Test: Husqvarna Norden 901
De chique schoonzus
Husqvarna is de chique schoonzus van KTM. Sinds de merknaam van de van oorsprong Zweedse fabrikant via Cagiva en BMW in Oostenrijkse handen kwam, is het merk doorontwikkeld tot een merk waarbij stijl en kunstzinnig design de boventoon voeren, terwijl KTM meer het imago van jong, wild en sportief adverteert. Is KTM een hoodie en een spijkerbroek met gaten, dan is Husqvarna een pantalon met coltrui en colbert. Uiterlijk dan, want ze delen de technische platforms en dat betekent dat Lang naar uitgekeken, maar 't is de moeite waard geweest. Zelfs 't zonnetje schijnt vandaag, wat willen we nog meerHusqvarna’s onderhuids net zo opwindend en levendig zijn als hun oranje broeders uit Mattighofen. Dat geld zeker voor de nieuwe Norden 901. Van binnen een KTM 890 Adventure, van buiten een reismotor met cachet en een strak, modern, maar niet al te choquerend uiterlijk. Waar de KTM je aankijkt als een horzel met een slecht humeur, heeft de Husqvarna een stijlvolle, ietwat conventionele neus met een heel moderne, ronde LED-koplamp. Die heeft een daglichtring en een aantal compartimenten, waarvan de bovenste brandt als dimlicht. Schuin daaronder heeft hij aan weerszijden twee in de kuip geïntegreerde extra lampen. Het achterlicht maakt eveneens gebruik van LED-technologie, net als de smalle knipperlichten.
Doordacht
De Norden ziet eruit als een echte allroad: hoog op de poten, sterke spaakwielen, ruige banden, standaard bagagedrager en een hoge voorkant, met een mooi vormgegeven, rookglazen ruit en – uiteraard – fraaie handkappen. Die houden je handen lekker uit de koude wind, al zou handvatverwarming bij deze temperaturen - 5 °C - geen overbodige luxe zijn. Dat heeft hij niet, ook een middenbok ontbreekt. Wel heeft hij standaard een aluminium carter beschermplaat, die wel wat aan de dunne kant is. Voor hardcore avonturiers zou er wellicht een dikkere plaat onder moeten, maar het is in elk geval een echte, functionele plaat en geen would-be plastic offroad-decor, zoals bij concurrenten. Het is een echte, doordachte allroad. Dat zie je ook aan de kunststoftank, die ver naar beneden doorloopt aan weerszijden
Duidelijk de chique zus van KTM. Ruitje doet trouwens niet veel op de snelweg. TFT display is bijzonder fraai, maar vraagt wel om een leesbril
Creatief met LED. Het rekje is stevig en van handgrepen voorzien, jammer is wel dat 'ie geen geïntegreerde kofferophanging heeft
Handkappen zijn lekker, handvatverwarming erbij zou nog lekkerder zijn geweest. Zadel is haast perfect
van de motor. Dat zorgt ervoor dat het zwaartepunt met een volle tank behoorlijk laag ligt en dat de voeten enigszins uit de rijwind zitten. De afwerking is prachtig, met een chique kleurstelling en gave graphics.
Leesbril
Natuurlijk heeft ook deze motor een fraai, groot TFT-dashboard. Dat is redelijk overzichtelijk, al heb ik voor een deel van de informatie een vergrootglas nodig. Een groot pluspunt is dat de bediening via de knoppen op de linker stuur helft uitermate logisch en intuïtief is, waardoor zelfs ik alle instellingen kan vinden. Via een app en een optionele connectivity-unit kun je muziek luisteren, telefoongesprekken ontvangen of turn-by-turn navigatie van je telefoon op het dashboard krijgen. Wil je “professioneler” navigeren, dan is boven het dashboard een standaard montagepunt voor een gps gemaakt. Wat dat betreft is deze Husqvarna wel “af”. Hij heeft een 12 volt stopcontact en een vanuit de cockpit in hoogte verstelbare koplamp. Hij heeft standaard bagagedrager met vrij brede handgrepen voor een passagier, de uitlaatdemper hangt naast de motor maar is ovaal en vrij smal, waardoor hij niet al te veel invloed op de breedte van een kofferset zal hebben. Bijna alle torx-inbusboutjes hebben ook een buiten zeskant, zodat je ze ook nog kunt losdraaien als de inbus vol met modder zit.
Lekker hard
Het zadel van de Noorden is getrapt en afgewerkt met een ruwe, als fluweel ogende bekleding. Het ziet er comfortabel uit en is dat ook. Als je voor het eerst gaat zitten denk je, jee, wat is dat hard, maar als je wat langer onderweg bent blijkt dat juist ideaal te zijn. Het zadel is ook lekker stroef en de hoger gelegen duo zit geeft extra houvast als je flink optrekt. Het rijders-zadel kan Nou, wat zou je zeggen van handvatverwarming? De Norden mag mijn hart dan wel doen smelten, maar ondanks zon is 't nog steeds verrekte koudoverigens in twee hoogtes worden geplaatst. Ik reed voornamelijk in de lage zithoogte dat is voor mij voldoende om goed met de voeten bij de grond te kunnen.
Wanneer je gaat rijden merk je dat de Norden erg smal aanvoelt tussen de benen. De voetsteunen staan recht onder je, de rubberen blokken kunnen er bij offroad-gebruik uit worden gehaald voor meer grip. De knieën hebben een zee van ruimte, terwijl ze in een vrij flauwe, comfortabele hoek op de motor zitten. Je hebt uitstekend zicht in spiegels, die op hoge stelen op het conisch gevormde, zwarte stuur staan. Dat stuur staat dichtbij en heeft een goede hoek, waardoor het lekker in de hand ligt. Het zal bij het staan in het terrein misschien een tikje hoger mogen, maar over het algemeen is het zeer comfortabel. Je zit heel lichtjes voorover en hebt daardoor ook een beetje weerstand tegen de rijwind, die toch wel in een vrij grote hoeveelheden over het lage ruitje komt zetten. Het ruitje is niet verstelbaar en ik zit midden in de turbulentiezone ervan. Met oordoppen in is het echter goed vol te houden. Van mij zou er een hogere ruit op mogen. Die is bij Husqvarna (nog) niet leverbaar, maar je kunt er donder op zeggen dat de vrije accessoiremarkt hier zeer binnenkort een oplossing voor heeft.