Zoeken

Test: Royal Enfield Meteor 350

Thunderbirds are go

11 juni 2021

Royal Enfield spreekt bij de Meteor 350 van een compleet nieuw model van een compleet nieuw platform en daar is strikt genomen geen speld tussen te krijgen, maar dat wil niet zeggen dat de Meteor geen voorgeschiedenis heeft. We schrijven het jaar 2002 als Royal Enfield de Thunderbird lanceert, een ‘lean burn’ Cruiser die wordt aangedreven door een 350cc eencilinder en is uitgerust met de eerste vijfversnellingsbak sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw. Waarbij dat lean burn verwijst naar het verbranden van benzine met een Dat schermpje en die sissybar had voor mij niet gehoeven, maar die two-tone kleur is wel vetoverdaad aan lucht in een verbrandingsmotor. De lucht/brandstofverhouding die nodig is om benzine te stoichiometrisch te verbranden is 14,64:1., bij het lean burn blok lag die verhouding op 65:1. Dat heeft twee voordelen, enerzijds zorgt de overdaad aan lucht voor een enorme afname van de uitstoot van koolwaterstoffen en anderzijds kunnen hoge lucht-brandstofverhoudingen worden gebruikt om bijvoorbeeld smoorverliezen te reduceren. Mocht de Thunderbird je trouwens qua model wel bekend voorkomen, maar niet qua naam, dan is dat niet vreemd. In de exportmarkten is de Thunderbird onder de naam Rumbler op de markt gezet. 

Strikt genomen volgt de Meteor 350 dus de Thunderbird op, die in 2020 uit productie is genomen. Ontwikkeld onder de codenaam JD1 wordt de Meteor 350 aangedreven door een langeslag eencilinder met enkele bovenliggende nokkenas en twee kleppen die z’n cilinderinhoud van 349 cc uit een boring x slag van 72 x 85,8 mm haalt. Het blok heeft een compressieverhouding van 9,5:1 en dat lijkt in een wereld waar 13:1 (of zelfs nog hoger) gemeengoed lijkt te worden aan de lage kant, maar heeft als grote voordeel dat het blok ook bij slechte kwaliteit benzine nog steeds ontzettend goed presteert. De kleine eencilinder is goed voor een topvermogen van 15 kW, ofwel 20,1 pk bij 6.100 tpm en een koppel van 27 Nm bij 4.000 tpm en ook dat zijn geen cijfers waarmee je aan de toog van je lokale kroeg de blits mee zult maken, net als z’n geclaimde topsnelheid van 114 km/u, maar dat heeft bij Enfield ook totaal geen prioriteit gehad. De Meteor 350 is een motor die je koopt om wat je ermee wilt doen, niet om wat dat ‘ie kan, waar van het overgrote deel van wat je anno 2021 kopen kunt het tegenovergestelde kan worden gezegd. Een Streetfighter V4 (om maar eens een model te noemen) koop je niet om wat je ermee wilt doen, maar om wat ‘ie kan

Tegenover die niet zo sexy klinkende vermogenscijfers staat dat het blok dankzij z’n relatief eenvoudige techniek super onderhoudsvriendelijk is, een super zuinig brandstofverbruik heeft (Royal Enfield claimt een verbruik van 2,79 liter op 100 km en dat is op z’n boerenklompen Hollands 1 liter op 35,84 kilometer. Met een volle 15 liter tank kan dus in theorie 537 kilometer worden afgelegd, ofwel in een ruk van de Dam in Amsterdam naar de Eifeltoren in Parijs, om dan nog genoeg benzine over te hebben om naar Montmartre te rijden. Of het Louvre. Of Centre Georges Pompidou, om maar een paar bestemmingen te noemen die de moeite waard zijn. Alleen, welke two-tone? Dat blauw paste mooi bij m'n broek, maar dit kleurt toch beter bij m'n jackMet een beetje mazzel lukt het je zelfs om ze vanuit de Eifeltoren alle drie aan te doen en het mooie is ook nog eens dat je niet de woede van de milieumaffia op de hals haalt: het blok heeft een CO2 uitstoot van 67 g/km. En nog zoiets moois: je hoeft niet bang te zijn dat je in Parijs helemaal verloren raakt, net als de recent gereden Himalayan is ook de Meteor standaard van de aan Google Maps gekoppelde Royal Enfield TBT (Turn By Turn) navigatie voorzien. 

Nu zou dat ritje Amsterdam – Parijs voor de presentatie van de Meteor 350 echt supervet zijn geweest, maar begrijpelijkerwijs hield Enfield het een stuk dichter bij huis. Tenminste, voor het Nederlandse journaille dan, voor de Belgische en helemaal voor de Franse collega’s ligt Rotterdam toch echt in het buitenland. Vanuit Café Rotterdam aan de Wilhelminakade, waar vroeger de Holland Amerika lijn was, was ’s ochtends een trip dwars door de stad naar ss Rotterdam uitgezet, waarna ’s middags koers richting de windmolens van Kinderdijk werd gezet. 

Maar niet voordat eerst de Meteor 350 verder wordt uitgediept. Het zojuist besproken compleet nieuw ontwikkelde motorblok is in een eveneens nieuw ontwikkeld rijwielgedeelte gemonteerd dat volgens Enfield sterker, stijver en duurzamer is dan het frame van de Thunderbird en is ontworpen voor rechtuit stabiliteit, bochtenwerk en wendbaarheid. Spoiler alert: daar is geen woord van gelogen, maar daarover straks meer. Over het rijwielgedeelte zelf wordt door Enfield weinig uit de doeken gedaan, behalve dat de wielbasis met 1.400 mm lekker kort is gehouden en dat ‘ie voor 130 en achter 90 mm veerweg heeft, voor een enkele 300 mm schijf met tweezuiger remklauw en achter een 270 mm schijf met eenzuiger remklauw. Beide schijven zijn trouwens zwevend opgehangen. Het cruiseridee is terug te vinden in de gekozen wielmaten: 19 inch voor en 17 inch achter.