation naar het eerst volgende tankstation rijdt.
Gekoppeld aan het gas – maar tevens al bij stilstaand of rustig rijdend op lage snelheid – heeft de M1800R2 nog een troef in handen wat kwadratisch toeneemt. Namelijk het geluid. Natuurlijk: je moet er van houden, maar tjonge jonge wat een geluid. Wat je verwacht van een chopper euhhh... cruiser. Al zou ‘helikopter’ misschien beter tot zijn recht komen. Donders wat een symfonie. Suzuki heeft goed begrepen wat het belang van dit onderdeel is en veel aandacht bij de ontwikkeling van onder andere de uitlaatdempers aan besteedt. Met een resultaat wat er op zijn zachts gezegd zeer geslaagd is.
De remvertraging verrast tevens in positieve zin. Het mag bijna ook wel als je in ogenschouw neemt dat de radiaal gemonteerde remklauwen met vier zuigers en de 310 mm remschijven aan de voorkant rechtstreeks van een GSX-R1000 af komen. De motorrem op een cruiser blijft van belang om die mee te gebruiken, maar in tegenstelling tot eerdere ervaring op dit soort motoren kan nu echt gesproken worden van ‘remmen’ met een remvertraging. Er gebeurd tenminste wat als je de remhendel beroert, al slaat dit wel een beetje door. Wederom omdat de (voor)vering een steekje laat vallen door gelijk behoorlijk in te veren.
Conclusie
‘Size does matter’ is een discussiepunt en de Suzuki Intruder M1800R2 brengt hierin geen duidelijk uitsluitsel. Er zijn punten waar bijvoorbeeld het kleinere zusje - de M1500 - zeker laat zien dat juist kleiner zijn voordelen heeft. Maar tegelijkertijd heft de ‘grootsheid’ van de M1800R2 de mogelijke tegelijkertijd weer op. Een zelfde beeld is te vinden in de vooroordelen over motoren in dit segment. Enerzijds bevestigd de Intruder ze, terwijl op andere punten ze net zo hard weer worden ontkracht. Een antwoord op de vraag of groter ook beter is, zal je van ons dan ook niet krijgen. Evenmin een eenduidig antwoord of de M1800R2 ons gelijkwaardig met het kleinere zusje positief wist te verrassen.
Er zijn daarvoor teveel tegenstrijdigheden. Zo zou de ergonomie beter kunnen en zit de uitlaat gewoon in de weg. De M1800R2 wil liever rechtdoor of ruime bochten te verwerken krijgen. Daarnaast is de veerafstelling – en met name de voorkant – gewoon ondermaats, terwijl dat tegelijk wel weer een extra benadrukking kan geven van kracht die de motor heeft. En dat heeft ze!
Diezelfde power zorgt ervoor dat de mindere punten voor lief worden genomen. Het fantastische geluid – als je er van houdt tenminste – is nog zo’n eigenschap die hetzelfde bereikt. De remmen - en vooral de voorrem – verraste ons erg positief.
Het totaal beeld van de Suzuki Intruder M1800R2 valt – ondanks de mindere punten – uiteindelijk positief uit. Puur omdat de sterkere punten zo sterk zijn dat de eindbalans aan de goede kant van de streep uitkomt. De ideale schoondochter zal ze nietvoor iedereen gelijk zijn, maar daarom wordt de M1800R2 eerder gezien als de ‘step up’ motor voor de ervaren cruiser rijder en/of voor de motorrijder die de sterkere punten prefereert en de rest voor lief neemt.
- Power, koppel, 'chopper'geluid en remmen
- Vering, rechtuit mentaliteit, ergonomie en de hitte van de uitlaat
Technische gegevens
Merk/Model | Suzuki Intruder M1800R2 |
Motor | |
Type | 54° V-Twin |
Koelsysteem | Vloeistofgekoeld |
Cilinderinhoud | 1.783 cc |
Boring x slag | 112,0 x 90,5 mm |
Compressieverhouding | 10,5:1 |
Klepaandrijving | DOHC, 4 kleppen per cilinder |
Ontsteking | Digitaal |
Starter | Elektrisch |
Benzinetoevoer | Injectie, 2 x 56mm SDTV |
Smering | Semi-dry sump |
Vermogen (opgave) | 125 Pk @ 6.200 tpm |
Koppel (opgave) | 160 Nm @ 3.200 tpm |
Transmissie | |
Aantal versnellingen | 5, constant mesh |
Primaire reductie | tandwielen |
Finale reductie | Cardan |
Koppeling | Nat, meervoudig platen |
Chassis | |
Frame | Stalen dubbel wiegframe |
Wielbasis | 1.710 mm |
Balhoofdhoek | 31º15' |
Naloop | 124 mm |
Vering voor | Telescopische UPS voorvork Ø 46mm |
Veerweg voor | 130 mm |
Vering achter | Link-type,veervoorspanning instelbaar |
Veerweg achter | 118 mm |
Voorrem | Dubbele 310mm schijf, 4-zuiger remklauw |
Achterrem | Enkele schijf 275mm, 2-zuiger remklauw |
Voorband | 130/70 18" |
Achterband | 240/40 18" |
Afmetingen | |
Lengte | 2.480 mm |
Breedte | 875 mm |
Hoogte | 1.185 mm |
Zadelhoogte | 705 mm |
Bodemvrijheid | 130 mm |
Rijklaar gewicht | 347 kg |
Tankinhoud | 19,5 liter |
Reserve | n.b. |
Algemene gegevens | |
Klein rijbewijs | Nee |
Garantie | 2 jaar |
Adviesprijs NL | € 15.490,-- |
AdviesprijsBE | n.b. |
Importeur NL | B.V. Nimag |
Telefoon | 0347-349749 |
www.suzuki.nl |